Belgicko
Belgicko
EURO 2024
17.06.2024, Skupina E
0 - 1
0:1
Slovensko
Slovensko

Štvrtý deň EURO: Slováci sa postarali o senzáciu. Belgičanov okradli, tvrdí britský novinár

Belgický útočník Romelu Lukaku v gólovej šanci v zápase proti Slovensku na EURO 2024.
Fotogaléria (139)
Belgický útočník Romelu Lukaku v gólovej šanci v zápase proti Slovensku na EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|18. jún 2024 o 00:00

Kylian Mbappé s krvavým nosom nedohral zápas proti Rakúsku.

BRATISLAVA. Šport píše veľké príbehy. Favorit musí svoju kvalitu pretaviť na výsledok. Niekedy ani ten najsilnejší tím svoje šance nepremení. O najväčšie prekvapenie futbalového EURO 2024 sa postarali futbalisti Slovenska.

V prvom zápase E skupiny zdolali Belgicko gólom Ivana Schranza 1:0. 

Belgičania sú tretím tímom vo svetovom rebríčku FIFA, kvalifikáciou na EURO prešli bez prehry a neprehrali posledných 15 zápasov po sebe.

Bolo ťažko predstaviteľné, že by v zápase so Slovenskom nezískali ani bod. 

„Neodvážili sme si niečo také ani len predstaviť. Bohužiaľ obraz skazy sa zhmotnil v siedmej minúte,“ napísal denník Het Nieuwsblad. V Belgicku s takýmto scenárom nik nerátal ani v tom najhoršom sne.

Ivan Schranz však pohotovo poslal vyrazenú loptu do brány. Bolo to ojedinelé zaváhanie belgickej obrany. Súper aj neskôr svoju kvalitu ukázal.

Slováci útokom Belgicka statočne odolávali a boli to napínavé momenty. Dva razy sa Belgičania z gólu tešili a už čakali nastúpení v stredovom kruhu, že rozohrajú. Aj na ukazovateli svietilo dvakrát skóre 1:1. No zakaždým tú jednotku pri belgickej vlajke nahradila nula. 

Systém videorozhodcu VAR poukázal pri oboch góloch Romela Lukakua, že nemali platiť a rozhodca ich odvolal. V prvom prípade bol Lukaku v ofsajde.

V druhom prípade loptu pred finálnou prihrávkou Openda na zlomok sekundy zavadil rukou. 

Momentum Laca Borbélyho. Expert hodnotí zápas Slovensko - Belgicko

V minulosti by druhý gól nebolo možné odvolať. Dnes je však v lopte implantovaný čip a dokáže toho veľa. V prípade detekcie dotyku čip sleduje zvukové frekvencie. Ak sa dva objekty navzájom dotknú, tento zvuk dokáže zachytiť.

V krikete tuto technológiu využívajú už od roku 1990. Vo futbale bola už počas MS 2022. 

"Je to super, že je v lopte čip a aj na grafike je vidno, že k dotyku došlo. Potom je to na posúdení rozhodcu. Môže zvážiť, aký to bol dotyk. VAR prináša do hry spravodlivosť. Nám to dnes pomohlo," reagoval v štúdiu TV Markíza Martin Ševela.

Fotogaléria zo zápasu Slovensko - Belgicko na EURO 2024 (skupina E)

Nezmyselný verdikt, tvrdí Lineker

Ruka Opendu gólovú akciu nijako neovplyvnila. Dotyk s loptou nijako ku gólu Lukakua neprispel. I tak gól rozhodca odvolal. 

Rešpektovaný britský novinár Henry Winter, ktorý pracoval v minulosti pre The Times na sieti X napísal, že forenzne presné rozhodovanie oberá ľudí o radosť z futbalu a je zlé. Podľa neho rozhodcovia ukrátili Belgičanov.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Štvrtý deň EURO: Slováci sa postarali o senzáciu. Belgičanov okradli, tvrdí britský novinár