Portugalčan sa vrátil do Chelsea ako boss

André Villas-Boas
André Villas-Boas (Autor: SITA/AP)
Ladislav Harsányi|22. jún 2011 o 12:15

Stal sa najmladším trénerom vo futbalovej Premier League. Ako 33–ročný dostal André Villas–Boas dôveru v FC Chelsea.

Agentúrnu správu sme o 15.20 nahradili autorským článkom SME.

Stal sa najmladším trénerom vo futbalovej Premier League. Ako 33–ročný dostal André Villas–Boas dôveru v FC Chelsea.

BRATISLAVA. Pred necelými štyrmi rokmi opúšťal Chelsea s José Mourinhom, ako jeho pravá ruka. André Villas–Boas sa teraz vracia na Stamford Bridge v úlohe hlavného trénera.

Klub včera potvrdil jeho angažovanie na tri roky. „Je to jeden z najtalentovanejších mladých trénerov. V relatívne krátkom čase už dosiahol veľa. Jeho ambície, priebojnosť a odhodlanie korešpondujú s Chelsea,“ dôvodil klub pri výbere.

Ročne by mal podľa anglických médií zarobiť 4,4 milióna libier. Ešte predtým, ako vkročí do kabíny, investovala do neho Chelsea 13,2 milióna libier, aby ho vykúpila spod zmluvy v FC Porto. Mimochodom, za Guusa Hiddinka, ktorý bol pred ním kandidátom na post trénera Chelsea, žiadal Turecký futbalový zväz ako kompenzáciu „len“ niečo vyše štyroch miliónov.

Blesková kariéra

Boasove hráčske skúsenosti sú takmer nulové (hral len za školské tímy), za to však urobil bleskovú trénerskú kariéru. Koketoval s dráhou športového novinára, náhoda však chcela, že si ho do FC Porto prizval už v šestnástich rokoch Bobby Robson, priateľ jeho babičky. Ako tínedžer tak pričuchol k trénerstvu. Už v sedemnástich mal C–trénerskú licenciu UEFA.

Ako 21–ročný koučoval v dvoch zápasoch reprezentáciu Britských Panenských ostrovov. Potom sa stal asistentom Mourinha v Porte, aby ho nasledoval v Chelsea i Interi Miláno. Púť hlavného trénera začal v Academica Coimbra, aby sa potom stal s FC Porto najmladším trénerským víťazom v histórii európskych pohárov.

V kabíne Chelsea nájde medzi hráčmi nieľkoľkých rovesníkov. Didier Drogba je len o pol roka mladší, Nicolas Anelka o poldruha roka. Náhradný brankár, krajan Hilário, je dokonca o dva roky starší.

Očakáva sa, že Villas–Boas dotiahne do klubu hráčov z Portugalska. Na prvom mieste sa spomína kolumbijský kanonier FC Porto Falcao, ktorého trhová hodnota sa pohybuje okolo 25 miliónov libier. Ďalším menom na listine želaných posíl je portugalský špílmacher FC Porto Joao Moutinho.

A opäť sa hovorí o zázračnom talente Santosu Neymarovi, o ktorého sa intenzívne usiluje aj Real Madrid. Ak by mali prísť všetci traja, potom by si Roman Abramovič musel pripraviť viac ako 80 miliónov libier.

Analytik

Boas preferuje barcelonský štýl „krátkych prihrávok a pohybu,“ čomu prispôsobuje aj tréningy. Hráči často musia pracovať na malom priestore, kde sú nútení rýchlo odovzdať loptu. Už v Portugalsku razil anglický model – radšej iba jeden tréning denne, ale za to veľmi intenzívny. Veľký dôraz kladie aj na analýzu hry súperov.

„O súperovi sme vedeli všetko. Ako si jeho hráči prihrávajú, ktorú nohu využívajú na streľbu. Všetko robí pre hráčov jednoduchším, identifikuje silné a slabé stránky obrany, stredu poľa i útoku protivníka,“ vyjadril sa o ňom pre BBC Markus Berger, jeho zverenec v Academica Coimbra.

Podľa Bergera je ľudsky veľmi prístupný, hráč za ním môže pokojne prísť, ak má nejaký problém. Boas hovorí plynule anglicky (jeho babička z otcovej strany je Angličanka). Pochádza z bohatej a urodzenej rodiny, medzi jeho príbuzenstvom figuruje aj gróf a barón.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Portugalčan sa vrátil do Chelsea ako boss