Kubiš oslavuje cenný triumf. V šprinte zdolal aj víťaza etapy na Giro d'Italia

Lukáš Kubiš vyhral rakúsku klasiku a dosiahol prvý triumf v sezóne.
Lukáš Kubiš vyhral rakúsku klasiku a dosiahol prvý triumf v sezóne. (Autor: Elkov Kasper Czech Cycling Team/ facebook)
Sportnet|28. apr 2024 o 18:10

Lukáš Kubiš si pomohol v kvalifikácii o účasť na OH v Paríži.

BRATISLAVA. Slovenský cyklista Lukáš Kubiš potvrdil veľmi dobrú formu po prestupe z banskobystrickej Dukly do českého tímu Elkov Kasper.

Po viacerých umiestneniach v top 10 sa dočkal prvého UCI víťazstva v sezóne, keď ovládol rakúsku klasiku Int. Raffeisenbank Kirschblütenrennen.

Preteky mali pomerne ťažký profil, okruh pripomínal ardénsku klasiku.

Súčasťou rozhodujúceho útoku bola osmička cyklistov, kde bol aj ďalší slovenský cyklista Richard Riška a tiež Kubišov tímový kolega Tomáš Obdržálek, ktorý v záverečnej fáze pretekov pokrýval útoky súperov.

Napokon sa rozhodovalo až v šprinte, v ktorom 24-ročný Slovák zdolal domáceho Emanuela Zangerleho a Nemca Rogera Klugeho, ktorý jazdil trinásť sezón v profipelotóne a vyhral aj jednu etapu na Giro d'Italia.

"Zo začiatku to bolo celkom pokojné a asi v druhom veľkom okruhu sa vytvoril únik, kde bola dvojica s náskokom vyše dvoch minút. Chlapi urobili neskutočnú robotu a neskôr nás v našej skupine zostalo možno 40.

Ďalej sme všetko pokrývali a vždy boli tam, kde bolo treba. V prejazde na malé okruhy odišiel v päťčlennej skupine Obdržálek. Akonáhle sme sa k skupine priblížili, tak jeden pretekár zaútočil a skupinu sme došli traja.

V poslednom okruhu tam boli nejaké nástupy, ale Obdržálek to krásne všetko pokryl a ja som mohol šprintovať. Do záveru sa taktizovalo, a tak som musel začať šprintovať o niečo skôr, ale vyšlo to.

Som nesmierne šťastný a hlavne vďačný celému tímu. Toto je ich víťazstvo a bez pomoci každého by to určite nebolo možné," uviedol Kubiš.

Za víťazstvo získal 40 UCI bodov, ktoré mu pomôžu v internej olympijskej kvalifikácii. Osemnásťročný prvoročák Riška napokon finišoval siedmy, čím zveľadil najúspešnejší slovenský deň v tomto cyklistickom roku.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Kubiš oslavuje cenný triumf. V šprinte zdolal aj víťaza etapy na Giro d'Italia