Tréner chce z Pospíšila centra. Vzkriesi desaťmiliónového hráča Calgary?

Martin Pospíšil.

Tréner chce z Pospíšila centra. Vzkriesi desaťmiliónového hráča Calgary?

Martin Pospíšil. (Autor: REUTERS)
Martin Pospíšil.
Martin Pospíšil. (Autor: REUTERS)
Šimon Čop|16. sep 2024 o 12:30

Martin Pospíšil je pripravený pomôcť tímu v akejkoľvek role.

CALGARY. Je možné si za necelý rok vybojovať stále miesto v NHL, stať sa ťahúňom národného tímu, druhým najlepším hokejistom rodnej krajiny a získať si povesť nenávideného aj milovaného hokejistu v najlepšej súťaži sveta? 

Kto doposiaľ nepoznal odpoveď, dal mu ju Martin Pospíšil. Slovenský hokejista, hoci stále mladý a v rozlete, je v mnohých ohľadoch inšpiráciou - a to sa jeho kariéra v NHL sotva začala. 

Ešte pred rokom sa o ňom hovorilo ako o “farmárovi”. Na začiatku októbra 2023 bol na waiver listine ako nechránený voľný hráč a mohol ho mať ktorýkoľvek klub zadarmo. 

Príležitosť získať ho zostala zo strany ostatných 31 manažérov nevyužitá. A vedenie Calgary z tejto skutočnosti neskôr ťažilo azda viac, než by si bolo predstavovalo.

Bolo to na začiatku sezóny 2023/24. Sezóny plnej zmien a premiér. Najkrajšej, akú (doteraz) Martin Pospíšil vo svojej kariére zažil. 

Odohral v nej prvých 63 zápasov v NHL, pozbieral prvých 8 gólov a 24 bodov, len tesne nedosiahol na slovenský rekord v počte bodyčekov, debutoval na majstrovstvách sveta, pomohol k postupu na olympiádu... 

A pred nasledujúcou sezónou sa stretáva s novými výzvami a doposiaľ neslýchanými príležitosťami.

VIDEO: Góly Martina Pospíšila v sezóne 2023/24

Vďaka reprezentácii šanca v NHL 

Prešiel rok a o Martinovi Pospíšilovi sa už viac nehovorí ako o nádeji. Nedočítate sa o tom, či prerazí. Naopak, rieši sa, akú pozíciu v tíme “plameňov” dostane. 

Vlani sa v zostave usadil ako stály člen nebezpečnej a nepríjemnej lajny s veteránom Nazemom Kadrim a ďalším perspektívnym forvardom Connorom Zarym. 

Už o mesiac ho však môže čakať ešte odvážnejšia výzva. Zahrať by si mohol s niekdajším 115-bodovým hráčom. 

Nie, nie po boku bývalej superhviezdy Floridy, ktorá si v Calgary zatiaľ nenašla svoje miesto. Jonathan Huberdeau by si, naopak, zahral po boku Martina Pospíšila.

V článku sa dočítate aj toto:

  • Akú predstavu má tréner o Pospíšilovej role a spoluhráčoch?
  • Prečo nazval tréner Pospíšila "dobrým chalanom"?
  • Prečo bol Pospíšil pre Calgary víťazným talizmanom?
  • Prečo je klubu lojálny a pri ktorej téme ho premáhajú emócie?

“Budem úplne otvorený - chcem vidieť Martyho ako centra,” povedal bez okolkov tréner Calgary Ryan Huska pre kanadskú televíziu Sportsnet.

A že sú majstrovstvá sveta pre Američanov nezaujímavý turnaj? Huska to vyjadrením, ktoré nasledovalo, poprel. 

“Hral na tejto pozícii na majstrovstvách sveta a aj v olympijskej kvalifikácii. Chcem zistiť, či to dokáže aj v NHL,” vyjadril sa. 

Huska sa o svojich plánoch nestráni hovoriť až nezvyčajne otvorene. Prezradil, že by Pospíšila nielenže chcel vyskúšať v strede útoku, kde v NHL ešte nehral, ale rovno načrtol predstavu o jeho spoluhráčoch.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Tréner chce z Pospíšila centra. Vzkriesi desaťmiliónového hráča Calgary?