Vráti sa futbal domov? Angličania sú favoritom EURO, Slovensko je skoro na chvoste

Kapitán anglickej futbalovej reprezentácie Harry Kane.
Kapitán anglickej futbalovej reprezentácie Harry Kane. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|11. jún 2024 o 07:00

Anglicko čaká na veľkú trofej od MS vo futbale 1966.

BRATISLAVA. V posledných troch kvalifikáciách dosiahli futbalisti Nemecka fantastické skóre 109:15 a vyhrali 26 z celkovo 28 zápasov.

S takouto bilanciou mohli právom pomýšľať na najvyššie priečky, no ostatné tri vrcholné podujatia dopadli pre Nationalelf veľkým sklamaním, až fiaskom.

Dvadsiate druhé miesto na MS 2018, 15. na ME 2020 a 17. priečka zo šampionátu v Katare nie sú umiestnenia, na ktoré je nemecký futbal zvyknutý. Zmeniť to má tréner, ktorý bude na blížiacom sa EURO vôbec najmladší.

"Myslím si, že by našim zámerom malo byť celkové víťazstvo. Zostava, ktorú som vybral je veľmi dobrá, inak by som ju nevybral.

Najmä marcový prípravný zápas proti Francúzsku (2:0) bol z našej strany skvelý. Máme dobrý pressing a protiútoky, ale vždy je náročné predikovať, čo sa na turnaji stane," povedal 36-ročný Julian Nagelsmann.

Nebuďte prekvapení, varuje novinár

Nemci patria do užšieho okruhu favoritov. Spoločne so Španielskom sú najúspešnejším tímom v histórii ME - obe krajiny sa trikrát tešili z titulu.

Pohár Henriho Delaunaya získali naposledy v roku 1996 a radi by ukončili 40-ročné čakanie hostiteľskej krajiny na triumf na európskom šampionáte. 

Taliansky útočník Andrea Belotti dvíha nad hlavu pohár pre víťaza ME vo futbale.
Taliansky útočník Andrea Belotti dvíha nad hlavu pohár pre víťaza ME vo futbale. (Autor: TASR/ Pool Photo via AP)

V roku 2004 sa to nepodarilo vo finále Portugalcom, v roku 2016 Francúzom a koniec koncov pred troma rokmi ani Angličanom. EURO sa síce hralo naprieč kontinentom, no finálový triumf Talianska sledovalo zaplnené Wembley.

Vo veľkej predpovedi novinárov britskej športovej televízie Sky Sports sa práve Nemecko najčastejšie objavuje ako tip na víťaza.

"Podporované horlivými domácimi fanúšikmi má správnu zmes hráčov s potrebnými skúsenosťami v kombinácii s mladými talentmi. 

Nebuďte prekvapení, keď uvidíte 14. júla tím Juliana Nagelsmanna držať nad hlavou trofej Henriho Delaunaya na berlínskom Olympijskom štadióne. Hostitelia vždy predvádzajú dobré výkony," napísal Richard Morgan.

V kádri nemeckého tímu nechýbajú mená ako Neuer, Kimmich, Rüdiger, Kroos či Mülller a dopĺňajú ich talenty ako Florian Wirtz či Jamal Musiala.

Čo Slovensku predpovedá počítač?

Napriek výhode domáceho prostredia nie sú Nemci favoritom číslo jeden. 

Spoločnosť Opta vypočítala pravdepodobnosť, akú majú jednotlivé reprezentácie na postup do vyraďovacej časti turnaja až po šancu na zisk titulu. 

Najvyššiu percentuálnu šancu má Anglicko (19,9). V tesnom závese je Francúzsko (19,1) a nad hranicou desiatich percent je aj Nemecko (12,4).

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Vráti sa futbal domov? Angličania sú favoritom EURO, Slovensko je skoro na chvoste