Pick 6: Kto najlepšie zvládol draft a kto zdvihol odborníkom obočie?

Kyle Hamilton bol prvým výberom Baltimoru Ravens v drafte NFL 2022.
Kyle Hamilton bol prvým výberom Baltimoru Ravens v drafte NFL 2022. (Autor: TASR/AP)
Vladimír Kurek|6. máj 2022 o 11:10

Aký bol tohtoročný draft NFL?

„Pick six“ je ultimátny výkon obrany v americkom futbale, keď obranca nielenže prekazí prihrávku, ale ju rovno zanesie do súperovej endzóny pre šesť bodov.

Aj v sezóne 2022 vám budeme prinášať šesť ultimátnych okamihov daného týždňa. Máme za sebou trojdňovú show s názvom NFL Draft. Každé z mužstiev sa teraz aspoň na papieri cíti lepšie a silnejšie.

Autora rubriky môžete poznať z podcastu Americký futbal s VLADOM KUREKOM.

Pick 1: Historický ťah na wide receiverov 

O prvom kole draftu som už napísal pár riadkov, ale celkom logicky sa budem k nemu vracať. Predsa len to je to miesto, kde sa búria emócie a tvoria šampióni. 

Jednou z tém draftu je nepochybne ťah na wide receiverov. Kluby sa na nich vrhli ako hladný študent na nedeľný obed u mamy a v prvých osemnástich miestach si ich vybrali rovno šesť, čo nemá v modernej NFL obdobu. 

Je to určite odozva rýchlo rastúcej ceny za veterána, kde Davante Adams aj Tyreek Hill výrazne posunuli cenovú hladinu.

Aj tak však mnohí krútili hlavou, že už na ôsmom mieste si Atlanta Falcons vybrala ako prvého chytača Drake Londona a že napríklad na 18. boli Tennessee Titans ochotní sa vzdať svojej veľkej hviezdy A.J. Browna (pretože ho nechceli zaplatiť) a radšej ho vymenili za univerzitný talent.

Je dôležité tiež pripomenúť, že Chiefs a Packers, dve mužstvá s top quarterbackmi, ktorí stratili svojich receiverov číslo jedna, neboli ochotní alebo schopní draftnúť nového receivera v prvom kole.

Pri Packers sa to takto deje systematicky už dve desaťročia. Obe mužstvá išli v prvom kole opakovane do obrany a receivera si vybrali až v kole druhom. 

Osobne som veľmi zvedavý ako dopadne možno najkontroverznejší výber receivera. GM Joe Schoen v strede druhého kola zatelefonoval Wan'Dale Robinsonovi s obligátnou otázkou, či by sa mu páčilo byť členom Giants.

Drvivá väčšina draftových odborníkov kritizuje tento výber ako veľmi predčasný. Robinson by podľa nich počkal aj do tretieho kola.

Navyše, k dispozícii bolo ešte niekoľko väčších mien ako John Metchie, George Pickens, Alec Pierce či Skyy Moore. Uvidíme, či bude Robinson nečakaný klenot, alebo priemerný hráč. 

Pick 2: Treťotriedni quarterbackovia?

Hlavnou otázkou každého draftu sú rozohrávači. Na planéte je takmer osem miliárd ľudí, ale stále to nie je dosť, aby sme mali 32 výborných quarterbackov.

Hlad po nich je neutíchajúci, napríklad minulý rok išli hneď piati v prvej polovici prvého kola. Navyše, potreba získať mladého QB je motorom tradeov a presunov v drafte. Dá sa na tom úžasne "zbohatnúť alebo zbankrotovať".

Tento rok išiel v prvom kole iba jediný QB.

Podľa očakávania Kenny Pickett do Pittsburghu. Jeho príbeh je trochu z kategórie Joe Burrow, v poslednom roku školy sa mu podarilo mať víťaznú sezónu s účasťou v play-off. Je to však "Burrow pre chudobných".

Ostatní QB však v prvom kole vôbec nešli, čo bolo isto prekvapenie.

