Rieschová vyhrala Svetový pohár v alpskom lyžovaní

Maria Rieschová
Maria Rieschová (Autor: SITA/AP)
TASR|19. mar 2011 o 10:03

Nemecká lyžiarka Maria Rieschová získala Veľký glóbus pre víťazku SP, keď v ňom predčila o tri body Američanku Lindsey Vonnovú.

Maria Rieschová

mala.jpg

vek: 26 rokov

narodená: 24. novembra 1984 v Garmisch-Partenkirchene (Nem.)

výška: 181 cm

hmotnosť: 79 kg

bydlisko: Garmisch-Partenkirchen (Nem.)

povolanie: colníčka, profesionálna športovkyňa

klub: SC Garmisch-Partenkirchen

jazyky: anglický, nemecký

záľuby: tenis, knihy, rýchle autá

športové úspechy: ZOH 2010 - 1. v slalome, 1. v superkombinácii, MS 2009 - 1. v slalome, MS 2011 - 3. miesto v zjazde, 3. miesto v super G, držiteľka malých krištáľových glóbusov v hodnotení Svetového pohára za kombináciu a super G (2007/2008) a slalom (2008/2009 a 2009/2010), celkovo 20 víťazstiev v pretekoch SP a spolu až 58 pódiových umiestnení

(sita)

LENZERHEIDE. Maria Rieschová sa ako tretia nemecká lyžiarka v histórii stala celkovou víťazkou Svetového pohára v alpskom lyžovaní. Veľký glóbus získala bez záverečného boja, keďže v sobotu zrušili finálový obrovský slalom a ona mala náskok troch bodov pred obhajkyňou trofeje Lindsey Vonnovou z USA.

Zuzulová v dvadsiatke

Slovenka Veronika Zuzulová sa s 370 bodmi zmestila do najlepšej 20-ky poradia, hoci bodovala iba v slalomoch, raz s 8 bodmi v obrovskom slalome, pričom super-G, zjazd a superkombináciu vôbec nejazdila. Zopakovala si 19. miesto v celkovom poradí SP z roku 2007, pričom o rok neskôr dosiahla svoje maximum 15. priečkou. Výrazne si však polepšila oproti predchádzajúcim dvom kritickým sezónam (65. a 94. pozícia).

Počasie bolo vo švajčiarskom Lenzerheide opäť zlé, hmla a dážď so snehom úplne znemožnili ženskú súťaž. Vo finále SP padli už predtým za obeť oba super-G i mužský obrovský slalom. V sobotu, na záver individuálneho programu štart slalomu mužov posunuli a uskutočnili za extrémnych podmienok, ale ženské vyvrcholenie úplne zrušili. Rozhodlo sa tak bez súťažného finišu aj o treťom malom glóbuse, za obrovský slalom žien ho berie Rieschovej krajanka Viktoria Rebensburgová.

Morálne sa nedá spochybniť Veľký glóbus Rieschovej, hoci okrem záverečných pretekov vo finále zrušili aj štvrtkový super-G. Nie je nikde napísané, že by Vonnová v ňom urobila veľký náskok, hoci v závere sezóny bola v lepšej forme.

Rieschová je s výkonmi spokojná

"Tiež súhlasím, že je škoda, sa tieto preteky neuskutočnili. Prirodzene, že môj pohľad je radostný, lebo som si vydýchla, ale objektívne je zrejmé, že by to bolo pre celý lyžiarsky svet obrovský zážitok. Neviem si predstaviť, čo by to bolo za športovú drámu, keby sme napríklad po prvom kole bojovali pleci pri pleci a rozhodovala by záverečná jazda sezóny. Ale ako som už povedala, Lindsey nemusí smútiť, nezískala síce veľkú trofej, ale opäť bola skvelá a triumfovala v troch disciplínach. Myslím si, že pri zisku 1728 bodov mi nikto nemôže vyhadzovať na oči, že som v jednu marcovú sobotu mala šťastie. Zbabrala som predposlednú akciu v Špindlerovm Mlyne, kde som prepadla v oboch súťažiach, ale inak som počas sezóny podávala dobré výkony," vyznala sa pre ORF a pre akreditované agentúry nová šampiónka Svetového pohára.

Konečné poradie v obrovskom slalome SP

1. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 435 b., 2. Tessa Worleyová (Fr.) 358, 3. Tanja Poutiainenová (Fín.) 240, 4. Elisabeth Görglová (Rak.) 236, 5. Federica Brignoneová (Tal.) 212, 6. Tina Mazeová (Slovin.) 208, ... 42. Veronika ZUZULOVÁ (SR) 8.

Konečné celkové poradie SP (33):

1. Maria Rieschová (Nem.) 1728 b., 2. Lindsey Vonnová (USA) 1725, 3. Mazeová 1139, 4. Görglová 992, 5. Julia Mancusová (USA) 976, 6. Marlies Schildová (Rak.) 756, ... 19. ZUZULOVÁ 370.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Rieschová vyhrala Svetový pohár v alpskom lyžovaní