Ryan profesorsky docválal k hetriku

(Autor: SITA)
Sportnet|6. jún 2011 o 00:00

Osemročný hnedák Ryan urobil ďalší krok k tomu, aby sa stal absolútnou legendou slovenských dostihov - do tretice vyhral Veľkú cenu Slovenska.

Osemročný hnedák Ryan včera urobil ďalší krok k tomu, aby sa stal absolútnou legendou slovenských dostihov - do tretice vyhral Veľkú cenu Slovenska.

BRATISLAVA. Najprestížnejšie dostihy stredoeurópskeho regiónu vyhral miláčik tradičných návštevníkov starohájskeho hipodrómu. Ryan do nedele zarobil 298 812 eur, včera k nim pribudlo ďalších 13-tisíc za tretí triumf vo Veľkej cene Slovenska.

Najziskovejší kôň v histórii slovenského turfu k víťazstvám v rokoch 2007 a 2008 pridal presvedčivo ďalšie, hoci v ôsmich rokoch je už veterán.

"Mnohí ho už odpisovali, je to jeho posledný rok na dráhe. Trochu som sa obával, ako to dnes dopadne," priznal jeho majiteľ, stavebný podnikateľ Miroslav Piskľa. "Ryan však znova ukázal svoj charakter. Obávam sa, že takého koňa už nikdy mať nebudem."

dostihy_res.jpg

Foto - SITA

V Ryanovom sedle pri predošlých triumfoch sedel Slovák Rastislav Juráček, tentoraz ho však viedol v Rakúsku žijúci Francúz Jean-Pierre Lopez. Pred rokom vyhral tieto dostihy v sedle Age of Japea, zverenca moravského kouča Františka Holčáka, ktorý sa dnes dožíva šesťdesiatky.

Džokejskou hviezdou včerajšieho Tuf Gala bol našinec Jaroslav Línek. Vyhral tri z piatich jednotkových dostihov, vďaka nemu postupne zazneli hymny troch krajín: slovenská, poľská aj česká. Vo Veľkej Cene Slovenska však v sedle spolufavorita, českého Mariydiho docválal "až" tretí.

Línek v Cene Arvy v sedle Lehockého Yuccy vrátil Alfkone, ktorú v maďarskom Alagu trénuje Slovák Jozef Rosival, prehru z Jarnej ceny kobýl a ukončil jej sériu piatich víťazstiev. O 40 minút sa tešil zo senzačného triumfu poľského Inheratora (kurz 10:1) v Cene Scottish Rifla.

Do tretice vyhral šprintérsku Cenu Ministerstva pôdohospodárstva SR, v ktorej sedlal napajedlianskeho odchovanca Line Honeyho, ktorého v Slušoviciach pripravuje Radim Bodlák. Vysoko favorizovaný nemecký kôň Le Big skončil až štvrtý.

Fakty Turf Gala

Veľká cena Slovenska (2400 m, 26 000 eur): 1. Ryan (MPL Racing, SR, Lopez), 2. Camill (Agrolipt, Hind), 3. Mariydi (Charvát, ČR, Línek),

Cena Ministerstva pôdohospodárstva SR (1200 m, 25 000 eur): 1. Line Honey (Mikon, ČR, Línek),

Starohájske kritérium (2000 m, 15 000 eur): 1. The Mole Catcher (Yoko, ČR, Dubravka), 2. Oldfieldroad (MPL Racing, Juráček).

Cena Scottish Rifla (1800 m, 9000 eur): 1. Inheritor (Dr. Dahess, Poľsko, Línek), 2. Appolo Star (Krajníková, ČR, Juráček),

Cena Arvy (1800 m, 9000 eur): 1. Yucca (Autoopravovňa Strnisko, Línek), ... 4. Alfkona (Ramona Racing, Maď., Goergiev).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ryan profesorsky docválal k hetriku