Šatan: Ruská báza už nie je strašiak

Miroslav Šatan oprášil vo svojom novom klube ruštinu zo základnej a strednej školy. „Trénerom a spoluhráčom rozumiem tak na osemdesiat percent a pomaly sa púšťam do konverzácie. Zlepšujem sa zo dňa na deň,“ vraví.
Miroslav Šatan oprášil vo svojom novom klube ruštinu zo základnej a strednej školy. „Trénerom a spoluhráčom rozumiem tak na osemdesiat percent a pomaly sa púšťam do konverzácie. Zlepšujem sa zo dňa na deň,“ vraví. (Autor: SITA)
Ondrej Gajdoš|26. jan 2011 o 20:18

Kapitán majstrov sveta z Göteborgu 2002 a víťaz Stanley Cupu 2009 MIROSLAV ŠATAN (36) si v tejto zime po prvý raz vyskúšal aj inú ligu ako NHL či slovenskú extraligu. S Dinamom Moskva má zmluvu do konca ročníka.


Do Dinama ste priniesli zmenu. Mužstvo sa po jedenástich prehrách dočkalo v posledných zápasoch dvoch víťazstiev. Cítite sa už aklimatizovaný na KHL?

„Nešlo to ľahko. Aj ja som sa spočiatku hľadal. V prvých troch stretnutiach som si vypracoval šance, ale nepremenil som ich. V zápase s Minskom to konečne prišlo a aj proti Petrohradu bol náš útok produktívny - bol to súboj o druhé miesto v konferencii. Stále sa tu udomácňujem, zvykám si na herný systém, na spoluhráčov, na ľudí v klube. Ešte to pár dní potrvá."

Lotyšský tréner Znarok vás zaradil do prvého útoku. Akých máte spoluhráčov?

„Skúsený center Konstantin Gorovikov má prehľad o hre aj dobrú prihrávku. Leonid Komarov vyrastal vo Fínsku, hrá priamočiaro, vie vystreliť a urobiť si priestor pred bránkou. Dobre sa dopĺňame. Zatiaľ nám to ide."

Urobili ste dobrý krok, že ste išli do KHL?

„Áno, s úrovňou ligy som spokojný. Hrám v dobrom mužstve. Hokejisti v KHL sú technicky vyspelí. Nie je to ako v NHL, kde majú v prvých dvoch päťkách kvalitných hráčov a v ďalších dvoch rozbíjačov, narážačov. Tu vedia všetci robiť s pukom, nahrávať. Hokej na širšom klzisku je trochu iný ako v zámorí. Hrá sa menej do tela, technicky, rýchlo, na vysokej úrovni. Nikto nechce súperovi odtrhnúť hlavu. Tento štýl mi pripadá inteligentnejší."

V čom musí KHL ešte dobiehať slávnejšiu NHL?

„Najmä v oblasti marketingu, v organizačných a profesionálnych záležitostiach. NHL je stroj, čo beží desaťročia. Všetko má dokonale prepracované. KHL na ňu za krátky čas logicky ešte nemohla dorásť."

Dinamo nedávno podľahlo v mestskom derby Spartaku 1:3, v bránke súpera vás vychytal bývalý spoluhráč z Buffala Hašek. Stretli ste sa v Moskve na kus reči?

„Zatiaľ nebol čas. Po zápase sme si zaželali úspech, a to bolo všetko. Dominik bude mať túto sobotu 46 rokov. Je obdivuhodné, že sa stále udržiava vo forme. Neviem si predstaviť, že by som v jeho veku hral hokej na vysokej úrovni."

Hráte s netypickým číslom 80. Ako ste k nemu prišli?

„Obľúbená osemdesiatjednotka nebola k dispozícii a toto číslo je k nej najbližšie."

V Moskve ste bez rodiny. Kde ste si našli ubytovanie?

„Na báze Dinama v Novogorsku. Býva nás tam päť hráčov z tímu a pred domácim zápasom tu spí celé mužstvo."

O báze hokejových klubov z čias Sovietskeho zväzu chodili ponuré správy. Aká je dnes?

„Aj ja som mal z detstva v hlave, že je to stredisko, kde sú hráči zavretí za nedobytnou bránou. Báza Dinama je luxusne vybavené centrum, aké nemá veľa klubov v NHL. Je tu všetko: tréningová hala, telocvičňa, jedáleň, bazén, sauna. Z hotela zídem do šatne pred tréningom v šľapkách. Novogorsk je lepšia štvrť Moskvy s obchodmi a reštauráciami. Taxíkom sa odveziem do mesta asi za pol hodiny."

Spoluhráč Martin Štrbák chystal pre vás miesto v Slovenskom dome.

„Na báze nemôžu bývať hráči s rodinou, preto si Maťo vybral Slovenský dom v širšom strede Moskvy. Na tréning musí s Dominikom Graňákom potom cestovať do Novogorska. Mne to viac vyhovuje na báze a do konca sezóny tu zrejme zostanem."

Na letisku Domodedovo zaútočili v pondelok teroristi. Vidieť teraz v uliciach Moskvy viac policajtov a prísnejší režim?

„Neviem, u nás v Novogorsku na predmestí Moskvy je všetko ako predtým. Do mesta nechodím. Pri tragickej správe z letiska mi naskočili zimomriavky. Veď aj ja som pred dvoma týždňami pricestoval na Domodedovo a v príletovej hale som snáď trištvrte hodiny čakal, kým mi prišli hokejky."

Už o dva týždne sa hrá na zrekonštruovanom Nepelovom štadióne v Bratislave turnaj Slovakia Cup. Nastúpite v tíme Slovenska?

„Už sa na to teším. Verím, že aj na majstrovstvá sveta poskladá tréner Hanlon silné mužstvo. Hráči z KHL majú istotu, že v apríli už budú mať ligové povinnosti za sebou."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Šatan: Ruská báza už nie je strašiak