Radšej bez lákadla, ako hrať podradné husle

Spomienka. Fragment z lanského duelu s Bosnou a Hercegovinou: Uprostred Jendrišek, vľavo  Rahimič a vpravo Džeko.
Spomienka. Fragment z lanského duelu s Bosnou a Hercegovinou: Uprostred Jendrišek, vľavo Rahimič a vpravo Džeko. (Autor: tasr)
Sportnet|2. aug 2011 o 00:00

Hoci ten optimizmus nie je vystrčený dopredu, predsa ho badať. Možno je ho až miestami priveľa po žrebe kvalifikácie o postup na futbalové majstrovstvá sveta v Brazílii 2014.

Niektorí tvrdia, že sme mohli dostať oveľa silnejších súperov z prvého koša, ďalší argumentujú prijateľnými celkami, s ktorými sa budeme pasovať a boli v treťom či vo štvrtom koši. To, či bol naozaj žreb priaznivý alebo iba „obyčajný“ či dokonca zlomyseľný, sa ukáže po skončení cyklu zápolení.

KOŠICE. Čo je na prvý pohľad príjemné, môže pri záverečnom sumarizovaní poštekliť nervovú sústavu.

Tréner slovenskej reprezentácie Vladimír Weiss sa vyjadril, že si želal Angličanov. Nuž, proti gustu žiadny dišputát. Možno aj jeho svedomie je stále poškriabané nemilosrdnou porážkou z prípravného zápasu na jar 2009 (0:4), po ktorej sa, mimochodom, naši zmobilizovali a v kvalde na MS 2010 vzápätí šokovali Čechov v ich prostredí. Takže na odplatu ešte neprišiel čas. Inak, aj šéf SFZ Ján Kováčik zdieľal rovnaký názor ako kouč, len s tým, že predsa Gréci sú prijateľnejší než zástupca z Ostrovov. Možno naozaj z marketingového hľadiska nie je naša skupina nejako zázračná a pre fanúšika dosť všedná, ale účel svätí prostriedky. Radšej sa dostať na vrcholnú scénu bez nejakého vysloveného lákadla, ako v spoločnosti es hrať tretie husle. „Každý lodivod musí myslieť najmä na to, ako pripraviť svojich zverencov na postup bez ohľadu na to, akú silu majú konkurenti,“ domnieva sa futbalový odborník Mikuláš Komanický. Určite nemôžeme byť takí frajeri, aby sme sa domnievali, že pre nás sú seberovní iní než tí, s ktorými sa chytíme za pasy.

Piaty pokus

Od vzniku samostatnosti toto bude náš piaty pokus dostať sa na svetový galakoncert. Francúzsko (1998), Japonsko a Kórejská republika (2002) a Nemecko (2006) nám unikli. Vyšla však JAR vlani. Tentoraz nie je nereálne nadviazať na tento historický prienik medzi elitu. Už i preto, že podľa viacerých sme v skupine, ktorá nezahŕňa takých, ktorým je lepšie vyhnúť sa. Napríklad pre agentúry obranca Pekarík konštatoval, že si neželal Čechov či Španielov (tí nám už raz zahatali cestu na šampionát až v baráži). Pri hľadaní favoritov sa objavujú názory, že by to mali byť buď Gréci alebo Bosniaci ako čierny kôň skupiny. Je však správne „nevymazávať“ vopred papierovo slabších, teda tých, ktorí by nemali miešať postupové karty. Navyše vieme, ako nám akože trpaslíci dokážu skomplikovať život (stačí si spomenúť na tohtoročné súboje s Luxemburskom či Andorrou). Z geografického hľadiska máme rôznorodú zmes aj pokiaľ ide o jednotlivé futbalové štýly, aké preferujú naši rivali. Futbalové črty južanských aktérov sú zrejmé, rovnako tak nekompromisnosť a bojovnosť pobaltských hráčov. Experti pripomínajú dôležitosť nezaváhania v domácom prostredí. Veľká pravda. Ďalším aspektom na zvýšenie ambícií bude to, ako naložíme s vystúpeniami vonku. Lebo vopred rátať s nejakým konkrétnym úlovkom v cudzom prostredí je scestné a je jedno, či ide o Litvu alebo Bosnu a Hercegovinu.

NÁZOR EXPERTA

Ako vníma naše vyhliadky v kvalde známy tréner Mikuláš Komanický?

„Súhlasím s tým, že žreb bol prijateľný a hoci Gréci dosiahli výrazný úspech na ME v Portugalsku, kríza v ich krajine sa prejaví negatívne i vo futbale. Avšak nemôžeme sa spoliehať na nejaké teoretické špekulácie. V Lotyšsku i Litve sa infraštruktúra futbalu rýchle rozvíja a budú nepríjemní. Bosna a Hercegovina je typický predstaviteľ balkánskeho futbalu, ale domnievam sa, že máme vyzretejšie mužstvo ako oni. Pokiaľ ide o to, že postupujú víťazi a druhí v tabuľke idú do baráže, je to správne a objektívne riešenie. Prirodzene, najprv musíme sústrediť pozornosť na finiš kvalifikácie EURO 2012. Pokiaľ budeme úspešní, bude to výborný odrazový mostík do ďalšej kvalifikácie. Ak nepochodíme, neplatí, že máme čas pripraviť sa na novú kvalifikáciu, lebo čierna niť sa môže ťahať i ďalej. Vlani sme hrali na „svete“, ale potom v jeseni nebolo všetko ideálne, no to je kameň úrazu u našich hráčov pôsobiacich v cudzine. Iní legionári sa vedia lepšie prispôsobiť realite a sú neraz tvrdší profesionáli ako naši chlapci.“

zuk







Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Radšej bez lákadla, ako hrať podradné husle