Vyradili prvoligistu a na druhý deň šli do práce. Opora Lipian: Musel zvíťaziť zdravý rozum

Mário Jacko v drese ŠK Odeva Lipany.
Mário Jacko v drese ŠK Odeva Lipany. (Autor: Archív M. J.)
Peter Cingel|7. mar 2024 o 15:40

V meste vypukla futbalová horúčka, treťoligové Lipany sú už v semifinále Slovnaft Cupu.

Lipany, 6 a pol tisícové mestečko rozkladajúce sa pri rieke Toryse pod Čergovským pohorím, zažíva neobvyklý športový boom. Zásluhu na tom majú futbalisti.

Treťoligista sa pohybuje v strede tabuľky. Inak je tomu v Slovenskom pohári. Hráči ŠK Odeva to dokopali až medzi štyri najlepšie mužstvá tejto súťaže. Vo štvrťfinále poslali domov prvoligovú Skalicu.

Od pamätného zápasu už ubehlo pár dní, ale vrátime sa k nemu ešte očami jedného z priamych účastníkov. Viac povedal v rozhovore 27-ročný defenzívny hráč Lipian MÁRIO JACKO.

Podľa štatistík bol súper lepší vo všetkých ukazovateľoch. Napriek tomu ste stretnutie doviedli až k penaltám. Aký je váš pohľad na zápas priamo z ihriska? 

Áno, súper bol síce lepší vo všetkých štatistikách, to musíme športovo uznať, ale musím povedať, že párkrát sme skalickej defenzíve zavarili aj my a herne sme ukázali našu kvalitu.

Koniec koncov, futbal sa nehrá na držanie lopty či na vyložené šance. Naše odhodlanie a hlad po semifinále nás tam posunul. Ja som tomu úprimne veril, odkedy rozhodca odpískal začiatok zápasu. Samozrejme, cela kabína tomu verila tiež, preto sa nám takýto úspech podaril.  

Penaltový rozstrel je lotéria. Vy ste zvyšovali na 3:1. Čo ste prežívali? Čo vám prebiehalo hlavou, keď ste si stavali loptu na značku pokutového kopu?

V prvom rade to bola hra nervov, náš brankár Peter Bartoš bravúrne vychytal penaltu pred tou mojou. Celou cestou k bielemu bodu som sa modlil a sústredil sa na to, aby som bol úspešný. To sa mi podarilo, no ešte nebol koniec, a tak sme verili až do záverečnej penalty nášho matadora Janka Dlugoša, ktorý svoju penaltu premenil a tie pocity potom boli neopísateľné.  

Niektorí vaši spoluhráči sa „vyhrážali“ búrlivými oslavami. Ako sa v Lipanoch oslavovalo?

Oslavy boli veľké, no nie úplne búrlivé, keďže ráno sme niektorí vstávali do práce. Aj keď som sa už raz vyjadril, že ak postúpime, tak si asi všetci budeme brat dovolenky, niekedy musí zvíťaziť zdravý rozum - no jedným dychom musím dodať, že ak by bol víkend, bolo by to extrémnejšie. Ale každopádne, veľmi sme si to užili.  

Lipany sa dostali do tlače aj televízií. Ako berie vaše okolie, futbalové i nefutbalové, tento veľký úspech?

Lipany sú športové mesto a na futbalovej mape máme určite svoje miesto. Je to naozaj obrovský úspech nielen pre náš klub, pre naše mesto, ale celkovo pre celý región. V meste je teraz taká futbalová horúčka a aj ľudia mimo futbalu tento zápas sledovali a držali nám prsty.

Veď aj naši skvelí fanúšikovia si kvôli tomuto zápasu brali dovolenky v práci, začo im patrí obrovské ďakujem a sme nesmierne radi, že sme sa im odvďačili postupom. Mňa však teší aj fakt, že sme ukázali ľuďom, že nielen na tej najvyššej úrovni sa píšu krásne športové a futbalové príbehy a toto je jeden z nich.  

