Slovenská K-jednotka sa zbavuje plienok

Sportnet|11. feb 2012 o 00:00

Názov: K-1. Dátum vzniku: 1993. Zakladateľ: Kazuyoshi Ishii. Sídlo: Tokio. Je to síce mladé odvetvie, ale pre každého z milovníkov bojových umení je to absolútny vrchol pyramídy.

Neľútostné zápasy v elitnej World Grand Prix, najmä na ázijskom kontinente, lámu v posledných rokoch divácke rekordy.

KOŠICE. Na Slovensku je „K-jednotka“ stále ešte v plienkach, ale už sa ich chystá zbaviť. Na svete je totiž profesionálna liga pre bojovníkov podľa pravidiel K1. Oficiálny názov znie „K1 EMPRESS LIGA“, a punc kvality jej dodáva aj skutočnosť, že sa uskutoční pod hlavičkou svetovej organizácie v kickboxe WAKO PRO. Organizátorom premiérového kola slovenskej „profiligy“ je už túto sobotu Rožňava a veľkolepý program v miestnej športovej hale sa začína o 19. h. Diváci majú zaručený mimoriadny zážitok, kvalitnú svetelnú šou, bohatý kultúrny program a hlavne veľa adrenalínu z tvrdých zápasov v štýle K1, ktoré okorenia jedným pikantným duelom aj ženy či dva súboje v MMA.

Minimálne tri víťazstvá

Z Rožňavy si špičkoví slovenskí bojovníci odnesú prvé kvalifikačné body do finálového turnaja (15. septembra v Bratislave), a ďalšie môžu nazbierať počas „ligových“ kôl v Košiciach (28. 4.), Banskej Bystrici, Poprade a v Žiline. V propozíciách, ktoré vydala komisia „EMPRESS Ligy“, stojí, že účasť vo finálovom kole v Bratislave je podmienená minimálne troma víťaznými zápasmi v kvalifikačných kolách. Prirodzene, profiliga je aj o peniazoch a celkový víťaz v každej hmotnostnej kategórii sa môže tešiť na odmenu 1000 €. Každý víťazný zápas v lige je ocenený na 150 € a pre porazeného bude malou útechou aspoň päťdesiatka...

A na koho sa môžu tešiť dnes večer diváci v Rožňave? V K1 do 66,8kg sa predstaví M. Madzin (Steel Trans Košice) v súboji s M. Pačanom a P. Franko s E. Kosárom, do 71,8kg M. Gočík (Steel Trans Košice) s M. Peczárom a M. Lamanec s L. Majerníkom, v 75-ke bude bojovať Pánis s Garajom, do 81,4 kg Benko s Valentínom, do 85,1 kg Idranyi s Balážom, a nad 88,6 kg Možný (ŠKP Košice) s Csorbom (Pro Gym Košice). Odvážne amazonky S. Pálešová z Prievidze a D. Brieniková z Doného Kubína si to rozdajú v kategórii do 56 kg. V MMA je vypísaná kategória do 77 kg, kde sa stretne Košičan Kuczik s Lazárom (Prievidza) a 85-ka, kde nastúpi Košičan Sefa proti Ivaničovi z Rožňavy.

Slávnostnejší rámec

Novinku v kalendári Slovenského zväzu kickboxu privítal aj jeho prezident, Košičan Peter Onuščák: „K1 patrí medzi naše, kickboxerské disciplíny, a sme veľmi radi, že slovenská profesionálna liga bude prebiehať pod hlavičkou svetovej asociácie kickboxu WAKO, čo jej dodáva veľkú vážnosť. Jednotlivé kolá budú prebiehať formou galavečerov, a hneď ten prvý v Rožňave bude spojený aj s vyhlásením výsledkov ankety o najúspešnejšieho slovenského kickboxera roka 2011. V nominácii je pätnásť kandidátov v kategórii seniorov, juniorov i kadetov. Sme radi, že aj vyhlásenie našej ankety bude mať takto predsa len slávnostnejší rámec, ako doteraz. Veľkou udalosťou bude aj finálové kolo v Bratislave, ktoré sa uskutoční v rámci galavečera počas juniorských a kadetských majstrovstiev sveta v kickboxe.“

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Slovenská K-jednotka sa zbavuje plienok