Kanada na MS v hokeji 2024
Kanada
MS v hokeji 2024
23.05.2024, Playoff | Štvrťfinále
6 - 3
2:1, 1:0, 3:2
Slovensko na MS v hokeji 2024
Slovensko

Rusnák: Prvýkrát sledujeme v reprezentácii ne(s)pokojného Slafkovského

Expert Ondrej Rusnák hovorí pred zápasom Slovensko - Kanada vo štvrťfinále MS v hokeji 2024 aj o Jurajovi Slafkovskom.
Expert Ondrej Rusnák hovorí pred zápasom Slovensko - Kanada vo štvrťfinále MS v hokeji 2024 aj o Jurajovi Slafkovskom. (Autor: Palo Gašpar / Sportnet)
Martin Kozinka|23. máj 2024 o 10:35

Rozhovor s hokejovým expertom Ondrejom Rusnákom.

Slovenskú hokejovú reprezentáciu čaká dôležitý zápas na MS v hokeji 2024. V skupine B skončili na štvrtom mieste a postúpili do štvrťfinále turnaja.

V ňom si zmerajú sily s Kanadou. Doterajší priebeh šampionátu a šance Slovenska na postup v rozhovore zhodnotil náš hokejový expert ONDREJ RUSNÁK.

Máme za sebou základnú časť s bilanciou štyri výhry a tri prehry. V piatich zápasoch sme boli papierovým favoritom. Ako hodnotíte skupinovú fázu?

Preplávali sme tou skupinou ako ľudia očakávali. Boli tam momenty, ktoré nás zrážali dole, ale boli aj také, na ktorých sme mohli stavať a získať sebadôveru.

Postup zo štvrtého miesta sme mohli čakať, na Švédov sme nemali a Ameriku sme zdolali po heroickom výkone. Nie som nespokojný, ale ani nadšený z nášho tímu.

Ako sa pozeráte na fakt, že na piatich či šiestich majstrovstvách sveta sme vždy získali 11-12 bodov? Je to momentálne náš strop?

Nemyslím si, že je to náš strop. Už aj v minulosti sa stávalo, že tímy s 13 bodmi nepostúpili. Je dôležité, že dokážeme vyhrať s papierovo slabšími tímami ako Poľsko a Kazachstan, keďže minulý šampionát nás práve Kazachovia obrali o postup.

Súhlasíte s výrokmi Martina Fehérváryho a Pavla Regendu, že zápas proti Švédom bol náš najhorší z pohľadu predvedenej hry?

V druhej časti zápasu áno. Do stavu 0:2 sme boli vyrovnaným mužstvom a potom sa nám rozpadol celý náš koncept. Pospíšil odišiel pre zranenie, center prvej formácie Hrivík nehral a morálka úplne klesla.

Spomínali ste druhé tretiny, podľa štatistík sme v nich len proti Nemecku vyhrali v počte striel na bránu. Čím to podľa vás je?

Je to paradox. Buď je to systémom, keď sa snažíme veľmi rýchlo hrať hokej, alebo to je presilovými hrami, v ktorých nie sme vôbec produktívni.

Najväčším problémom sú presilovky, nie je to prvý šampionát, keď sa nám v nich nedarí. Nemáme lídra v presilovkách, ako napríklad Česi majú Červenku. U nás každý chce hrať niečo iné.

Kto je podľa vás najlepším hráčom Slovenska na šampionáte?

Libor Hudáček. Jednak je najproduktívnejším Slovákom, dokáže udržať puk v útočnom pásme, nerobí defenzívne chyby a nejde na trestnú lavicu. Jeho útok funguje práve kvôli nemu. Môžem povedať, že predvádza asi svoj najlepší výkon.

A naopak, kto je sklamaním, najhorší hráč?

Turnaj sa stále neskončil, čaká nás najdôležitejší zápas. Viem asi na koho otázka smeruje, ale treba to vidieť z niekoľkých uhlov. Prvá formácia vždy nastupuje proti najlepším hráčom súpera, musí sa viac snažiť získať puk a dostať ho do útočného pásma.

Hra 5 na 5 nie je zlá, ale tie presilové hry sú problémom. Slafkovský má sedem asistencií, trošku si tú úlohu obmenil oproti olympiáde, na ktorej dal sedem gólov.

Len sa treba pozerať, proti komu hráme. Stále hovorím, že z nášho tímu by sa do toho švédskeho alebo amerického dostali traja - štyria hráči.

Veľa tipujúcich si stavilo na to, že Slafkovský bude nielen najlepším strelcom Slovenska, ale aj turnaja. Myslíte si, že ho to trápi, keď ešte neskóroval?

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Rusnák: Prvýkrát sledujeme v reprezentácii ne(s)pokojného Slafkovského