Sagan je opäť najlepší. Bude legendou, vraví Merckx

Na snímke uprostred Ľubomír Sagan, otec slovenského cyklistu Petra Sagana, prebral ocenenie za najlepšieho cestného cyklistu Slovenska, druhý v poradí skončil Jozef Metelka (vľavo) a tretí v poradí Patrik Tybor.
Na snímke uprostred Ľubomír Sagan, otec slovenského cyklistu Petra Sagana, prebral ocenenie za najlepšieho cestného cyklistu Slovenska, druhý v poradí skončil Jozef Metelka (vľavo) a tretí v poradí Patrik Tybor. (Autor: SITA)
Miloslav Šebela, Andrej Kuzmány|21. dec 2016 o 20:00

Anketu o najlepšieho slovenského cyklistu po siedmy raz ovládol Peter Sagan.

BRATISLAVA. Do čoho investoval energiu, to premenil na úspech.

„Je fantastický. Zbožňujem ho. Neustále útočí, je komplexným jazdcom. Áno, možno v kopcoch na najlepších nestačí, ale vo všetkom ostatnom je Sagan dokonalý,“ hovoril pre SME na tohtoročných majstrovstvách sveta najslávnejší cyklista histórie Eddy Merckx.

Na Sagana má slabosť a obdivuje ho rovnako ako fanúšikovia po celom svete. Slovenský cyklista v tomto roku prekonal aj vlaňajšie úspechy.

Sagan obhájil titul majstra sveta: fotogaléria

21.12.2016

Obhájil titul majstra sveta, premiérovo sa stal majstrom Európy, vyhral slávnu klasiku Okolo Flámska, tri etapy jazdil na Tour de France v najcennejšom žltom drese a celkom nečakane sa stal aj svetovou jednotkou v rebríčku WorldTour.

Najlepší cyklisti

Zlatý pedál: 1. Peter Sagan, 2. Jozef Metelka, 3. Patrik Tybor

Cyklista roka - cyklotrial: Tatiana Janíčková

Cyklista roka - cyklokros: Martin Haring

Cyklista roka - cross country: Michal Lami

Cyklista roka - dráhová cyklistika: Alžbeta Pavlendová

Talent roka: Matúš Štoček

Suverénne sa stal víťazom ankety o najlepšieho cyklistu Slovenska Zlatý pedál. Vyhral ju po siedmykrát (2008, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016).

"Veľmi ma mrzí, že som sa nemohol zúčastniť na tejto slávnosti, ale tímové povinnosti mi to nedovolili a musel som ešte zostať v zahraničí. S výsledkami v tomto roku som, samozrejme, veľmi spokojný a verím, že sa mi bude naďalej dariť. Držte mi palce do ďalších sezón," povedal prostredníctvom videozáznamu Sagan, ktorý z uvedených dôvodov chýbal na vyhlásení výsledkov.

Dostal aj cyklistického oskara

„Hoci legendou sa človek stáva až po kariére, Peter má ideálne našliapnuté k tomu, aby ňou bol,“ vravel Merckx.

Sezóna bola natoľko výnimočná, že v zbieraní trofejí pokračoval Žilinčan aj po skončení súťaží.

Zlatý pedál 2016: fotogaléria

21.12.2016

Získal napríklad cyklistického oskara trofej Vélo d’Or (Zlatý bicykel), ktorú udeľuje francúzsky magazín Vélo. Vo svetových anketách necháva za sebou aj víťaza Tour de France Chrisa Frooma.

Pritom v lete si Sagan si odskočil k horskej cyklistike, aby mohol štartovať na olympiáde v Riu de Janeiro.

V tréningoch na olympijskej trati dokonca viackrát roztrhal reťaz. Nevydržala silu jeho nôh. Krátko po štarte jazdil na treťom mieste. Po dvoch defektoch klesol na 35. priečku.

„Nechcem hovoriť, že by som dokázal získať medailu, alebo by som vyhral. Chýbajú mi skúsenosti, pretože som dlho cross country nejazdil a zaostávam aj technicky. No verím, že do desiateho miesta by som sa umiestnil,“ vravel po pretekoch Sagan.

V teréne načerpal sily

„Čo dosiahol Peťo tento rok, je ťažko opakovateľné. Vyhral už takmer všetko. Je dvojnásobným majstrom sveta, vyhral slávnu klasiku. Motivácia sa mu bude hľadať čoraz ťažšie. Veľmi mu tento rok pomohlo, že si v lete oddýchol od cestného bicykla. Načerpal nové sily a súťaže ho potom viac bavili,“ hodnotil sezónu Saganov bývalý tréner Peter Zánický.

Slováci celkovo v tomto roku získali šesť medailí z majstrovstiev sveta, päť z majstrovstiev Európy, štyri z paralympijských hier a ďalšie úspechy pridali vo Svetových pohároch.

„Mám to šťastie, že už štyri roky po sebe hovorím, že to bol najúspešnejší rok v histórii slovenskej cyklistiky. Môžem to opäť zopakovať,“ tvrdí šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara.

Metelka chce byť prvý na MS

Druhé miesto v ankete obsadil hendikepovaný cyklista Jozef Metelka. Na paralympiáde v Riu vybojoval tri medaily.

