Schumacher podvádzal s monopostom, tvrdí Verstappen

Michael Schumacher.
Michael Schumacher. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|9. dec 2011 o 13:53

Je možné, že Michael Schumacher odštartoval svoju doteraz neprekonanú zbierku siedmich titulov majstra sveta formuly 1 nie práve čisto. "Podvádzal," prišiel po rokoch s šokujúcim obvinením Jos Verstappen, niekdajší Schumacherov parťák z tímu Benetton.

K víťazstvám mala legendárnemu Nemcovi podľa Vestappena pomáhať nelegálna elektronika, ktorá mu uľahčovala šoférovanie vozidla.

"V motokárach ma nikdy neporazil, ale teraz už poznám dôvod, prečo ma porážal v Benettone," spustil Holanďan.

Schumacherov Benetton B194 bol už v 90. rokoch niekoľkokrát podozrivý, v roku 1994 dokonca prilákal pozornosť Ayrtona Sennu. Trojnásobný majster sveta po tom, ako videl suverénne počínanie Schumachera v úvodných pretekoch sezóny, vyjadril pochybnosti o legálnosti vozidla. Podobne ako teraz Vestappen.

"Viem, čo sa dialo. Veď sme spolu jazdili v jednom tíme," citoval Holanďana magazín Nusport. "Viem, že jeho monopost sa líšil od toho môjho. V zákrutách som brzdil, ako najmenej to išlo, snažil som sa ich prechádzať v plnej rýchlosti. Tak ako mohol Schumacher vyhrávať? Niečo nebolo v poriadku.

Ako pripomína portál iDnes.cz, v priebehu sezóny technickí komisári motoristickej federácie FIA ​​objavili softvér, ktorý mal brániť preklzovaniu kolies pri rozjazde, a ktorý bol predchádzajúcu sezónu zakázaný. Začalo sa vyšetrovanie, tím však tvrdil, že systém nebol aktívny a opak sa nepodarilo preukázať.

Lenže Verstappen teraz tvrdí niečo iné.

"Mal tam elektronické pomôcky," obvinil sedemnásobného šampióna. "Nikdy sa o tom nehovorilo, ale ja som o tom presvedčený. Keď som sa potom pýtal tímového šéfa Flavia Briatoreho, odvetil: Nehovorme o tom. Takže je mi všetko jasné."

Je možné, že za celou kauzou je pocit ukrivdenosti, Verstappen sa po boku Nemca trápil. Z desiatich pretekov pozbieral len desať bodov, dvakrát síce stál na pódiu, nakoniec bol ešte pred koncom sezóny vystriedaný Johnnym Herbertom.

"Ľudia si myslia, že hľadám ospravedlnenia, ale tak to nie je," obhajoval sa tridsaťdeväťročný bývalý pilot.

Schumacher v tom roku vyhral osem pretekov a titul si zaistil v Adelaide po kontroverznej kolízii s rivalom Damonom Hillom. "Ale pozrite sa teraz na Mercedes," hájil Verstappen svoje slová. "Aj Michael je závislý na svojom aute. Pre mnohých ľudí bol bohom. Ale ani on nie je Superman."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Schumacher podvádzal s monopostom, tvrdí Verstappen