Slovenská hokejová budúcnosť je neistá

Fanúšikovia dúfajú, že slovenskí hokejisti sa ešte budú tešiť z úspechov podobne ako tomu bolo vo Vancouvri.
Fanúšikovia dúfajú, že slovenskí hokejisti sa ešte budú tešiť z úspechov podobne ako tomu bolo vo Vancouvri. (Autor: ČTK/AP)
Tomáš Prokop|2. mar 2010 o 19:30

Jedna hokejová generácia pomaly odchádza a nie je isté či ju ďalšia dokáže nahradiť.

Hokejisti znova ukázali, čo znamená pre Slovákov tento šport.

BRATISLAVA. Hneď po vancouverskom výbornom štvrtom mieste oznámili viaceré opory, že to bola pre nich asi posledná olympiáda.

Demitra, Stümpel, Pálffy, Štrbák v národnom drese preskákali veľa a prekročili hranicu 35 rokov. Chce sa k nim pridať Višňovský, ktorý hral za reprezentáciu na ôsmich majstrovstvách sveta a na troch olympiádach.

Višňovský má 33 rokov. Hoci obrancovia zvyknú hrávať vrcholový hokej dlhšie ako útočníci, zjavne už nemá toľko síl. „Zápas proti Fínsku bol asi môj posledný v reprezentácii. Teraz to ešte nebudem uzatvárať, pretože je to veľmi emotívne. Uvažujem však o tom," povedal na otázku SME obranca.

Črtá sa pomerne veľká generačná výmena.

Slovensko nemá možnosti Kanady, USA, Ruska. Obmena nebude jednoduchá. Máme zopár talentov, ale nikto nevie povedať, či budú schopné niekedy nahradiť doterajších lídrov.

demitra_tasr.jpg

Hossa s Gáboríkom ostávajú lídrami

V Soči by z terajšieho slovenského tímu mohli štartovať viacerí hráči, stále sa zlepšujúci brankár Halák (24 rokov), obrancovia Jurčina, Meszároš a Sekera alebo kapitán tímu Chára. Ten sa už tiež blíži ku Kristovým rokom, ale stačí si spomenúť, čo predvádzali vo Vancouvri 36-ročný kapitán Kanady Scott Niedermayer alebo 39-ročný švédsky matador Nicklas Lidström.

Útočné formácie budú zrejme stále ťahať Marián Hossa s Mariánom Gáboríkom. Obidvaja sú v najlepších rokoch, v NHL podpísali dlhodobé zmluvy. K nim môžu tréneri prirátať Kopeckého, Marcela Hossu a Radivojeviča.

Vzťah k národnému dresu najviac vyzdvihol Kopecký. „Do reprezentácie sa plánujem vrátiť, aj keby som mal polámané nohy. Verím, že viacerí starší hráči, ktorí avizujú koniec, si to ešte rozmyslia," zdôraznil útočník Chicaga.

Dôležité rozhodnutie musia spraviť Handzuš so Zedníkom a Bartečkom, ktorí sú v podobnej situácii ako Chára.

Najlepšie sa črtá post brankára

V reprezentácii ešte môžu skúsenosťami pomôcť aj Ladislav Nagy s Marekom Svatošom. Obaja však stratili v posledných sezónach výkonnosť a trápili ich dlhodobejšie zranenia. Na medzinárodnom poli sa chce presadiť aj exskaličan Juraj Mikúš.

tatar_tasr_ap.jpg

Tomáš Tatar

Najlepšie obsadený post je zrejme brankársky. Halák má len 24 a všetko pred sebou. Mladý je aj Budaj z Colorada a čoraz viac sa zlepšuje Jaroslav Janus, ktorý doviedol pred rokom reprezentáciu do dvadsať rokov na juniorských MS k štvrtému miestu.

Práve hokejisti z úspešnej reprezentácie do dvadsať rokov by mohli uspieť v seniorskom drese. Výborné správy idú z farmy Detroit Red Wings o Tomášovi Tatarovi, ktorý už bol v širšej nominácii trénera Jána Filca na minuloročný svetový šampionát. Dobré výkony podávajú v zámorí 19-ročný Pánik a stredný útočník Viedenský (19).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Slovenská hokejová budúcnosť je neistá