Prešov vyhral aj v Topoľčanoch, je krok od titulu

(Autor: SITA/Viktor Zamborský)
Sportnet|17. máj 2014 o 19:43

Hádzanári Tatrana Prešov vyhrali druhý zápas finálovej série v Topoľčanoch 23:19.

TOPOĽČANY/PREŠOV. Hádzanári Tatrana Prešov sú blízko k zisku 10. titulu majstra SR. V druhom zápase finále play off zvíťazili na palubovke HK Topoľčany 23:19 a v sérii hranej na tri víťazstvá vedú už 2:0 na zápasy.

O zisku majstrovskej trofeje tak môžu rozhodnúť už v stredu o 18.00 h pred vlastnými fanúšikmi.

Vyrovnaný prvý polčas

Vypredaná hala videla vynikajúci štart Topoľčian do stretnutia. Po úvodnom góle Siváka nepremenil sedmičku hosťujúci Antl a naštartoval domácich, ktorí tak v 5. minúte viedli nad majstrom už 4:0.

Prešovčania zareagovali presným zásahom Urbana, ale stav sa im podarilo vyrovnať až v 12. minúte zásluhou Kristopansa.

V dramatickom prvom polčase sa následne hostia ujali prvýkrát v stretnutí vedenia a hrala sa veľmi vyrovnaná hádzaná, o čom svedčil aj ďalší vývoj skóre.

Oba tímy sa striedali v najtesnejšom vedení a hoci Topoľčany viedli ešte v 21. minúte 10:9, v nasledujúcich deviatich minútach Tatran otočil priebeh vo svoj prospech. Po úvodnej tridsaťminútovke tak viedol o gól 13:12.

Rozhodnutie po prestávke

Do druhého dejstva však nastúpili domáci už bez vylúčeného Klačanského na domácej strane, v drese hostí videl červenú kartu aj brankár Jakub Krupa, ktorého miesto v bránke následne zastal Verkič.

Prešovčania si v úvodných minútach vytvorili už päťgólový náskok, ktorý v 30. minúte zaistil druhým gólom zo sedmičky po sebe Rábek.

Obhajca triumfu si vytvorený náskok už nenechal uchmatnúť a pohodlne ho v ďalšom priebehu druhého dejstva kontroloval.

V 56. minúte sa síce Topoľčany dostali zásluhou Cigáňovej presnej mušky ešte na dostrel pri rozdiele troch gólov, bodku za stretnutím dal o tri minúty neskôr po oddychovom čase hostí Antl.

Hatalčík sa zranil

Tatran Prešov musel narýchlo nahradiť trénera. Kormidelník obhajcu majstrovského titulu Peter Hatalčík deň pred odchodom na druhý zápas finálovej play–off série do Topoľčian cestou na podvečerný tréning havaroval.

Hatalčík sa vybral na piatkový tréning na bicykli. Neďaleko od miesta jeho bydliska v Prešove však na šmykľavej vozovke spadol.

Pri páde utrpel vážne zranenie členka, pre ktoré ho museli hospitalizovať v prešovskej nemocnici.

Dočasným vedením extraligového Tatrana Prešov boli poverení Marek Gernát a Stanislav Kolpak, tréneri mladších a starších dorastencov, ktorí v základnej časti extraligovej súťaže viedli aj výber Slovenska 20, zložený práve z ich klubových zverencov.

V Topoľčanoch však obaja debutovali na lavičke úradujúceho slovenského hádzanárskeho šampióna. Debut to bol úspešný.

Nie však, hlavne v jeho úvode, jednoduchý. Publikum vo vypredanej topoľčianskej hale vytvorilo druhému zápasu finálovej série skvelú kulisu. Búrlivú, avšak korektnú.

Ľudia v hľadisku, oblečení zväčša v tričkách klubovej farby Topoľčian, boli hnacím motorom tímu Ivana Pompoša, prednedávnom ešte šéftrénera mládeže a asistenta hlavného trénera v Tatrane Prešov.

Povedali po zápase

Ivan Pompoš, tréner HK Topoľčany: „Chceli sme odohrať vyrovnaný zápas Tatranom. Prvý polčas nasvedčoval, žeby to mohlo vyjsť, možno aj veľkého favorita zaskočiť. Žiaľ, tých dvanásť druhého polčasu, kedy sme nedali ani gól, v podstate rozhodlo. Škoda pre nás, chystané prekvapenie sa nekonalo. Prešov ale vyhral celkom zaslúžene, bol i tentoraz lepší.“

Marek Gernát koučoval mužstvo Tatrana Prešov v prvom polčase: „Na tom, že každý z nás bude mať hlavné slovo v jednom z polčasov, dohodli sme sa už pred stretnutím v Topoľčanoch. Po nešťastnom úraze P. Hatalčíka sme boli postavení pred hotovú vec. Vedeli však dobre, že kvalita je na strane Tatrana. Žiadne obavy sme nemali, zápas do Topoľčian sme šli užiť si, aj predpokladanú atmosféru, niečomu sa priučiť a splniť úlohu. Čo sa týka predzápasovej taktiky, tú sme si prešli s hrajúcim asistentom trénera Hatalčíka Sašom Radčenkom. On i chlapci s nami dobre spolupracovali, výsledok sa dostavil.“

Stanislav Kolpak viedol Tatran v Topoľčanoch po prestávke: „Z večera do rána sa nik nestane „veľkým“ trénerom. To bol i náš prípad. Len pár hodín pred druhým finále sme sa ocitli v novej role. S kolegom Marekom Gernátom sme v podstate pôsobili vo funkcii akýchsi sprostredkovateľov medzi našou lavičkou a hráčmi na ihrisku. Ak bolo treba, v niečom sme poradili, snažili sa mužstvo burcovať. Usmerňovať ich veľmi nebolo treba. Každý hráč svoje úlohy v tíme pozná."

HK Topoľčany - Tatran Prešov 19:23 (12:13)

stav série: 0:2

Najviac gólov: Valent 6, Klačanský a Briatka 2/1, Masaryk, Cigáň a Hruščák po 2 - Antl 7, T. Urban 6/1, Rábek 6/3.

Vylúčení: 4 - 8, ČK: 29. Klačanský - 29. Krupa, 7 m hody: 3/2 - 5/4

O 3. miesto:

1. MHK Košice - HC Sporta Hlohovec 36:39 (17:19)

stav série 0:2

Najviac gólov: Fuňak 14/2, Hriňák 7, Melnyk 4 - Zaťko 8/4, Petrov 7/1, Mazru 5/1, Ďuriš 5. Rozhodovali: Cibere, Richvalský, vylúčení: 4:5, 7 m hody: 4/3 - 7/6, 150 divákov.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Prešov vyhral aj v Topoľčanoch, je krok od titulu