Prvý slovenský rozhodca v KHL je pripravený ísť až do Chabarovska

Vladimír Baluška pískal na majstrovstvách sveta 2009, 2010 a 2011.
Vladimír Baluška pískal na majstrovstvách sveta 2009, 2010 a 2011. (Autor: SITA)
Ondrej Gajdoš|11. aug 2011 o 19:26

Vladimír Baluška obstál v testoch hlavných rozhodcov v Rusku, v novej sezóne bude pískať v KHL aj v Tipsport extralige.

BRATISLAVA. Prvým slovenským rozhodcom so zmluvou v Kontinentálnej hokejovej lige je Vladimír Baluška. Minulý týždeň prešiel na sústredení hlavných arbitrov v Novogorsku pri Moskve skúškami pravidiel, testami korčuliarskej a fyzickej pripravenosti. Obstál v nich.

„Zodpovedne som sa pripravil, nič ma na previerkach neprekvapilo,“ povedal 36-ročný Bratislavčan. Testy pravidiel zvládol v ruskom jazyku. „Viem dobre po anglicky aj po rusky, nemal som žiadny komunikačný problém.“

Baluška je po Antonovi Dankovi a Petrovi Országovi tretím Slovákom, čo ako hlavný rozhodca pískal finále majstrovstiev sveta. Prví dvaja už ukončili kariéru mužov s píšťalkou. Na vlaňajšom šampionáte v Nemecku viedol Baluška finále Česko – Rusko s fínskym kolegom Jarim Levonenom.

Štvrtý ročník KHL odštartuje 7. septembra zápasom Ufa – Mytišči a o tri dni neskoršie absolvuje svoju premiéru v lige aj HC Lev Poprad v domácom stretnutí s Omskom.

Podľa Balušku jeho vstup do KHL nemá s účasťou popradského nováčika žiadnu súvislosť.

Špičkový slovenský rozhodca bude v sezóne 2011 – 2012 veľmi vyťažený. V Kontinentálnej lige by mal formou krátkych výjazdov odpískať vyše štyridsať zápasov. Ďalšie mu pribudnú v slovenskej extralige.

„Netuším, aké stretnutia mi pridelia z KHL, ale som pripravený cestovať aj do najvzdialenejšieho mesta Chabarovsk na Ďalekom východe,“ doplnil Baluška.

S predstaviteľmi rozhodcovskej komisie KHL dospel k dohode, že naďalej bude viesť stretnutia aj v domácej Tipsport extralige. „Pre mňa je dôležité, aby som sa mohol vracať domov, lebo nechcem stratiť prácu a zázemie, ktoré mám na Slovensku.“ Vyštudovaný inžinier je riaditeľom ekonomického oddelenia Slovenského zväzu ľadového hokeja.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Prvý slovenský rozhodca v KHL je pripravený ísť až do Chabarovska