Rožňava mieri do prvej štvorky

Sportnet|15. okt 2008 o 00:00

V úvode súťaže narazili basketbalisti ŠPD Rožňava na dvojicu silných súperov, Levoču a UVL Košice. Po minulovíkendovej pauze najbližšiu sobotu čaká

domáci zápas s Bardejovom. Neľahkej úlohy trénera sa už pred začiatkom ročníka ujal Peter Ádám.

ROŽŇAVA. V oboch zápasoch hráči ŠPD zabojovali. Výsledkom boli tesné prehry, ale ukázalo sa aj množstvo nedostatkov. "V septembri sme mali odohrať prípravné zápasy, no šesť z nich vypadlo. Chýbalo nám to a ukázalo sa to aj v spomínaných zápasoch," začal tréner ŠPD Rožňava Peter Ádám. S letnou prípravou však bol vcelku spokojný. "Po mnohých rokoch sa nám podarilo zaradiť aj telocvičňu. V domácich podmienkach sme, myslím si, absolvovali celkom solídnu prípravu. Resty vo fyzickej kondícii sa nám podarilo odstrániť," uviedol P. Ádám.

Široký káder

Do nového ročníka idú Rožňavčania s kádrom zložený zo sedemnástich hráčov. "Povolali sme aj trojicu skúsených hráčov - Mišendu, Ledvinského a Gabriela Helmécyho. Mali by chlapcom pomôcť na ihrisku i v tréningoch s odstraňovaním nedostatkov," vysvetlil tréner.

Prioritou však je, aby väčšinou hrali mladí hráči a učili sa brať na seba bremeno zodpovednosti v ťažkých zápasoch. Šírka kádra môže byť niekedy aj dvojsečná zbraň. To si uvedomuje aj P. Ádám. "Nastúpiť môžu len dvanásti. Problém bude vybrať vždy takú skladbu, aby bola pre toho-ktorého súpera zodpovedajúca. Je to dosť náročná úloha, pretože dva mesiace bol dosť krátky čas na to, aby som detailne spoznal všetkých hráčov," uviedol P. Ádám a pokračoval: "Vždy bude nejaký hráč, ktorý nebude nominovaný na zápas. Teší ma, že každý chce hrať. Bude ťažké vybrať hráčov a nenominovaným vysvetliť, prečo nehrajú. Hlavné však bude neodradiť hráčov."

Ciele

Do súťaže sa v tomto roku prihlásilo len osem mužstiev. Do februára bude trvať základná časť, po nej sa vytvoria dve štvorčlenné skupiny. V prvej sa bude hrať o postup, v druhej o umiestnenie. Hlavným cieľom je dostať sa do prvej štvorky a prípadne aj zabojovať o postup. Tréner Ádám má však aj iné ciele. "Hrať stále tak, aby diváci boli spokojní s hráčmi, aby neboli hluché miesta v hre, nasadení či bojovnosti. Vzbudiť v hráčoch hrdosť na to, že hrajú za Rožňavu. Prvoradým cieľom je dať do februára mužstvo dohromady, skonsolidovať, vybudovať kolektívny duch a dostať sa do prvej štvorky z čo najlepšej pozície. Ja by som chcel vyhrať každý zápas," povedal s úsmevom P. Ádám a pokračoval: "Ak nebudem počítať trojicu skúsených hráčov, tak vekový priemer bude určite jeden z najnižších v súťaži. Hoci každý má veľké očakávania, treba byť reálny. Bol by neúspech, keby sme nepostúpili do prvej štvorky. V nej sa potom umiestniť čo najlepšie. V nadstavbe bude záležať na tom, ako sa ktorý zápas vydarí. Devízou bude to, že mužstvo už bude zohrané."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Rožňava mieri do prvej štvorky