Bol to večer strachu. Majster sveta takmer zažil to, na čo ešte nie je pripravený

Michael Smith a jeho radosť po výhre v 1. kole MS nad Kevinom Doetsom.
Michael Smith a jeho radosť po výhre v 1. kole MS nad Kevinom Doetsom. (Autor: Reuters)
Sportnet|16. dec 2023 o 09:15

V piatok sa začali majstrovstvá sveta v šípkach 2024.

LONDÝN. Alexandra Palace je vo svete šípok ikonické miesto. Od roku 2008 sa tu koná najdôležitejšie podujatie sezóny - majstrovstvá sveta.

Vlani sa po vynikajúcom finále s Michaelom van Gerwenom tešil z premiérového titulu Angličan Michael Smith, a tak do Londýna cestoval v pozícii obhajcu.

Pred začiatkom šampionátu priznal, že si užije moment, keď ho John McDonald pri nástupe na jeho zápas ohlási ako úradujúceho majstra sveta.

Zároveň priznal aj obavy: "Nechcem, aby sa to skončilo. Ešte nie som celkom pripravený na to, aby ma nazývali bývalým majstrom sveta," povedal Smith.

Nechýbalo však veľa a Smith o spomenutý status mohol prísť už v 1. kole. Hral síce s priemerom viac ako 100 bodov, no musel sa strachovať o víťazstvo.

KDE SLEDOVAŤ 2. HRACÍ DEŇ MS V ŠÍPKACH?
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.

Svetová jednotka napokon zdolala 66. hráča rebríčka PDC Holanďana Kevina Doetsa 3:2 na sety, pričom musela skóre otáčať z 1:2 na sety.

Doets bol lepší v štatistike 180-tiek, čo sa v zápasoch proti Smithovi nepodarí každému. V tomto smere vyhral 9:5 a mal takisto veľmi kvalitný priemer 99,46 bodu na tri šípky. Od senzácie vôbec nebol ďaleko.

Treba podotknúť, že pre 25-ročného Holanďana to bola premiéra na MS a hneď v úvodnom zápase turnaja hladko zdolal Američana Stowea Buntza 3:0.

"Cítim sa dobre. Bol to zápas, ktorý som potreboval. Bolo pekné ukázať, že stále mám na to a stále dokážem bojovať a vrátiť sa do zápasu.

Myslím si, že v posledných siedmich či ôsmich legoch som hral naozaj dobre," povedal po zápase Michael Smith, pričom ako mimoriadne dôležité sa ukázalo jeho zavretie 142 bodov v úvode piateho setu.

VIDEO: Najlepšie momenty z 1. hracieho dňa na MS v šípkach 2024

Smith sa napokon vyhol tomu, aby sa od neúspechu Johna Parta v roku 2009 stal prvým obhajcom titulu PDC, ktorý vypadol už v úvodnom zápase. Podržala ho úspešnosť na double, ktorá bola na úrovni 50 percent.

"Úradujúci šampión Michael Smith prežil úvodný večer strachu proti Kevinovi Doetsovi," napísal BBC Sport a podobne reagovala aj oficiálna stránka PDC.

Okrem tohto zápasu večera sa konal ešte jeden päťsetový - veterán na šípkarskej scéne Simon "The Wizard" Whitlock zdolal Paola Nebridu z Filipín.

Päťdesiatštyriročný šípkar z Austrálie si príliš nezvykol na pomalšie tempo súpera, zahral iba dve 180-tky s priemerom niečo vyše 90 bodov. V ďalšom kole ho čaká väčšia výzva, dvojnásobný majster sveta Gary Anderson.

Radosť z postupu si užíval aj priateľ Fallon Sherrockovej Cameron Menzies. Škótsky šípkar zdolal 3:0 Rakúšana Rusty-Jakea Rodrigueza.

Výsledky 1. hracieho dňa MS v šípkach 2024

1. kolo:

Kevin Doets (Hol.) - Stowe Buntz (USA) 3:0

Cameron Menzies (Škót.) - Rusty Jake Rodriguez (Rak.) 3:0

Simon Whitlock (Aus.) - Paolo Nebrida (Fil.) 3:2

2. kolo:

Michael Smith (Ang.) - Kevin Doets (Hol.) 3:2

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Šípky»Bol to večer strachu. Majster sveta takmer zažil to, na čo ešte nie je pripravený