Plavecká medaila z majstrovstiev Európy nie je nereálna

V decembri Tomáš Klobučník vybojoval na ME v krátkom bazéne štvrté miesto.
V decembri Tomáš Klobučník vybojoval na ME v krátkom bazéne štvrté miesto. (Autor: SITA)
Miloslav Šebela|15. aug 2014 o 15:22

„Po Martine Moravcovej a Lubošovi Križkovi sa teraz juniorka Baška Mišendová stala majsterkou Európy, no je načase aby sme sa presadili aj medzi seniormi,“ hovorí Tomáš Klobučník pred majstrovstvami Európy.

BRATISLAVA. S finálovými cieľmi odleteli včera slovenskí plavci na európsky šampionát do Berlína (18. – 24. augusta).

Po senzačnom štvrtom mieste Tomáša Klobučníka z vlaňajšieho šampionátu v krátkom bazéne by chceli naši najlepší posun medzi európsku špičku potvrdiť.

„Každý očakáva, že opäť sa o niečo posuniem. Pokúsim sa o tom, no ťažko sa mi hodnotí sezóna. Mal som málo štartov,“ hovorí Klobučník. V Berlíne sa predstaví na 50 a 100 m prsia.

„Silovo sa cítim veľmi dobre pripravený, no trochu mi chýba vytrvalosť. Cítim tréningový výpadok.“

V kasárňach a maskáčoch

Ako člen klubu Dukla Banská Bystrica na jar absolvoval vojenský výcvik. Býval v kasárňach, obliekal si maskáče. Tréning išiel bokom. „Vojaci netrávia čas vo vode. Zážitok to bol a veľmi som si to užil, no tréning mi chýbal.“

Práve Klobučník je najväčšou slovenskou nádejou na ME. Veľkú šancu na finále majú aj Katarína Listopadová a najlepší slovenský vytrvalec Richard Nagy.

„Nikdy som nebol silnejší ani rýchlejší. Celkom sa na šampionát teším,“ vravel Nagy. Predstaví sa v štyroch disciplínach – 400, 800 a 1500 m voľný spôsob a 400 m polohové preteky. Vo všetkých je slovenským rekordérom. Na polohovke sa zlepšil za posledné obdobie o šesť sekúnd.

„Beriem ju ako doplnkovú disciplínu. Baví ma, pretože inak plávam iba kraula.“

Brzdí ho padák

Jeho najsilenejšou disciplínou je tisícpäťstovka. Na nej za posledné dva roky posunul národný rekord takmer o pol minúty a stále sa približuje európskej špičke. Má však iba 21 rokov.

V bazéne na zlepšenie výkonov trénuje s padákom. Ten ho vo vode brzdí. O to silnejší musí byť záber. „Nie je to moja obľúbená pomôcka. Dá sa použiť na pár tréningov. Veľmi ťažko sa s ním pláva. Najlepšie je to, keď si ho dám dole.“

Jeho cieľom je v prvom rade zlepšenie osobných rekordov a čo najlepšie zaplávať práve tromfovú disciplínu. „Dva roky sa mi nevydarila podľa predstáv. Nebol som s výkonmi spokojný. Ak by som bol do desiateho miesta bola by to bomba,“ vraví.

Listopadová je prihlásená dokonca až na päť disciplín. Je možné, že niektoré vynechá. Najviac si verí v motýľkarskej stovke.

"Určite sa chcem predstaviť v aspoň jednom semifinále. O cieľoch nebudem hovoriť, pretože som presvedčená, že lepšie je ostať skromný a potom prekvapiť výsledkom. Verím, že v Berlíne uspejeme," hovorí Listopadová.

Je načase vybojovať medailu

Poslednú slovenskú medailu zo seniorského šampionátu vybojoval v roku 2008 Ľuboš Križko.

„Plavecká medaila by bola niečo úžasné. Po Martine Moravcovej a Lubošovi Križkovi sa teraz juniorka Baška Mišendová stala majsterkou Európy, no je načase aby sme sa presadili aj medzi seniormi,“ hovorí Klobučník.

Bývalý úspešný plavec a tréner našich reprezentantov Miroslav Machovič hovoril o nádejách tiež opatrne. „Šanca na medailu existuje. Konkurencia však bude veľmi veľká. Ako trénera ma poteší, keď si všetci plavci urobia čo najviac osobných rekordov. Ak bude niečo navyše, budeme radi,“ vraví.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Plavecká medaila z majstrovstiev Európy nie je nereálna