Prešov zanechal v Záhrebe dobrý dojem

Trojica. Medzi osemgólového Kopča a päťgólového Kroka sa postavil slávny Ivano Balič.
Trojica. Medzi osemgólového Kopča a päťgólového Kroka sa postavil slávny Ivano Balič. (Autor: jale)
Sportnet|17. apr 2012 o 00:00

Arena Zagreb je úžasný stánok. Po určitých technických úpravách má obdivuhodnú kapacitu dvadsaťdvatisíc divákov.

Počas Final Four premiérového ročníka nadnárodnej SEHA League ju záhrebskí organizátori „nastavili“ pre 15 022 pohodlne sediacich divákov v hľadisku i vo vyhradených lóžach. Ľudia sa však počas súbojov hádzanárov v takomto kolose strácali.

ZÁHREB. Tento fakt nebol však tým najväčším prekvapením. Chorvátske médiá i viacerí ďalší hádzanárski odborníci pasovali pred štartom Final Four za finalistov Croatiu Záhreb a Tatran Prešov.

Teda mužstvá, ktoré v takomto poradí skončili po základnej časti SEHA League na prvých dvoch priečkach. Lenže finále bolo napokon macedónskou záležitosťou.

Stretli sa v ňom tretí Vardar Skopje a v základnej časti štvrtý Metalurg Skopje. Polčas vyhral Metalurg 12:10, v druhom však strelil iba šesť gólov a tak trofej najcennejšiu po výhre 21:18 získal Vardar, ktorý ani nie pred mesiacom prehral v Prešove, aj s jeho bývalým hráčom J. Sobolom o deväť gólov.

Prešov vyhral nad víťazom o deväť gólov

Tatranu Prešov zahatal cestu do finále Metalurg. Tréner Djordje Rašič pred semifinále prognózoval: „ Metalurg má najlepšiu obranu v súťaži. Ak dáme viac ako dvadsaťšesť gólov, vyhráme.“

Slovenský majster však strelil o jeden menej a Macedónčanom po vyrovnanom boji podľahol 25:26. Najväčšou senzáciou Final Four bola však prehra tej Croatie Záhreb, ktorá v Lige majstrov dokázala vyhrať na pôde FC Barcelona, s Vardarom o jediný gól.

Hviezdy Croatie nežiarili ani v súboji o bronz s Tatranom. Prešov ešte v 47. minúte vyhrával o gól. Nasledujúcu päťminútovku ale prehral 1:6 a otočiť skóre potom už nevedel. Tretie miesto obsadil teda chorvátsky šampión.

Pohár za štvrté miesto, tak trochu aj smoliarsky, pretože v oboch stretnutiach nebol horší od svojich súperov, len zbytočne vlastnými chybami v dôležitých fázach nahrával súperom, do Prešova viezol slovenský majster.

Komplimenty médií na adresu Tatrana

Už samotný postup do Final Four bol ďalším klubovým úspechom Tatrana Prešov. Pravda, v kútiku duše prešovský tábor veril, že Tatran skončí vyššie. Určité sklamanie z výsledkov je.

Na druhej strane slovenský majster zase pokročil. Hrať na takomto fóre s takými silnými súpermi rovnocenné partie, to sa premietlo do ďalších pozitívnych hodnotení odborníkov.

Dokonca v jednom záhrebskom denníku sme si prečítali informáciu, ktorá potešila. Tatran je v nej vykresľovaný nielen ako kvalitný tím s dobrými hráčmi, ale aj ako klub s vysokým profesionálnym prístupom, ktorý odohral všetky zápasy bez námietok, hoci ich termíny sa často menili a Prešovčanom to pozíciu neraz komplikovalo.

Autor článku sa aj zmienil, že Tatran bol pre premiérový ročník SEHA League najväčším prínosom a zaslúžil by si tróniť vyššie.

Kopčo bývalých spoluhráčov nešetril

V Arene Zagreb sa do ešte väčšieho povedomia zapísal Tatran Prešov ako klub, ale aj viacerí jednotlivci. Kvalitnými výkonmi sa prezentoval napríklad brankár Svetislav Verkič, gólovo svoje dosiahol Dajnis Kristopans.

V zápase o tretie miesto pútal pozornosť ekrazitom v pravačke Dominik Krok, ôsmimi gólmi zaťažil konto Croatie, ktorej hráčom v minulej sezóne ešte bol, pivot Michal Kopčo.

„Prehra Croatie s Vardarom, ktorý sme my doma sfúkli, bola blamážou,“ tvrdil v Arene Zagreb, ktorú dobre poznal, prešovský i reprezentačný pivot.

„Ľudia, ktorých tu poznám, iba neveriacky krútili hlavami, nešlo im do hláv čo sa vlastne stalo. Myslím, že tréner Záhrebu čosi podcenil. Takí hráči ako Balič či Špiler mali hrať, nie iba podľa mňa, od začiatku. Zrejme ich šetril na domáci zápas s THW Kiel už túto sobotu v Lige majstrov. To, že stavil len na mladých sa mu vypomstilo. Skrátka Croatia hrala úplne inak ako hráva v Lige majstrov."

Potom už Kopčo preladil na zápas Tatrana s Metalurgom. „Mali sme zlý začiatok. My sme strácali ľahké lopty a nahrávali nimi na kontry súperovi, ktorý z nich v krátkom časovom úseku ťažil. Takto nám gólovo ušli a museli sme doťahovať. Nevyšla nám ani snaha vyrovnať po zle zahranom signále sedem sekúnd pred koncom. Škoda, mohli sme dosiahnuť viac. Nechcem sa hrať na 'keby', ale keby sme cez Metalurg boli prešli, som presvedčený, že vo finále by sme aktuálne 'rozhádzanú' Croatiu zdolali.“

Mať tak kúsok šťastia naviac

Napokon, Croatia Záhreb a Tatran Prešov hrali „len“ o tretie miesto. „Bolo to predčasné finále,“ mienil Mišo Kopčo.

„Veľká škoda, že nie ozajstné. V prvom polčase to nebolo ešte ono. V druhom sme už aj záhrebskému publiku ukázali, kam sa už posunula prešovská hádzaná. Trojgólové manko sme zmazali a päťkrát šli do tesného vedenia. Potom sme si ale neustrážili úsek medzi 47. a 53. minútou, razom z 21:22 bolo 28:23. V závere sme to už len skorigovali. Ako vravím, škoda, možno ozaj mať ten povestný kúsok športového šťastia naviac, mohli sme získať viac. Byť v takej spoločnosti ako vo Final Four SEHA League, hrať vyrovnané partie, už to je úspechom. Ďalšiu časť sezóny máme za sebou. Pred nami sú semifinálové zápasy slovenskej extraligy. Naša pozornosť bude teda od zajtra smerovať už k zápasom s Košicami, ktoré sú od soboty naším semifinálovým súperom.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Prešov zanechal v Záhrebe dobrý dojem