Zranenie Konráda? Výrazný problém. Čo ukázali dva zápasy Slovákov?

Marek Hrivík.
Marek Hrivík. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|23. máj 2021 o 21:00

Analýza dvoch zápasov Slovenska na MS.

RIGA, BRATISLAVA. Šesť bodov z úvodných dvoch zápasov? Lepší štart si slovenskí hokejisti na majstrovstvách sveta v Rige nemohli želať.

Zvíťazili nad Bieloruskom 5:2 i Veľkou Britániou 2:1. Že to bola povinnosť? Možno pred dvoma desaťročiami. Teraz sú to veľmi cenné a dôležité víťazstvá.

Aj z hľadiska toho, že Slováci majú na šampionáte najmladší tím v histórii. Na turnaji je 13 nováčikov, z toho traja tínedžeri. Aj takýmito víťazstvami sa zvyšuje ich sebavedomie.

Slováci majú najlepší vstup do majstrovstiev sveta od roku 2016, keď v Petrohrade v úvodných súbojoch zdolali Maďarsko a Francúzsko.

Nie je však dôvod na prehnaný optimizmus. Veď aj v Petrohrade získali vtedy Slováci vo zvyšných piatich zápasoch už len dva body. A do štvrťfinále nepostúpili.

Chémia funguje len v elitnom útoku

V úvodných zápasoch ukázali zverenci trénera Craiga Ramsayho veľa pozitívnych vecí. Proti Bielorusku to bola efektivita v prvej tretine a výborné presilovky.

Dvoma gólmi sa blysol Kristián Pospíšil, od ktorého to veľa slovenských fanúšikov nečakalo. V oboch dueloch žiarila prvá útočná formácia.

Peter Cehlárik, Marek Hrivík a Róbert Lantoši si na ľade urobili svoje vlastné galapredstavenie. Problémom je, že ostatné formácie za nimi zaostávali. A to výrazne.

Výrazná chémia zatiaľ funguje len v elitnom útoku. A je možné, že tréneri skúsia vo zvyšných útokoch spraviť zmeny.

Je zbytočný luxus, keď Marián Studenič nastupuje v treťom útoku. Mal by ísť vyššie. Len mu treba nájsť vhodných spoluhráčov.

Proti Británii to nešlo ani trojici z fínskej ligy a práve tam by šikovný Studenič mohol pasovať k dvojici Pospíšil, Pavol Skalický, ktorý by na centri nahradil Michala Krištofa.

Zranenie Konráda? Výrazný problém

Slováci v Rige stavili na budúcnosť. Aj preto nie je prekvapením, že mladší hráči budú robiť chyby. Paradoxom je, že proti Bielorusku sa ich viac dopúšťali tí skúsenejší.

Proti Bielorusku Slováci prepadli aj zbytočnej panike. Z jasného zápasu urobili drámu aj vylúčeniami či detinskými chybami.

Proti Británii zase Slováci zlyhávali v koncovke. Mali 43 striel, z ktorých polovicu môžeme označiť za gólové. Ale dali len dva góly.

Už proti Rusku sa ukáže, v akej forme je Július Hudáček, ktorý sa môže dostať pod veľký tlak, keby už Konrád nemohol chytať.

Proti silnejším tímom s podobnou efektivitou len ťažko uspejú. Pozitívom je, že sa do šancí dostávajú. V oboch zápasoch dominovali aj v držaní puku.

Výrazným problémom môže byť zranenie Branislava Konráda, z ktorého v štyroch tretinách vyžaroval pokoj a tím viackrát podržal.

Už proti Rusku sa ukáže, v akej forme je Július Hudáček, ktorý sa môže dostať pod veľký tlak, keby už Konrád nemohol chytať. 

Náhradníci prinesú novú energiu

Slovenská defenzíva bola proti Britom spoľahlivá. V súboji s Bieloruskom však viackrát prepadla, čo súvisí aj s ofenzívnym štýlom Craiga Ramsayho.

Proti silnejším súperom si to Slováci nebudú môcť dovoliť.

Na domácom šampionáte pred dvoma rokmi žiarili Adam Liška a Matúš Sukeľ. V Rige zatiaľ neukázali naplno svoj potenciál.

Veľkú skúšku zažíva 17-ročný Juraj Slafkovský. Pomohol by mu strelený gól, príležitostí na to mal dosť. Rovnako aj Martin Faško-Rudáš. Proti Rusom možno dostanú voľno.

A prídu čerství hráči. Na tribúne boli doteraz obrancovia Martin Bučko, Michal Ivan a útočníci Dávid Buc, Miloš Kelemen a Adrián Holešinský.

Najmä poslední dvaja menovaní môžu priniesť do tímu novú energiu, ktorá bude v súboji proti Rusku (hrá sa v pondelok 15.15) nesmierne dôležitá.

Predpokladaná zostava podľa Sportnetu:

Hudáček – Gernát, Rosandić, Nemec, Ďaloga, Jánošík, Grman, Martin Bučko, Gachulinec – Lantoši, Hrivík Cehlárik – Studenič, Skalický, Pospíšil – Liška, Krištof, Kelemen – Miloš Roman, Buc, Holešinský

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Zranenie Konráda? Výrazný problém. Čo ukázali dva zápasy Slovákov?