Šesták: Ukázali sme, kde naše mužstvo patrí

V defenzíve Trnavy B bojovali hostia o každú loptu.
V defenzíve Trnavy B bojovali hostia o každú loptu. (Autor: Marián Dic)
Marián Dic|13. jún 2017 o 00:00

Poprad sa udržal v druhej lige.

POPRAD. V sobotu sa v barážovej odvete predstavil popradský tím v Červeníku, ktorého futbalový areál bol domácim prostredím ich súpera z Trnavy B.

Po predošlom úvodnom súboji pod Tatrami, v ktorom Popradčania suverénne dominovali po víťazstve rozdielom triedy, nastúpili tentokrát do stretnutia omnoho lepšie psychicky naladení.

Hostitelia i napriek svojim herným kvalitám stáli v dueli pred nesmierne náročnou skúškou, a ak túžili postarať sa o nečakaný zvrat podporený výraznejšou gólovou efektivitou, museli by siahnuť maximálne až na dno svojich síl.

Výkonnostne a hráčsky vyspelý kolektív však od prvých minút merania síl neponechal vôbec nič na náhodu a s prehľadom kontroloval vývoj zápasu.

V prvej polhodine až natoľko dokázal vyvinúť svoj ofenzívny tlak, že v nie jednom prípade sa po umných kombinačných a štandardných situáciách dostal do vyložených príležitostí, po ktorých si ale lopta cestu do siete nenašla.

Istý gól na kopačke mali najmä po rohových kopoch Kukoľa Medak, ktorého prudká strela opečiatkovala pravú tyč a Palša, ktorý sa zoči-voči gólmanovi domácich nepresadil.

S blížiacim sa odchodom do šatní ohrozilo popradskú bránu po ojedinelých akciách aj družstvo trnavského béčka, ale vo finálnej fáze bolo bezzubé. Naopak do väčšej hernej pohody mohol priviesť hosťujúci celok kanonier Šašinka, no po umnej prihrávke Daška sa mu nepodarilo prehodiť domáceho brankára.

Po obrátke sa domáce mužstvo snažilo už ihneď na začiatku rýchlym kontaktným gólom zaskočiť Popradčanov a veru bolo k tomu aj nesmierne blízko, keď po priamom kope z vyše 20 metrov Tomovič poriadne pretiahol inak istého Maleca.

Onedlho na to sa však jasne potvrdilo pravidlo nedáš-dostaneš, pretože modro-bieli po bleskurýchlej kontre z hĺbky poľa presným zásahom Maťaša zložili domáci tím definitívne na kolená.

Tí sa navyše s pribúdajúcimi minútami akoby už len na ihrisku hľadali a pre svojho protivníka boli neškodní.

S chuťou hrajúci hostia naopak až do samého konca stretnutia úplne ovládli priebeh duelu, a keď sa im po hodine hry podarilo po unikátnej spolupráci Bilasa so Šašinkom podarilo prikrášliť svoje zaslúžené víťazstvo mohla v ich radoch zavládnuť vytúžená radosť zo zvládnutého barážového boja.

Vydarená baráž

Po dosiahnutom veľmi cennom skalpe samozrejme nechýbalo veľké nadšenie ani skúsenému koučovi Popradu Stanislavovi Šestákovi, pre ktorého splnenie tohto vytýčeného cieľa bolo jedným z ďalších príjemných zážitkov počas jeho bohatej a výnimočne pestrej kariéry.