Najmä pri Malikovi Willisovi, ktorý bol považovaný za síce veľmi neopracovaný, ale predsa vzácny kameň v zbierke. Po prvom kole mnohí odborníci očakávali, že teda na začiatku druhého kola sa rozbehne lov na rozohrávačov, ale ani to nebola pravda.

Až v treťom kole, od miesta 74 si kluby povedali, že ponuka stretáva hodnotu. Falcons si vybrali Desmoda Riddera, následne Titans spomínaného Willisa z 86. miesta a nakoniec Panthers Matta Corrala z 94. miesta. 

Bude zaujímavé sledovať, či je toto trend a kluby sa prestanú blázniť za QBs alebo či je to len jednorazový ortieľ nad kvalitou aktuálnej ponuky.

Všetky tri kluby, ktoré vyberali v treťom kole majú pritom vážnu potrebu zlepšiť svoje mužstvo a myslím, že všetci traja dostanú férovú šancu získať post startera. To sa pri treťokolových QBs zase tak často nestáva.

Pick 3: Chutné veľké jablko

New York je dozaista najväčší mediálny a biznisový trh na svete a predsa jeho oba tímy dekádu iba paberkujú. To, že mali Jets a Giants dohromady štyri výbery v top 10 draftu naznačuje, ako zle na tom boli.

Ale v oboch kluboch sa urobil poriadok, začínajú sa otáčať smerom na sever a v podobných metaforách by sa dalo pokračovať. Podstatné je, že obe mužstvá patria k tým najchválenejším za aktuálny draft. 

Pri Giants je to jednoduchšie, z piateho a siedmeho miesta sa takmer nedá zobrať zlý hráč. Vybrali si Kayvona Thibodeuaxa, EDGE z Oregonu a Evana Neala, OT z Alabamy. Obaja boli počas posledného roka považovaní za potenciálnu jednotku celého draftu, takže dobre. 

Pri Jets stojí za to pozrieť sa aj ďalej. Najprv zobali na štvrtom mieste kornera Ahmada Gardnera z Cincinnati (som jeho veľký fanúšik a som rád, že je v New Yorku) a z desiateho receivera Garretta Wilsona z Ohio State.

Následne keď videli, že šikovný EDGE Jermaine Johnson padá na boarde, dokázali sa posunúť aj tretíkrát do prvého kola a zobrať tohto passrushera. 

Jets nemali astronomický počet pickov, ale mali ich na začiatku draftu a využili ich tak, aby ich mladý QB Zach Wilson mal čo najväčšiu šancu uspieť.

V druhom kole mu za spoluhráča vybrali skvelého RB Breeca Halla z Iowa State a v treťom a štvrtom kole išli opäť do ofenzívy výberom TE a OT. 

Pick 4: Kto vyhral draft na papieri?

Vyhrať draft je pochopiteľne tak trochu nezmysel. Reálne vôbec netušíme, kto z hráčov bude dobrý, výborný alebo slabý. Dá sa však hodnotiť proces. Z tohto pohľadu naozaj viacero mužstiev urobilo dobrú prácu. Pýtate sa kto? 

Spomeňme jednou vetou Panthers, ktorí boli v ťažkej situácii a zvládli to veľmi fajn. Zo šiesteho miesta Ikem Ekwonu a toľko potrebný QB až v treťom kole.

Podobne nenápadne dobre to zahrali aj Lions, ktorí z druhého miesta zobrali svoj vysnívaný pick Aidana Hutchinsona, EDGE z Michiganu.

Následne boli schopní svojím druhým pickom skočiť o dvadsať miest hore a zobrať Jamesona Williamsa, WR z Alabamy, ktorý môže byť naozaj „special one“. 

Hlavná a najväčšia pochvala však ide za Baltimorom Ravens, ktorí dlhodobo predstavujú zlatý štandard stavania mužstva, funkčného systému rotovania a rozmnožovania draft pickov. 

Ravens najskôr zo štrnásteho miesta zobrali Kyla Hamiltona, SAF z Notre Dame, podľa mnohých úplne najlepší talent draftu.

