Prešov doplatil v Košiciach aj na únavu

Favorit sa presadil. Prvé východniarske finále v histórii extraligy malo jasný priebeh.
Favorit sa presadil. Prvé východniarske finále v histórii extraligy malo jasný priebeh. (Autor: Judita Čermáková)
Marián Špacai|12. apr 2010 o 00:00

Prvé finále basketbalovej extraligy žien sa nieslo v réžii favorita. Dobrí anjeli unavenému Prešovu na prekvapenie nedali ani pomyslieť.



KOŠICE. Košičanky zvíťazili 79:60 a v sérii hranej na tri víťazstvá vedú 1:0. Druhé stretnutie sa hrá v stredu v metropole Šariša.

Tímovo odstavili individuality

Vyrovnaná bola v prvom dueli len úvodná štvrtina. Potom už Dobrí anjeli jasne prevzali opraty do rúk a už v druhej desaťminútovke si vypracovali dvadsaťbodový náskok, ktorým vlastne už do prestávky rozhodli. "Som spokojný. Na začiatku to bolo vyrovnané, ale to je pochopiteľné, lebo družstvo, ktoré je vo finále, sa nepoddá hneď v úvode. Postupne sme sa dostávali do tempa. Pracovali sme, aby sme si vypracovali náskok, podarilo sa to už do polčasu, vychádzali nám zmeny obrán. Päť hráčok bodovalo dvojciferne, čo svedčí o tímovom poňatí v útoku. Tak to bolo aj v obrane. Prízvukovali sme si, že kvalitné prešovské legionárky sa nedajú ubrániť individuálne, ale len tímovou spoluprácou. To sa podarilo. Mrzí ma len záverečných sedem minút, ale to sme dali priestor už aj mladej Kiššovej," zhodnotil tréner Dobrých anjelov Štefan Svitek.

Domáce aj bez zranenej Jurčenkovej v tretej štvrtine viedli aj o 29 bodov. Tentoraz nič nepodcenili, ich koncentrácia a vôľa pracovať v obrane bola na dostatočnej úrovni. "Bolo to tak. Nebyť posledných štyroch minút, rozdiel by bol tridsaťbodový a možno by sme nedostali ani 50 bodov," dodal Š. Svitek.

Menej ako 48 hodín

Prešovčanky to mali v Košiciach ťažké. Nastupovali po namáhavej päťzápasovej semifinálovej sérii s Ružomberkom, pričom posledný zápas odohrali vo štvrtok večer. Na regeneráciu pred finále nemali ani 48 hodín. "Ťažko sa hodnotí zápas, v ktorom po takom krátkom čase narazíme na pripraveného, oddýchnutého majstra. Som najmä rád, že sa nikto pod ťarchou únavy nezranil. Vo štvrtok večer sme skončili semifinále a už v sobotu sme hrali finále, to naozaj na našom výkone bolo vidieť," poťažkal si tréner Prešova Jozef Rešetár. Čas naozaj hral pred finále proti Šarišankám. Pred druhým stretnutím budú mať viac pokoja, čo by chceli pretaviť do výkonu na palubovke a favoritovi vzdorovať podstatne viac. "Dúfam, že to tak bude. Pokúsime sa hrať oveľa lepšie, lebo súpera naozaj chceme potrápiť viac ako v prvom zápase," dodal kormidelník BK PU Bemaco.

FAKTY

Finále: Dobrí anjeli - Prešov 79:60 (47:26) - stav série 1:0

Košice: Číkošová 16, Kováčová 13, Lawlessová 12, Michulková 5, Musovičová 4 (Kupčíková 14, Jalčová 13, Kiššová 2, Čarnoká). Prešov: Risperová a Karavajevová po 16, Wirthová 14, Ciappinová 7, Vacková (Zentková 5, Hospodárová 2, Stašová, Bartejsová, Potočnáková, Čižmárová). Rozhodovali: Gabara, Hlinka, Tomašovič, TH: 13/10 - 16/15, fauly: 18:15, trojky: 6:5, 1 800 divákov.

O 3. miesto: Ružomberok - Poprad 66:74 (15:22, 17:19, 20:24, 14:9) - stav série 0:1

Najviac bodov: Podešvová 14, Šimkuľáková 13, Derevjaniková 11 - Brackettová 23, Kmeťová a Lalovičová po 13, TH: 22/15 - 26/23, fauly: 25 - 23, trojky: 3 - 4, rozhodovali: Janáč, Pipíška, Šarišský, 350 divákov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Prešov doplatil v Košiciach aj na únavu