Šéf FIFA chce, aby na majstrovstvách sveta hralo štyridsaťosem tímov

Gianni Infantino už dlhodobo presadzuje zvýšenie počtu účastníkov majstrovstiev sveta.
Gianni Infantino už dlhodobo presadzuje zvýšenie počtu účastníkov majstrovstiev sveta. (Autor: TASR/AP)
SITA|23. nov 2016 o 17:08

Gianni Infantino tiež uviedol, že FIFA počíta s využitím videozáznamov rozhodcami už na šampionáte v Rusku 2018.

ROISSY. Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino sa postupne prikláňa k zámeru rozšíriť od roku 2026 počet účastníkov majstrovstiev sveta z terajších tridsaťdva až na štyridsaťosem namiesto variantu so štyridsiatimi krajinami, ktorý pôvodne sám navrhol.

Povedal to v stredu na brífingu na letisku Roissy - Charlesa de Gaulla pri Paríži po stretnutí v neďalekom hoteli s približne dvadsiatimi zástupcami národných federácií prevažne z frankofónnych krajín.

Séria podobných diskusií s funkcionármi a ďalšími relevantnými osobami o reformách tohto odvetvia potrvá do 9. marca 2017.

Druhé a tretie kolo z jedenástich sa uskutoční 6. - 8. decembra v Singapure, na rad prídu aj Miami, Dauha, Addis Abeba a Londýn.

Infantino ďalej predznamenal, že FIFA ráta s využitím videozáznamov rozhodcami už na majstrovstvách sveta 2018 v Rusku.

"Prvotné testy dopadli pozitívne. Arbitrom síce tento prvok neodpovie na všetky otázky, ale pomôže im vyhnúť sa vážnym omylom," vysvetlil Infantino.

"Pri monitore bude sedieť rozhodca, ktorý na základe záznamu do dvoch, troch, štyroch sekúnd môže cez vysielačku poradiť kolegovi na trávniku, ak ho ten k tomu vyzve alebo si neuvedomí svoju vážnu chybu."

"Zdôrazňujem, že sa to bude týkať verdiktov so zásadným vplyvom na výsledok - gólov, pokutových kopov, červených kariet," dodal prezident FIFA.

"Hovorili sme o čomsi takomto päťdesiat rokov, teraz sme v štádiu testov. Je paradoxné, že práve rozhodca ako jediný nemôže vidieť svoju chybu, zatiaľ čo všetci diváci na štadióne aj tí pred obrazovkami majú takúto možnosť prostredníctvom opakovaných záberov na telefónnych displejoch či v televízii."

"Arbiter by pri tom možno chcel v konkrétnych situáciách využiť podobnú vymoženosť, ale podľa terajšieho znenia pravidiel nemôže."

Formát so 48 tímami prezentoval Infantino aj v októbri pre agentúru AFP.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Šéf FIFA chce, aby na majstrovstvách sveta hralo štyridsaťosem tímov