Slovensko na MS v hokeji 2023
Slovensko
MS v hokeji 2023
13.05.2023, Skupina B
2 - 1
1:0, 0:1, 1:0
Lotyšsko na MS v hokeji 2023
Lotyšsko

Najlepšie nám bolo na Slovensku. Prečo lotyšskí fanúšikovia ignorujú MS v Rige?

Lotyšskí hokejoví fanúšikovia.
Lotyšskí hokejoví fanúšikovia. (Autor: TASR)
Boris Vanya|13. máj 2023 o 14:35

Lotyšskí priaznivci hromžia na ceny vstupeniek.

RIGA. Majú povesť najvernejších hokejových fanúšikov. Rok čo rok v máji zamieria tisíce Lotyšov za svojou hokejovou reprezentáciou do ktoréhokoľvek kúta sveta.

Sú to celé rodiny, ľudia rôzneho veku, bohatší, aj tí menej solventní.

Kto si nemôže dovoliť letenku, sadne do auta, či autobusu a neváha prejsť tisíce kilometrov, len aby mohol povzbudiť tím, ktorý určite nezíska titul a s najväčšou pravdepodobnosťou ani medailu.

Ale lotyšským fanúšikom to neprekáža.

Hokejová kronika tejto krajiny je v mnohom podobná tej slovenskej. Hoci, lotyšská reprezentácia sa objavila na medzinárodnom fóre už oveľa skôr.

V 30. rokoch minulého storočia hrala na majstrovstvách sveta, Európy, aj na zimnej olympiáde v Garmish-Partnenkirchene v roku 1936. Potom však Lotyši zmizli na vyše 50 rokov z hokejovej mapy sveta. Hoci nie úplne.

Aj v sovietskej ére sa na brehu Rižského zálivu hral dobrý hokej a vyrastali tu výborní hráči, ako Helmut Balderis, legenda a trojnásobný majster sveta so sovietskou zbornou a najstarší draftovaný hráč v histórii NHL.

Keď v roku 1991 získalo Lotyšsko opäť nezávislosť, Helmut Balderis, v tom čase už na hokejovom dôchodku, si opäť obliekol dres, aby ako líder reprezentoval svoju vlasť.

Aj Lotyšsko sa muselo, podobne ako Slovensko, šplhať medzi elitu z najnižších poschodí. Prvý raz narazili na seba oba tímy v kvalifikačnom turnaji o postup na ZOH 1994. V Sheffielde vyhrali Slováci 7:1.

Ďalší pamätný súboj sa konal na Veľkonočnú nedeľu 1995 v Bratislave. Slováci vyhrali tentoraz 4:3 a zamierili medzi hokejovú elitu.

Lotyši ich nasledovali o rok neskôr a držia sa tam dodnes. Nikdy nevypadli a najvyššie skončili trikrát siedmi.

Tento rok nemusia lotyšskí fanúšikovia nikam cestovať. Jedna zo skupín MS sa hrá v Rige. Prvý zápas v skupine proti Kanade (0:6) sledovalo vyše 9-tisíc ľudí, vstupenky na tento zápas sa rozchytali hneď ako šli do predaja.

Ale podľa viacerých Lotyšov je to len ilúzia veľkého diváckeho záujmu o tento turnaj.

Edgars chodí na hokejové šampionáty od roku 2005, ten v Rige ale ignoruje.
Edgars chodí na hokejové šampionáty od roku 2005, ten v Rige ale ignoruje. (Autor: SPORTNET)

Organizátori v Rige majú problém. Predali doteraz sotva polovicu vstupeniek na zápasy v Riga Arene. Dokonca ani ďalšie zápasy domácej reprezentácie nie sú vypredané. Dôvod? Ceny vstupeniek. Na sobotňajší duel proti Slovensku sa stále dajú kúpiť lístky za 99 alebo za 135 eur. Pre mnohých Lotyšov je to veľa. A hromžia.

Edgars chodí na hokejové šampionáty od roku 2005. Vynechal iba dva. Ale turnaj v Rige ignoruje. „Za 135 eur nepôjdem, ďakujem,“ rozhovorí sa za volantom taxíka.

„Sme štyria priatelia, na majstrovstvá zvykneme chodiť spolu. Počítal som, že ak by sme navštívili zápas v Rige, vyšlo by nás to aj na 800 eur. Vstupenky, cesta na štadión a späť, pivo, teda veľa pív, lebo pivo mám rád…“ vraví.

Zápas proti Kanade si pozrel radšej pri mori, v spoločnosti priateľov. „Máme televízor s veľkou obrazovkou, budeme grilovať a piť, koľko chceme.“

Pridá aj skúsenosti z minulých turnajov.

„Vlani vo Fínsku stála vstupenka na zápas Fínsko – Lotyšsko 80 eur. Na ďalšie zápasy Lotyšov sme zohnali lístky aj za 15 či 20 eur. Ale najlepšie šampionáty som zažil v Česku a na Slovensku.

Bývali sme v mestečku pri Bratislave a dochádzali asi tridsať kilometrov autobusom. Ceny piva boli úžasné. V supermarkete som kúpil Krušovice za 39 centov. U nás stála plechovka 1,79,“ trpko sa pousmeje pri spomienke na MS 2019.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Najlepšie nám bolo na Slovensku. Prečo lotyšskí fanúšikovia ignorujú MS v Rige?