S Pekárom sa Košice dohodli veľmi rýchlo

Radovan Pekár. Košičania si od neho veľa sľubujú.
Radovan Pekár. Košičania si od neho veľa sľubujú. (Autor: Veronika Janušková)
Sportnet|26. júl 2013 o 00:00

V novom ročníku extraligy posilní košických hádzanárov aj skúsený Radovan Pekár z Prešova.



KOŠICE. K osmičke účastníkov hádyanárskej extraligy z minulého ročníka extraligy pribudli v tejto sezóne dvaja nováčikovia - ŠKH Agrokarpaty Pezinok a MHáK Martin. A extraligový mandát, aj keď v podstate mimo konkurencie, dostali aj juniori prešovského Tatrana, ktorí budú hrať pod hlavičkou SR 20, ale iba v základnej časti, bez nároku na postup do nadstavby a play-off.

Dvadsiatka to však môže extraligistom trošku skomplikovať, pretože im sa body zo vzájomnej bilancie s mladíkmi v nadstavbe rátajú.

V novej sezóne už nebude na posledných priečkach tabuľky tak bezpečno ako v predošlej, pretože posledný tím nadstavbovej B-skupiny (o 7. – 10. miesto) má istý zostup do nižšej súťaže.

Košičania sa však chcú už od začiatku nového ročníka extraligy vybrať opačným smerom a v kabíne oranžovo-čiernych sa šušká dokonca aj o „áčkovej“ nadstavbe, kde bude prvá šestica hrať o účasť v štvorčlennom play-off.

Oprávnene? Možno, lebo mužstvo vedené Jánom Kolesárom v minulom ročníku napriek výsledkovej patálii herne vyzrelo a dobrým znamením je, že pred novou sezónou zaznamenali v tábore 1. MHK len minimálne hráčske straty, keď odišiel iba Gabriel Hricišon.

Naopak, pribudla trochu nečakaná posila - 59-násobný slovenský reprezentant, účastník majstrovstiev Európy 2008 v Nórsku a majstrovstiev sveta 2009 v Chorvátsku, Radovan Pekár z prešovského Tatrana.

Použiteľný v obrane i v útoku

A ako to Košičania s tým Pekárom upiekli? „Po skončení angažmánu v prešovskom Tatrane sa stal Rado Pekár voľným hráčom, a keďže ako príslušník polície pôsobí v Košiciach, naskytla sa nám príležitosť využiť jeho služby,“ vraví prezident 1. MHK Košice Martin Farkašovský.

„Neváhal som ani pol sekundy, aby som ho oslovil. Dohoda je vzájomná, lebo Rado chce hrať hádzanú, môže nám pomôcť a myslím si, že bude najdôležitejším hráčom nášho mužstva.“

Jeho príchodom sa výrazne posilní problémový spojkový rad Košičanov. „Problémom neboli len spojky, ale aj obrana, ktorá bola nekompaktná. Samozrejme, nie je to len vec trénera, pretože ten pracuje s takou obranou, akú má, a z tohto pohľadu bude pre nás Rado Pekár mimoriadnym prínosom, v útoku i v obrane. A k nemu chceme zapracovať ešte aj jednu či dve ďalšie posily, s ktorými rokujeme. Nejde o našich odchovancov, ale sú to celkom známe mená z iných ligových tímov. Potrebujeme hráčov, ktorí by vystužili obranu, ale zároveň by boli použiteľní aj v útoku, a Rado Pekár je jeden z nich. Na posilách pracujeme, boli jeden-dva telefonáty, jedno stretnutie, ale to ešte prakticky nedáva nič, takže zatiaľ je zbytočné niečo konkretizovať. Na konci budúceho týždňa by sa to mohlo vyriešiť.“

Radovan Pekár je ľavá spojka, Gabriel Hricišon, ktorý z mužstva odchádza, hral v minulej sezóne na pravej.

„Akoby sa po ňom zľahla zem, nedvíha telefón ani mne, ani svojim spoluhráčom, viem len toľko, že má odísť do Česka. No jeho prestup nie je ešte uzavretý, pretože nemá súhlasné písomné stanovisko z 1. MHK Košice,“ vraví jeho prezident.

„A bez neho ako hráč nemôže nikde inde pôsobiť. My s ním však už dlhšie nepočítame, odvtedy, keď sa pred dvoma mesiacmi rozhodol odísť.“

Možno aj zmena názvu

Košičania majú aj iné novinky. „Nie je vylúčené, že sa môže zmeniť aj názov klubu, pretože doň vstúpi nový sponzor. A nemal by byť jediný, čím sa výrazne zlepší aj finančná kondícia nášho klubu. Ale nechcem ešte predbiehať, keďže sme len pred podpisom zmluvy. Chceme sa vrátiť k výchove mládeže, čo u nás v posledných rokoch stagnovalo. Bolo o nás známe, že máme najlepšiu mládežnícku základňu na Slovensku, no teraz táto zložka u nás absentuje. Očakávame, že príchodom nového subjektu sa to zlepší, z čoho bude v budúcnosti ťažiť aj A-mužstvo. Ale to je beh na dlhú trať,“ vraví Martin Farkašovský.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»S Pekárom sa Košice dohodli veľmi rýchlo