Hokej na jazere je krajší, hovorí šampión. Vo vlasti Indiánov vyhral drevený Stanley Cup

Majstri sveta v rybníkovom hokeji 2023, tím Frosty Shots.

Hokej na jazere je krajší, hovorí šampión. Vo vlasti Indiánov vyhral drevený Stanley Cup

Majstri sveta v rybníkovom hokeji 2023, tím Frosty Shots. (Autor: Facebook / Slovenská asociácia rybníkového hokeja - Slovak Pond Hockey Association)
Majstri sveta v rybníkovom hokeji 2023, tím Frosty Shots.
Majstri sveta v rybníkovom hokeji 2023, tím Frosty Shots. (Autor: Facebook / Slovenská asociácia rybníkového hokeja - Slovak Pond Hockey Association)
Šimon Čop|22. feb 2023 o 11:45

Frosty Shots z Bratislavy chodia na šampionát v rybníkovom hokeji zakaždým ako favoriti.

Teplota hlboko pod nulou, vôkol zasnežené stromy a pod nohami hrubý ľad. Na mieste, kde kedysi kanadskí Indiáni podľa legendy po prvý raz hrali hokej, sa stali hrdými majstrami sveta Slováci.

Frosty Shots sú na mieste zvanom Plaster Rock už dobre známi. V rokoch 2019 a 2020 sa dostali na majstrovstvách sveta v rybníkovom hokeji do finále, ale na titul si museli počkať do roku 2023.

Roky úsilia sa vyplatili. Zostava, ktorej kapitánom je MIROSLAV MERSCHITZ, prešla turnajom bez jedinej prehry a vybojovala drevený Stanley Cup, oficiálne Pohár dobrej nádeje.

Merschitz má za sebou i pred sebou radostné dni. Bolo to poznať už z jeho unaveného hlasu. Priznal, že toho pre oslavy a tzv. „jet lag“ s kolegami veľa nenaspali.

V rozhovore sa dozviete:

  • Ako funguje turnaj a zápasy na MS v rybníkovom hokeji? 
  • Koľko stojí účasť na šampionáte? 
  • Ako vznikol nápad zúčastniť sa na turnaji a čo znamená názov Frosty Shots?
  • Ako reagovali Kanaďania na česko-slovenské finále?
  • Čo všetko získajú za výhru?
  • Aké komplikácie im prinieslo počasie?
  • Z akej exotickej krajiny každoročne cestuje na turnaj jeden tím?
  • Aké sú hlavné rozdiely medzi hokejom v aréne a na štadióne a čo ho baví viac?
  • Plánujú sa zúčastniť aj o rok?

Už ste stihli osláviť titul majstrov sveta?

Samozrejme, celí sme rozbití (smiech). Odkedy sme vyhrali, veľa sme nespali. Oslávili sme už na mieste, potom sme šli autom do Montrealu a následne sme absolvovali osemhodinový let a ani na palube sme toho veľa nenaspali.

Hrali ste na majstrovstvách sveta v rybníkovom hokeji. Ako tento turnaj funguje a ako vyzerá taký hokejový zápas na rybníku?

Každoročne sa táto akcia koná v mestečku Plaster Rock. Verí sa, že práve tam starí kanadskí Indiáni vynašli hokej. Celý turnaj sa hrá na jednom jazere, na ktorom je dvadsaťdva ihrísk s rozmermi 20x40 metrov. Odhŕňajú ich veľké traktory s kefami a rolby. Hrá sa na malé bránky a klziská majú snehové mantinely.

Súčasne sa hrá dvadsať zápasov. Začínajú sa, keď zatrúbi veľká trúba, ktorá ohlasuje aj konce pätnásťminútových polčasov. Bránky sú nízke, majú asi tridsať centimetrov, avšak na šírku sú porovnateľné s klasickými bránkami.

VIDEO: Zábery z Majstrovstiev sveta v rybníkovom hokeji 2023

Šampionát sa začína vo štvrtok. Vtedy je otvárací ceremoniál, ktorý tamojšia komunita pripravuje dlho predtým. Ceremoniál na zimnom štadióne hneď pri jazere pripomína olympijský – každý nesie svoju vlajku, nasledujú rôzne príhovory. Potom sa ide na jazero, kde je ohňostroj a oficiálny začiatok.

Hneď večer pod umelým osvetlením sa zvykne hrať prvý zápas. Každé mužstvo odohrá úvodný duel. Tento rok ich bolo osemdesiat mužských a dvadsať ženských. V piatok hrá každý ďalšie dva duely, v sobotu rovnako tak a uzavrú sa tabuľky základných skupín, z ktorých 32 najlepších postúpi do play off.

Celé vyraďovacie boje sa konajú v nedeľu. Víťaz teda dokopy odohrá desať zápasov, z toho päť v play off.

Plaster Rock je dosť od ruky. Ako ste tam cestovali?

Je to v podstate bývalá indiánska rezervácia, kde aj dodnes žije veľa pôvodných obyvateľov. Tento rok sme leteli do Montrealu, kde sme zašli na zápas Montreal – Chicago. Keď sme sa aklimatizovali, nasadli sme do auta a čakalo nás šesť a pol hodiny cesty.

Vždy sa to snažíme prepojiť aj s výletom. Napríklad minulé roky sme chodili cez Boston, kde sme tiež zavítali na zápas NHL.

Počasie prialo hokeju na jazere?

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Hokej na jazere je krajší, hovorí šampión. Vo vlasti Indiánov vyhral drevený Stanley Cup