Šatan: Našli sme hokejovú identitu

Miroslav Šatan dvíha klubovú  trofej prvýkrát s kapitánskym céčkom na košickom ľade. Kapitánom reprezentácie bol aj vo finálle MS 2002, Stanley Cup dvíhal nad hlavu v drese Pittsburghu v roku 2009.
Miroslav Šatan dvíha klubovú trofej prvýkrát s kapitánskym céčkom na košickom ľade. Kapitánom reprezentácie bol aj vo finálle MS 2002, Stanley Cup dvíhal nad hlavu v drese Pittsburghu v roku 2009. (Autor: FOTO - JUDITA ČERMÁKOVA)
Vojtech Jurkovič|22. apr 2012 o 18:18

Otázka zdanlivo triviálna. Získal by Slovan titul bez 22 bodov Miroslava Šatana, ktoré urobil iba v play off? Triumf Slovana potvrdzuje dvojakú odpoveď.

Otázka zdanlivo triviálna. Získal by Slovan titul bez 22 bodov Miroslava Šatana, ktoré urobil iba v play off? Triumf Slovana potvrdzuje dvojakú odpoveď. Najproduktívnejší kapitán vraví, že bez podpory tímu by mu boli body nanič. Lebo hokej je kolektívnou hrou, v ktorej však rozhodujú výnimočné osobnosti.

KOŠICE, BRATISLAVA. Siedmy zápas finálovej série nepriniesol veľký hokej ako predtým šiesty. V košickom boji o všetko mal každý na hokejke predovšetkým opatrnosť. Košice mali opäť raz matematicky viac šancí, ale pod ťarchou zodpovednosti akoby zmeraveli.

info

Šatanov hetrik

Kapitán Slovana Miroslav Šatan v kariére hral trikrát siedmy finálový zápas. play off. Vo všetkých vyhral.

2004/05: Zvolen – Slovan 1:3, slovenská extraliga.

2008/09: Detroit –Pittsburgh 1:2. Stanley CUP – finále.

2011/12: Košice – Slovan 1:2 pp.

Faktor Šatan prvýkrát v sérii síce nedal gól, ale svoju úlohu splnil. Ideálne nahral Liborovi Hudáčkovi na gól, ktorý slovanistov vrátil do hry a domácich očividne zneistil.

Šatan okrem toho, že ťahal mužstvo, pomohol aj sebe. Na ľad vybehol s chuťou a ľahkými nohami, perfektnou kontrolou puku a typickou zdvihnutou hlavou.

Tretím do partie potešených je nepochybne reprezentačný tréner Vladimír Vůjtek, ktorému sa bude Šatan hlásiť na zraze reprezentačného tímu.

„Po skončení kariéry v NHL som bol blízko k myšlienkam skončiť s hokejom. Potom do toho prišla olympiáda vo Vancouvri, vlani aj mňa ako každého, vábil šampionát v Bratislave. Teraz sa v kabíne Slovana veľmi páči synovi Mirkovi, ktorý trénuje so žiakmi v Slovane. V slovenskej extralige mi vyhovovalo aj to, že za celú sezónu vlastne len dve noci – počas finále – som strávil v hotelovej izbe,“ podotkol Šatan.

((video))

Pohár do klbka tímu

Po zápase v Košiciach čakala na Šatana s kapitánskym céčkom protokolárna povinnosť, pre ktorú doňho Slovan veľmi prozreteľne investoval. Miro nezdvihol pohár pre majstra ligy nad hlavu sám, ale v prenosnej polohe s ním nakorčuľoval do kruhu spoluhráčov. Dával najavo, že on sám by nezmohol nič, že titul bol dielom pevného tímu.

„Dosiahli sme, čo sme chceli. Chlapci celý rok tvrdo trénovali, aby splnili cieľ. Drina stála za to. Chcel som pomôcť Slovanu vrátiť titul do jeho rúk. Hlavne teraz, keď je to pre klub posledná sezóna v extralige. O to je titul hodnotnejší,“ povedal Šatan a dodal: „Brúsili sme herný štýl skoro celú sezónu. Nakoniec sme našli svoju hokejovú identitu. Víťaznú.“

Tréner Jan Neliba priznal, že v druhej časti predĺženia mal Slovan aj kus šťastia. „To však patrí odvážnym. Ale spôsob, akým vnikol pred brankára Hyláka mladý Libor Hudáček, bol naozaj unikátny. Väčšina hráčov by to ťahala do boku, on si to drzo pustil krížom cez bránkovisko. Zdravý ťah.“

Mohutný kouč tancoval

Na striedačke relatívne statický kouč Slovana sa v kabíne roztancoval a potom zopár odolných jedincov pozval na elixír svojej pohyblivosti.

„Nalieval som valašskú slivovicu. Takú, s akou sme oslavovali tri tituly so Vsetínom. Však si to môj asistent Bobo Stantien musí pamätať.“

"Hudáček perfektne využil svoju korčuliarsku energiu," chválil krídelníka Šatan. Popri ňom a centrovi Lipianskom 21-­ročný bývalý hráč Košíc výkonnosťou v tejto sezóne prudko vystrelil až do pozornosti trénera národného tímu.

Tribúny, ale aj reakcie z kabíny Košičanov signalizujú, že sa skončila éra silnej útočnej partie, ktorú tri roky nielen nedokázal nik zastaviť, ale ani jej skomplikovať cestu za titulmi.

Kapitán Košičanov Miroslav Zálešák si ani teraz nemyslí, že vyhralo lepšie mužstvo. „Mali sme viac z hry, no nedali sme góly. Zranenia nás však neospravedlňujú.“

((video1))

ico

Prečo Slovan získal titul

1. Slovanu kulminovala forma v pravý čas. Kým väčšinu sezóny sa brodil krízami, vo finálovej sérii zvládal aj psychicky náročné zvraty.

2. Brankár Konrád je ilustráciou tohto vývoja. V šiestom zápase banálny vlastenec, no potom sa zmobilizoval a držal tím až k titulu.

3. Slovan po tvrdej letnej príprave dlho hľadal útočnú efektívnosť. Predovšetkým bránil. V tomto smere mal dlhé roky stabilizovanejší káder Košíc výhodu. Bez problémov vyhral základnú časť. Ale obhajca vo finálovej sérii akoby už vyčerpal invenciu v koncovke.

4. Výnimočné líderské schopnosti kapitána Miroslava Šatana. Najproduktívnejší muž play off bol psychickou oporou i inšpiráciou pre celý tím.

5. Osobnosť trénera Jana Nelibu po výmene za Štefana Mikeša zapôsobila na tím upokojujúco. I keď aj Neliba musel dlhšie hľadať optimálne zloženie a celoplošný herný prejav. A viacerí strelci mušku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Šatan: Našli sme hokejovú identitu