„Získať dve zlaté a jednu striebornú medailu je úžasný pocit. Je to krok k tomu, aby som mohol reprezentovať Slovensko na majstrovstvách sveta v dráhovej cyklistike so zdravými športovcami. Už s trénerom pracujeme na tom, aby sa to podarilo,“ vravel 30-ročný Metelka.

V športe hendikepovaných dosiahol strop. Úspechy, ktoré má za sebou, akoby ho poháňali stále ďalej.

Jozef Metelka.
Jozef Metelka. (Autor: spv.sk)

"Tri a pol roka dozadu som prvýkrát sadol na dráhový bicykel. Stáť tu popri pomyselnom Petrovi Saganovi je úplne famózne. Dúfam, že za nejaký ten rok sa podarí stáť aj naozaj pri ňom. Bola to neskutočná sezóna. Ja si veľmi vážim, že som dostal zo Slovenska od ľudí takú podporu, akú som dostal. Je super, že sa o to zaujímajú aj médiá," povedal k oceneniu Metelka.

"Verím, že práve mojimi výkonmi sa podarí premostiť parašport a šport, nebudeme sa tu deliť na paralympionikov a olympionikov a budeme skrátka všetci športovci," dodal po galavečere.

Na jeseň ako vôbec prvý hendikepovaný športovec štartoval na dvoch pretekoch Svetového pohára so zdravými športovcami. V Glasgowe skončil desiaty a v portugalskej Anandii dokonca siedmy.

„Verím, že mám na viac a že vďaka tréningu dokážem všetko. Bol by som prvý, kto by v cyklistike štartoval na majstrovstvách sveta so zdravými. A verím, že by som dokázal dobre reprezentovať,“ vravel.

Ocenenie Talent roka získal druhý raz Žilinčan Matúš Štoček.

Vizitka Petra Sagana:

Dátum a miesto narodenia: 26. januára 1990 v Žiline

Prezývka: Tourminátor, resp. Hulk

Výška/hmotnosť: 184 cm/74 kg

Tím: Bora-Hansgrohe

Predchádzajúce tímy: Tinkoff (2015 - 2016), Cannondale (2013 - 2014), Liquigas-Cannondale (2011 - 2012), Liquigas-Doimo (2010), Dukla Trenčín Mérida (2009)

Najväčšie úspechy: majster sveta v cestných pretekoch s hromadným štartom 2015 v Richmonde a 2016 v Dauhe, majster Európy v cestných pretekoch s hromadným štartom v Plumelecu (2016), päťnásobný víťaz bodovacej súťaže na Tour de France (2012 - 2015), víťaz siedmich individuálnych etáp na Tour de France (3x v roku 2012, 1x v roku 2013, 3x v roku 2016), víťaz štyroch individuálnych etáp na Vuelte a Espaňa (3x v roku 2011, 1x v roku 2015), celkový víťaz pretekov Okolo Sardínie (2011), Okolo Poľska (2011), Okolo Kalifornie (2015), víťaz monumentálnej klasiky Okolo Flámska (2016), víťaz klasiky Gent-Wevelgem (2013, 2016), víťaz klasiky Brabantský šíp (2013), víťaz klasiky GP Cycliste de Montreal (2013), víťaz klasiky GP Cycliste de Québec (2016), víťaz klasiky E3 Harelbeke (2014), päťnásobný majster Slovenska v pretekoch s hromadným štartom (2011 - 2015), majster Slovenska v individuálnej časovke 2015, juniorský majster sveta a Európy v horskej cyklistike v disciplíne cross country (2008)

Zaujímavosti: vo svete cyklistiky sa po prvý raz výraznejšie presadil medzi juniormi na ME v cyklokrose aj na ME horských bicyklov v roku 2007, keď získal zakaždým bronzovú medailu. V januári 2008 si na MS v cyklokrose v deň svojich 18. narodenín vybojoval striebornú medailu, v tom istom roku triumfoval na juniorských ME aj MS v horskej cyklistike v disciplíne cross country. Na cestnú cyklistiku presedlal v roku 2009, začínal v kontinentálnom tíme Dukla Trenčín Merida. O rok nato prestúpil do talianskeho Liquigasu, v ktorého drese prišli prvé víťazstvá na pretekoch najvyššej kategórie - WorldTour. Cyklistický svet si prvýkrát podmanil predovšetkým na najslávnejších pretekoch Tour de France, kde v ostatných piatich rokoch ovládol súťaž o zelený dres a útočí na historické maximum Erika Zabela. Svoju prvú sezónu v tíme Tinkoff-Saxo (neskôr už len Tinkoff) zakončil bravúrne - ziskom majstrovského titulu v pretekoch s hromadným štartom v americkom Richmonde. O rok neskôr svetové prvenstvo obhájil v katarskej Dauhe v profilovo úplne iných pretekoch šitých na mieru šprintérom. Medzitým sa stal aj premiérovým majstrom Európy v kategórii elite vo francúzskom Plumelecu. Po rozlúčke Olega Tiňkova s vrcholovou cyklistikou Sagan pomerne nečakane ohlásil prestup do nemeckého družstva Bora-Hansgrohe, kde by mal pôsobiť najbližšie tri roky. Bora medzitým získala licenciu WorldTour a v budúcej sezóne bude mať s lídrom Saganom vysoké ambície najmä na jarných klasikách či na Tour de France.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan je opäť najlepší. Bude legendou, vraví Merckx