Schumacher si na nové monoposty nezvykol a končí

Miloslav Šebela|4. okt 2012 o 20:30

Po druhý raz v kariére Michael Schumacher oznámil, že končí. „Cieľ sme nedosiahli,“ vraví o svojom trojročnom návrate do formuly.

BRATISLAVA. Mal by prestať hľadať ďalšie výhovorky a ukončiť kariéru, vravel Niki Lauda o Michaelovi Schumacherovi po poslednej nevydarenej veľkej cene.

Miesto šampióna minulý týždeň v piatok obsadil Lewis Hamilton. Populárny Schumacher vo štvrtk druhýkrát oznámil, že končí.

„Rozhodol som, že po sezóne je koniec, aj keď som stále schopný súťažiť s najlepšími pretekármi. No v istom bode sa treba rozlúčiť,“ vyhlásil Schumacher. Do konca sezóny ostáva ešte šesť pretekov.

Báterie má vybité

„Posledný mesiac som si nebol istý, či mám motiváciu a energiu na pokračovanie. Batérie mám už znova vybité. Nie som zvyknutý robiť niečo, keď tomu neodovzdám sto percent. Teraz cítim veľkú úľavu.“

Štyridsaťtriročný Nemec je legendou formuly 1. Má najviac titulov, najviac víťazstiev či najviac pole position.

V rokoch 2000 až 2004 bol v tíme Ferrari takmer neporaziteľný. Celkovo drží vyše tridsať rekordov.

Pri návrate v roku 2006 veril, že ešte dokáže posunúť maximum medzi svojím prvým a posledným víťazstvom (14 rokov a 32 dní).

Nepodarilo sa mu to, hoci do konca roka má ešte šesť štartov.

Cieľ nedosiahli

Formula prešla veľkou zmenou pravidiel a Schumacher sa s novými vlastnosťami monopostov nedokázal zžiť.

„Cieľ sme nedosiahli, o tom niet pochýb. Chceli sme, aby bol z Mercedesu víťazný tím,“ priznal. Jeho najlepším výsledkom bola tretia priečka na Veľkej cene Európy tento rok.

Zo 14 veľkých cien tento rok dokončil len polovicu a kritizoval ho aj Niki Lauda. „Vlani sme vedeli, že potrebuje čas, aby si zvykol na nové monoposty. Okrem toho tu bol hendikep zákazu testovania.

Tento rok mal Michael poslednú šancu na solídny návrat. Lenže to bolo rovnaké ako vlani. Ak skúšal všetko, aby bol rýchlejší a stále sa nedokáže zlepšiť, mal by skončiť,“ vravel Lauda.

Športovú kariéru uzavrie Schumacher 25. novembra v Brazílii. Ani potom však nemusí z formuly celkom odísť.

„Boli by sme radi, keby ostal pracovať pre Mercedes,“ vravel šéf tímu Ross Brawn pre BBC. „Môže byť prínosom a zároveň si to užiť.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Schumacher si na nové monoposty nezvykol a končí