Gelle predviedol svoj typický finiš. Ušetril som si jednu jazdu, vravel

Peter Gelle na OH Tokio 2020.
Peter Gelle na OH Tokio 2020. (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|2. aug 2021 o 05:10 (aktualizované 2. aug 2021 o 07:51)

Podmienky pre kajakárov boli veľmi náročné.

TOKIO. Po prvom medzičase bol na poslednom mieste, no napokon s prehľadom skončil na druhom mieste.

Kajakár Peter Gelle sa na olympiáde v Tokiu z rozjazdy kvalifikoval priamo do semifinále v kráľovskej disciplíne, v singlkajaku na tisíc metrov. Celkovo v nej štartovalo 27 pretekárov.

Z piatich rozjázd postúpili prví dvaja priamo do utorňajších semifinále, kým ostatných čakala ešte jedna jazda vo štvrťfinále.

Súperov predbiehal hladko

Gelle v tretej rozjazde predviedol svoju typickú trať, začínal pomalšie, po 250 metroch bol posledný a na víťaza strácal viac ako štyri sekundy, no postupne svoje tempo vystupňoval a dostával sa dopredu. Je to preňho typický štýl pretekania.

250 metrov pred cieľom bol ešte tretí, ale už iba necelú sekundu za Austrálčanom Jeanom van der Westhuyzenom.

„Bol to môj klasický finiš. Cítil som, že hladko idem cez Austrálčana a už som si to nenechal ujsť,“ okomentoval svoj výkon Gelle. Napokon prišiel do cieľa na druhom mieste s časom 3:42,131.

Rozjazdu vyhral Portugalčan Fernando Pimenta s náskokom 1,808 sekundy. Tretím Austrálčan v konečnom zúčtovaní stratil na Gelleho viac ako štyri sekundy.

Ako namazaný kulturista

„Dnes boli podmienky veľmi náročné, najmä pre vysokú vlhkosť. Od rána som sa cítil všelijako, našťastie počas jazdy už to bolo dobré,“ povedal pre RTVS Gelle, ktorý stál pred kamerou v chladiacej veste.

„Teploty sú porovnateľné s tým, aké boli na majstrovstvách sveta v Szegede, ale tá vlhkosť je náročná. Som rád, že som si ušetril jednu jazdu,“ poznamenal 36-ročný kajakár.

Gelle štartuje na svojej tretej olympiáde, v Londýne súťažil v K2 a K4, v Riu zase v K1. Vo všetkých prípadoch sa dostal do finále. To je jeho cieľom i v Tokiu.

„Semifinále bude extrémne ťažké. Budem musieť zo seba vydať absolútne maximum,“ poznamenal.

Začiatkom sezóny sa trápil, jeho výkony boli menej presvedčivé. V Tokiu však už vyzeral byť v starej forme, o čom svedčili aj jeho vyrysované svaly.

„Je to asi aj tou vlhkosťou, že sa nám lesknú svaly, ako keď sú kulturisti namazaní,“ smial sa Gelle. „Nie je dôležité, ako vyzerajú, ale to, že fungujú,“ dodal.

"Postup do finále som si dal za cieľ. Určite to nie je nemožné, ale budem musieť v semifinále zo seba vydať maximum," hodnotil Peter Gelle svoj postup z rozjázd v K1 na 1000 metrov pre RTVS. Z hier v Riu 2016 obhajuje v tejto disciplíne 8. miesto. 

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Rýchlostná kanoistika»Gelle predviedol svoj typický finiš. Ušetril som si jednu jazdu, vravel