Slováci vstupujú do kvalifikácie Euro 2012

Na hrote. Pri absencii útočníkov sa budeme spoliehať zrejme iba na jediného vysunutého Hološka (uprostred).
Na hrote. Pri absencii útočníkov sa budeme spoliehať zrejme iba na jediného vysunutého Hološka (uprostred). (Autor: sita)
Sportnet|3. sep 2010 o 00:00

Kapitolu o majstrovstvách sveta definitívne uzavrieme dnes o 20.30 v Bratislave na Pasienkoch, keď vstúpime do novej etapy - kvalifikácie EURO 2012 zápasom B-skupiny s Macedónskom.

Kapitolu o majstrovstvách sveta definitívne uzavrieme dnes o 20.30 v Bratislave na Pasienkoch, keď vstúpime do novej etapy - kvalifikácie EURO 2012 zápasom B-skupiny s Macedónskom (rozhodujú Claudio Circhetta - Beat Hidber, Charles Helbling - všetci Švajčiarsko).

Úvod je vždy veľmi dôležitý a nie inak to bude i tentoraz. Nehovoriac o tom, že budúci utorok sa predstavíme v Rusku. Aj preto potrebuje naša družina čo najlepší výsledok, aby sa dobre odrazila do ďalších zápolení. Pravdaže, želaním trénera Vladimíra Weissa a jeho zverencov je, aby sme na ME na Ukrajine a Poľsku štartovali, čo by bol ďalší významný úspech slovenského futbalu. Lenže nikto nemá vyárendovanú miestenku a nikto nepozerá na to, že sme pred niekoľkými týždňami prekvapivo postúpili až do osemfinále na "svete".

KOŠICE. Od diania v JAR sa v národiaku niektoré veci zmenili, iné zase zostali.

Ťahať aj bez maródov

Naďalej pokračuje v úlohe kouča Vladimír Weiss. "Hráči, ktorých som už predtým viedol, vedia, čo môžu odo mňa očakávať. Noví sa zase rýchlo priučili. Zo svojich zásad nepopúšťam, som prísny, ale i spravodlivý a objektívny. Nech hrá ten, kto na to má a komu drží forma. Teší ma záujem chlapcov o štátny dres, aj ich úsilie. V prvom rade treba byť náročný voči sebe, rovnako disciplinovaný," povedal lodivod SR.

Aj jeho zarmútili niektoré správy, ktoré predznačili horší zdravotný stav daktorých jednotlivcov. Vypadli nám ostrostrelci Šesták s Vittekom, streleckí lídri, ktorí vynikli v predošlej kvalde, resp. na MS s celkovým sumárom 10 gólov. Tiež sa ospravedlnil Čech a včera na tlačovke Weiss konštatoval, že nemôže rátať ani so zraneným Oravcom. Menšie šrámy trápia i ďalších (Pečalka, Kucka, Pekarík). "S týmito problémami sa musíme vedieť popasovať, nikdy nie je nič ideálne a rovnako i súperi majú svoje starosti," komentoval výpadky Weiss s tým, že je tu znovu možnosť pre ďalších uchádzačov o dres.

Niektorí borci, čo boli na MS, opustili menoslov (Kozák, Ďurica), ale sila kádra by tým nemala utrpieť. Kormidelník Slovenska sa domnieva, že každá skupina kvaldy je zložitá a dostať sa na EURO 2012 nebude vôbec jednoduché, ba dokonca sa domnieva, že ťažšie než to bolo v predošlej kvalifikácii o postup na MS.

V rebríčku sme vyššie

Naším prvým súperom sú Macedónci. Hoci v rebríčku krajín FIFA sme na tom podstatne lepšie (Slovensko je na 27. pozícii, Macedónsku patrí 66. priečka), predsa papierové prognózy nič neznamenajú. Typický vyznávač balkánskej školy môže zamiešať karty a nás už tento súper pred siedmimi rokmi na našej pôde zaskočil. "Všetko je otvorené, oni majú svoje tromfy, napríklad Pandeva, ktorý dal 23 gólov v 54 reprezentačných zápasoch, my zase svoje. Nič nemožno brať na ľahkú váhu, lebo vstup je možno až kľúčový pre dianie v skupine," domnieva sa tréner Weiss.

Ten bude žiadať počas ďalšieho pôsobenia na lavičke od hráčov pokoru a svedomitosť na každom kroku. Myslí si, že musíme vydať oveľa viac síl v konfrontácii so súpermi v skupine a prevýšiť ich v nasadení, bojovnosti i nadšení. "Len tak máme šancu obstáť pri konečnom účtovaní." Určite realizačný tím bude rozmýšľať o zostave. Zrejme nasadí dvoch defenzívnych stredopoliarov a iba jedného útočníka namiesto alternatívy s jedným štítovým záložníkom a dvoma útočníkmi.

Nevyspytateľní Macedónci

Keď sa pred časom zranila jednotka v bráne Macedónska Tomislav Pačovski (fraktúra nohy), nebolo kormidelníkovi Mirsadovi Jonuzovi do smiechu. Inak, na gólmanskom poste figuruje v jeho kádri aj brankár MFK Košice Darko Tofilovski. Na včerajšej tlačovke zložil lodivod hostí kompliment Slovensku, vyzdvihol jeho skvelé počínanie na MS, ako aj plejádu našich kvalitných hráčov. "Napriek tomu sme neprišli odovzdaní, ale chceme sa pobiť o dobrý výsledok, a o minimálne tretiu priečku, lebo len za ňu máme sľúbené prémie. No radi by sme siahali aj po vyšších métach," riekol Jonuz, ktorý ocenil u našich disciplinovanosť, trpezlivosť a precíznosť pri realizovaní taktiky. Na podobne vystrúhané poklony sme si od rivalov zvykli, nesmieme sa dať nimi učičíkať, lebo každý striehne na svoju korisť, hoci najprv chváli jej perie.

FAKTY

Prehľad doterajších vzájomných duelov

Kvalifikácia MS 2002 - 3. septembra 2000 - Bratislava:
Slovensko - Macedónsko 2:0 (1:0). Góly: 3. Bališ, 74. Demo.

7. októbra 2001 - Skopje: Macedónsko - Slovensko 0:5 (0:1). Góly: 29. Reiter, 56. Dzúrik, 72. P. Németh, 80. Pinte, 89. Oravec.

Kvalifikácia ME 2004: 29. marca 2003 - Skopje: Macedónsko - Slovensko 0:2 (0:1). Góly: 28. M. Petráš, 90. Reiter.

10. septembra 2003 - Žilina: Slovensko - Macedónsko 1:1 (1:0). Góly: 25. Sz. Németh - 61. Dimitrovski.

Autor clanku
PREDPOKLADANÉ ZOSTAVY

Slovensko: J. Mucha ml. - Zabavník, Škrtel, Saláta, Hubočan - Štrba, Kucka - Weiss ml., Hamšík, Stoch - Hološko.

Macedónsko: Nuredinoski - G. Popov, Mitreski, Noveski, Lazevski - Alimi, Ibraimi, Despotovski, Šumulikoski - Tričkovski, Pandev.

Autor clanku

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Slováci vstupujú do kvalifikácie Euro 2012