Mário Jacko.
Mário Jacko. (Autor: Archív M. J.)

Koho a prečo by ste chceli v semifinále za súpera?

Byť v semifinále Slovnaft cupu je pre nás sen. Zápas s každým jedným mužstvom, s ktorým zdieľame tuto luxusnú možnosť, je pre nás sviatok. No nebudem klamať, že zápas so Spartakom Trnava alebo Slovanom Bratislava nás láka asi najviac.

Mário Jacko


Mário Jacko je 27-ročný defenzívny hráč. Prvú dorasteneckú ligu hrával v Bardejove a tu aj prvýkrát obul druholigové kopačky. Rýchlo sa vypracoval do základnej zostavy a pre Partizán bol jednou z opôr.

Ambície však boli vyššie, a tak jeho kroky mierili do FK Pohronie. To sa v tom období netajilo svojou snahou postúpiť do najvyššej súťaže.

Pohronie postúpilo, no Mário si ligu nezahral. Vrátil sa domov do ŠK Odeva Lipany. V tých účinkuje v tretej lige. V posledných rokoch sa ani jedno vyhlásenie najlepších futbalistov VsFZ neobišlo bez neho.

Jacko je hráčom defenzívy, pravidelne sa však zaradzuje k najlepším kanonierom svojho mužstva. Evidentne je mu tretia liga úzka a určite by sa uplatnil aj minimálne o súťaž vyššie.

Tabuľka III. ligy Východ

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
MŠK Tesla StropkovMŠK Tesla StropkovMŠK Tesla Stropkov
26
16
5
5
59:27
53
V
V
V
V
V
2
Stará Ľubovňa Redfox Football ClubStará Ľubovňa Redfox Football ClubStará Ľubovňa Redfox Football Club
26
15
5
6
54:32
50
V
V
R
V
V
3
ŠK Odeva LipanyŠK Odeva LipanyŠK Odeva Lipany
27
15
3
9
52:32
48
V
V
V
P
V
4
MFK SninaMFK SninaMFK Snina
26
12
8
6
50:39
44
V
P
R
P
V
5
Slávia TU KošiceSlávia TU KošiceSlávia TU Košice
26
12
6
8
46:39
42
R
V
V
V
V
6
MFK Vranov nad TopľouMFK Vranov nad TopľouMFK Vranov nad Topľou
26
12
4
10
56:45
40
V
V
P
V
P
7
FTC FiľakovoFTC FiľakovoFTC Fiľakovo
26
11
7
8
35:35
40
P
P
R
R
R
8
MŠK Rimavská SobotaMŠK Rimavská SobotaMŠK Rimavská Sobota
26
10
6
10
42:37
36
R
P
P
P
P
9
MŠK NOVOHRAD LučenecMŠK NOVOHRAD LučenecMŠK NOVOHRAD Lučenec
26
9
6
11
32:43
33
P
P
R
V
R
10
MŠK NámestovoMŠK NámestovoMŠK Námestovo
26
9
5
12
39:50
32
R
P
R
V
P
11
TJ Baník KalinovoTJ Baník KalinovoTJ Baník Kalinovo
26
9
3
14
42:49
30
P
P
P
P
P
12
TJ Tatran Oravské VeseléTJ Tatran Oravské VeseléTJ Tatran Oravské Veselé
27
9
3
15
37:48
30
V
V
R
P
P
13
MŠK Spišské PodhradieMŠK Spišské PodhradieMŠK Spišské Podhradie
26
7
7
12
39:51
28
P
R
R
V
V
14
Partizán Bardejov BŠKPartizán Bardejov BŠKPartizán Bardejov BŠK
26
6
6
14
35:55
24
R
V
R
P
P
15
1.FK Svidník1.FK Svidník1.FK Svidník
26
5
4
17
34:70
19
P
P
P
V
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Vyradili prvoligistu a na druhý deň šli do práce. Opora Lipian: Musel zvíťaziť zdravý rozum