A potom sa im podarilo vymeniť svojho trojročného receivera Marquisa Browna za prvokolový pick od Cardinals a ten zmeniť za najlepšieho centra draftu Tylera Linderbauma z Iowa. To je proste dokonalá cirkulárna ekonomika. 

Zlatým klincom však bola ich aktivita v hĺbke draftu. V štvrtom kole mali rekordných 6 výberov, to sa žiadnemu inému mužstvu nikdy nepodarilo. Ak z nich trafia dvoch viac ako slušných hráčov, tak je to obrovský bonus. 

Pick 5: Kto zdvihol odborníkom obočie? 

Aspoň heslovito sa dostanem aj k mužstvám, ktoré ak si nezaslúžia rovno paradajku do čelného skla, tak aspoň gustiózny palec dole. Obrovským hitom prvého kola sa stal výber New England Patriots.

Tí po odchode Toma Bradyho sa ako keby zrazu stali smrteľnými a každý si užíva čokoľvek, čo nie je od nich na 100%. A hoci nik nepochybuje, že Bill Belichick je najlepší tréner všetkých čias, draft bola vždy jeho slabina. 

Aj tento rok najskôr tradeol dole (čo je na 90% vždy dobrý nápad), ale následne si vybral hráča, ktorého nik nevidel nie že v prvom, ale ani v druhom kole. Cole Strange - Nomen omen. Takto zareagovali na tlačovke predstavitelia Los Angeles Rams

Ešte mi nedá nespomenúť Minnesotu Vikings, ktorá veľmi prekvapila svojou ochotou obchodovať. V už spomínanom posune Lions z 32. miesta na dvanáste boli oni tou protistranou a vypýtali si za to šokujúco málo.

Vymenili si druhé kolá (Vikings sa posunuli hore) a získali kolo tretie. Aj zrkadielka a koráliky pre domorodcov boli väčší majetok.

Navyše Vikings ten trade urobili s divíznym rivalom. A aby toho nebolo málo, v druhom kole urobili ďalší, keď pustili hore iného divízneho rivala – Packers. Tiež aby si zobral receivera. Možno budú s nimi oslavovať, keď proti nim chytia TD. 

Jedno z vysvetlení, ktoré som rozoberal aj v poslednom podcaste je, že GM Vikings je naozaj mladý muž, prvé tri mesiace na tejto pozícii. Je pochopiteľné, že sa rozhliada okolo seba, ale toto naozaj nevyšlo. 

Pick 6: Rozlúčka vo veľkom štýle

Tohtoročný draft bol pre generálnych manažérov Vikings, Bears, Giants, Raiders ich prvotinou. Pre jedného z legendárnych GM bol však labuťou piesňou.

Pochopiteľne, hovorím o Kevinovi Colbertovi z Pittsburghu Steelers. Ten po 22 rokoch v službe klubu oddirigoval svoj posledný draft. 

Jeho súčasťou bolo picknutie Picketta, čo je symbolicky rozlúčkový darček podobný ako keď pred troma rokmi iná legenda, Ozzie Newsome vo svojom poslednom drafte pre Ravens im vybral Lamara Jacksona. 

Výber Picketta a celý draft jasne ukazuje, že Oceliari neplánujú žiadnu dlhú prestavbu a mátožné motanie sa na dne tabuľky. Koniec koncov, zlato-čierni mali za dvadsaťdva rokov pod Colbertom 21 víťazných sezón. 

Uvidíme ako sa oplatí výber aktuálneho nasledovníka Big Bena, ale tieto riadky sú tu hlavne preto, aby sme si pripomenuli jedného z velikánov NFL.

No a pochopiteľne, sú tu tiež preto, aby som vám ja pripomenul, že v NFL žiadna offseason nie je. O týždeň sa ešte vrátime k draftu a povieme si aj niečo viac o zápasoch, ktoré sa budú tento rok hrať v Európe.

Iste ste už zachytili, že New York Giants idú tretíkrát do Londýna a budú hrať proti Green Bay Packers, ktorí idú mimo domovinu prvýkrát v histórii.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Pick 6: Kto najlepšie zvládol draft a kto zdvihol odborníkom obočie?