Hráči majú výnimku, diváci potrebujú test. SFZ usmerňuje pred štartom sezóny

Pre divákov sa nič nemení.
Pre divákov sa nič nemení. (Autor: ilustračné - Robo Michalec)
Ivan Mriška|31. júl 2021 o 05:27

Vychádza z toho, že celé Slovensko je v zelenej farbe.

BRATISLAVA. Cez víkend štartuje nová sezóna 2021/22 v amatérskom a mládežníckom futbale. Po novom dostali hráči a organizátori zápasu úľavu, do sto osôb sa nemusia preukazovať dokladom o očkovaní, negatívnom teste či prekonaní koronavírusu.

Diváci však takú výhodu nemajú a pre nich platia staronové podmienky.

Organizátori a hráči majú výnimku

Na aktuálne podmienky organizácie súťažných stretnutí podľa vyhlášky ÚVZ SR č. 233/2021 v znení vyhlášky ÚVZ SR č. 236/2021 upozorňuje Slovenský futbalový zväz na svojej webovej stránke.

Vychádza z toho, že celé Slovensko je v zelenej farbe.

„Na súťažných stretnutiach nie je potrebné testovanie hráčov a osôb zabezpečujúcich organizáciu a chod športového podujatia do limitu sto osôb. To znamená, že všetky tieto osoby sa na zápase zúčastňujú bez obmedzenia,“ uvádza.

Súťažné stretnutia môžu byť organizované s divákmi, no podliehajú viacerým podmienkam.

„Maximálny počet divákov je v prípade státia 50 percent kapacity priestoru, v prípade sedenia maximálne 75 percent kapacity priestoru. Nie však viac ako tisíc osôb v exteriéri a sedí sa v každom druhom rade,“ usmerňuje.

Všetci diváci sa musia pri vstupe preukázať negatívnym výsledkom RT-PCR alebo LAMP testu nie starším ako 72 hodín alebo negatívnym výsledkom antigénového testu nie starším ako 24 hodín.

„Test je možné nahradiť potvrdením o očkovaní alebo iných skutočnostiach, prekonanie ochorenia, atď., pričom u detí do 12 rokov veku sa test nevyžaduje,“ dodáva.

Naďalej platí zákaz konzumácie jedál a nápojov, potrebné nie je uchovávať telefonické alebo emailové kontakty návštevníkov.

Evidencia v druhej lige

Pre hráčov a organizátorov zápasu druhej ligy platia rovnaké podmienky ako pri amatérskych súťažiach. Štadión však môžu diváci naplniť maximálne na päťdesiat percent, priestor pre divákov musí byť rozdelený do sektorov s kapacitou maximálne tisíc divákov.

„Všetci diváci sa musia pri vstupe preukázať negatívnym výsledkom RT-PCR alebo LAMP testu nie starším ako 24 hodín, ktorý je možné nahradiť potvrdením o očkovaní alebo iných skutočnostiach. U detí do 12 rokov veku sa test nevyžaduje,“ uvádza SFZ.

Organizátor je povinný po dobu tridsať dní viesť evidenciu divákov v rozsahu meno, priezvisko, dátum narodenia, adresa trvalého pobytu a telefonický kontakt a po uplynutí tejto doby osobné údaje zničiť.

„Organizátor je povinný zabezpečiť prítomnosť divákov len z domáceho tímu, konzumácia jedál a nápojov je zakázaná. Ďalšie podmienky organizácie športových podujatí sú predmetom úpravy vyhlášky a ich plnenie podmienok kontroluje organizátor, ktorý je priamo zodpovedný za ich dodržiavanie,“ uzatvára.

Tréningy sú povolené bez obmedzení.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Hráči majú výnimku, diváci potrebujú test. SFZ usmerňuje pred štartom sezóny