„Môžem potvrdiť, že momentálne sme nielen v tíme, ale aj v klube naozaj všetci maximálne spokojní, že sme ten záver sezóny dokázali tak vynikajúco uhrať. Ani v tomto meraní síl to podľa mňa určite nebola žiadna náhoda, že sme na ihrisku preukázali vysokú hráčsku vyspelosť a s tým spojené skvelé herné kvality. Počas celej jarnej odvety sme taktiež nielen výkonnostne, ale i výsledkovo jednoznačne preukázali kde naše mužstvo patrí. Napriek tomu, že sa nám nepodarilo na sto percent zvládnuť rozhodujúci zápas v Bardejove a vypadli sme v semifinále Slovenského pohára so Skalicou aj kvôli iným záležitostiam. Preto môžem otvorene povedať, že v meraniach síl, ktoré sa v niesli v duchu fair-play sme suverénne dominovali. Vďaka tomu sa aj celková atmosféra v mužstve a klube rapídne zlepšovala a neustále sme spoločne ťahali za jeden koniec povrazu. Práve to je podľa mňa i hlavnou zárukou toho, že v nastávajúcom období pohoda v kolektíve a tímový duch pôjde ešte viac nahor. Pevne verím, že aj týmito predvedenými výkonmi a pozitívnymi výsledkami v jarnej časti sme presvedčili mnohých popradských fanúšikov, ktorí nám najmä po nevydarenom postupe do prvej 6-tky prestali omnoho viac veriť ako tomu bolo na jeseň.“

Dôležitý prvý gól

Pred začiatkom tohto pre obe mužstvá druholigového zápasu, v ktorom ani jeden tím nemal ešte nič jasné, bolo otázkou času, kedy v ňom dôjde k zlomovému okamihu, ktorý by predovšetkým hostí nasmeroval k vytúženému záchranárskemu triumfu.

Toho sa počas duelu dočkal i tréner Popradu, no ako ale naznačil, v kútiku duše veril, že jeho zverenci na čele s ním sa akýmkoľvek obavám a starostiam v stretnutí od jeho úvodu vyhnú.

„V domácom zápase sme si síce dokázali výhrou až rozdielom triedy vytvoriť výbornú pozíciu do odvety, no napriek tomu sme sa na tento súboj, čo najlepším spôsobom snažili pripraviť. Vývoj a konečný výsledok napokon viditeľne potvrdil, že účel svätil prostriedky. Na ihrisku sme sa v prvom rade sústredili na poctivý kolektívny výkon a absolútne nič sme neuľahčovali. Problémom pre nás ale bolo, že sme nedokázali premeniť viacero sľubných šancí a keby nás nebodaj súper za to potrestal, mohla by sa vniesť neželateľná nervozita na kopačky. Po zmene strán sa nám ale našťastie predsa len podarilo vsietiť vytúžený gól, po ktorom mi definitívne spadol akýsi kameň zo srdca a už som vôbec nepochyboval o tom, že by malo k niečomu neskutočnému prísť. Navyše sme náš senzačný výkon ešte prikrášlili druhým presným zásahom, čo sa podpísalo na fakte, že celý tento súboj sme mali od prvej až po poslednú minútu pevne vo svojich rukách.“

Potvrdili súčasnú silu

Po šťastnom a úspešnom zápase nešetril prejavovaným nadšením ani jeden z najlepších hráčov v modro-bielom drese Viktor Maťaš, ktorý i vďaka svojmu gólu naštartoval svoje družstvo k dôležitému triumfu.

„Už pred samotnou barážou sme si boli plne vedomí vysokých kvalít a hernej sily Trnavy B, no napriek tomu sme si nepredstavovali akýkoľvek herný výpadok. Keďže v jarnej časti v našom mužstve prevláda vynikajúca pohoda a herná forma stúpa čoraz viac nahor, boli sme plne presvedčený, že ani z tohto barážového dvojzápasu neodídeme v roli porazeného mužstva. Naopak, v tejto odvete sme zaiste všetci spoločne odviedli maximum a potvrdili, že nielen na ihrisku, ale aj mimo neho sme veľmi dobrá partia. V stretnutí sme pritom domácich k ničomu vážnejšiemu nepustili, pričom skórovať sme niekoľko krát mohli už do prestávky. Všetko sa nám našťastie podarilo zúročiť v druhom polčase, kedy po prvom góle, z ktorého som mal zaiste veľkú radosť sme v ďalších fázach mali zápas až do samého konca plne vo svojej moci. Zásluhou tohto senzačného ukončenia tohtoročnej sezóny som pevne presvedčený, že medzi druholigovú elitu právom patríme a vôbec sme si nezaslúžili hrať s výkonnostne slabšími mužstvami v boji o záchranu.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Šesták: Ukázali sme, kde naše mužstvo patrí