Pick 6: Jeden z bratov sa smial, druhý plakal. A čo bude s Eagles?

Center tímu Philadelphia Eagles Jason Kelce.
Center tímu Philadelphia Eagles Jason Kelce. (Autor: TASR/AP)
Vladimír Kurek|17. feb 2023 o 12:00

Super Bowl LVII vyhrali hráči Kansasu City Chiefs.

„Pick six“ je ultimátny výkon obrany v americkom futbale, kedy obranca nielenže prekazí prihrávku, ale ju rovno zanesie do súperovej endzóny pre šesť bodov.

V poradí 103. sezóna NFL je na konci a na čele celej ligy sú opäť "Náčelníci" z Kansasu City. Pozrime sa na to bližšie.

Pick 1: Eagles dominovali v prvom polčase

Kansas City Chiefs zvíťazili v dramatickom finále ligy nad Philadelphiou Eagles o tri body. V prvom polčase to však naozaj tak nevyzeralo.

Tak ako mnoho iných, aj ja som bol presvedčený, že celková väčšia sila kádra Eagles bude v tomto zápase rozhodujúca.

Prvý polčas sa to naozaj aj ukazovalo. Eagles skórovali z prvého driveu, nezložila ich ani chyba Jalena Hurtsa, po ktorej obrana súpera vyrovnala na 14:14.

Autora tejto rubriky môžete poznať z podcastu Americký futbal s VLADOM KUREKOM.

Napriek tomu, Eagles prvému polčasu dominovali. Boli dlho na lopte, dokázali sa presadzovať behmi (aj keď do veľkej miery vďaka Hurtsovi) a dopĺňali to skvelými dlhými loptami, ktoré držali mladú secondary súpera vzadu.

WR DeVonta Smith aj TE Dallas Goedert mali krásne zachytenia lopty a tento kúsok v podaní dua Hurts a A.J. Brown je proste krása.

VIDEO: Jalen Hurts a jeho skvelý pas na A.J. Browna

Do polčasu išli nakoniec nielen s 10-bodovým vedením, ale aj s informáciou, že najlepší hráč celej ligy Patrik Mahomes si obnovil zranenie nohy. Keď Mahomes zúfalo zložil hlavu na plecia svojho trénera, vyzeralo to, že je po zápase.

Pick 2: Čo sa udialo v druhom polčase

Andy Reid a Patrik Mahomes. To je to, čo sa udialo.

Tak ako pred pár rokmi vo finále proti 49ers dokázali stiahnuť deficit vo štvrtej štvrtine, tak teraz odohrali perfektne celý druhý polčas. Trikrát išli na loptu, trikrát skórovali touchdown a vo štvrtom drive skórovali pre výhru v zápase.

Fantastickosť Chiefs ofenzívy kontrastuje s neschopnosťou obrany Eagles urobiť niečo so zápasom, zareagovať. Po tom, čo Kadarius Toney skóroval úplne sám, dokázali tú istú akciu zopakovať o pár minút na opačnej strane útoku.

Bol to vôbec prvý touchdown v kariére pre Skyy Moorea. Je to krása, ale zároveň veľká škvrna na obrane Eagles a špecificky aj na ich tréneroch.

VIDEO: Skyy Moore skóroval touchdown úplne sám

Ešte musím pár vetami dopovedať jednu vec. To, že Mahomes a Andy Reid dokážu v útoku čokoľvek (aj po odchode Tyreeka Hilla) nikoho úplne neprekvapí.

To, že historicky skvelý passrush Eagles, ktorý mal v sezóne viac ako 70 sackov, nebude mať ani jeden jediný v tomto zápase je pre mňa absolútny šok.

A fakt, ktorý bol nesmierne dôležitý pre vývoj zápasu

Pick 3: Aj rozhodcovia sú ľudia

Súboje o Super Bowl v Arizone majú svoje čaro.

Odohral sa tam Helmet catch, aj interception Malcoma Butlera na Russela Wilsona. Aj tento zápas mal podobný nábeh a pre všetkých je veľkou škodou, že v závere sa nakoniec najviac hovorilo o rozhodcoch.

Necelé dve minúty do konca, konečne obrana Eagles zabrala, Mahomes nehodil presnú prihrávku na JuJu Smith-Schustera.

Vyzeralo to, že Chiefs pôjdu do vedenia o tri body a Eagles budú mať 70 sekúnd na odpoveď. A vtedy prilietla žltá šatka (faul), ktorá defacto ukončila zápas.

CB James Bradberry jemne chytil za dres súpera a odpískali mu faul. Tesne po zápase sa to stalo témou číslo jedna a vlastne už priamo vo vysielaní komentátor (a bývalý hráč) Greg Olsen vyjadril neľúbosť nad hodením šatky.

Chápem, že v závažnosti situácie je možno niekedy citlivejšie hru pustiť, chápem tiež, že aj rozhodcovia sú ľudia a môžu sa pomýliť.

Nemám rád, keď fanúšikovia myknú plecom nad chybou hráča, ale od rozhodcu očakávajú absolútnu neomylnosť. Chcel som však niečo ešte podstatnejšie.

Sám Bradberry krátko po zápase veľmi jasne povedal, že to z jeho strany faul bol. Jednoducho skúsil a nevyšlo. Za mňa veľký rešpekt.

Pick 4: Quo Vadis Eagles a Chiefs?

Mužstvo z mesta Rockyho Balbou (hádam ste si nemysleli, že sa vyhnem tejto fráze?) stojí pred veľkou križovatkou. Mali fantastické mužstvo, plné drahých hráčov. Mohli si to dovoliť, pretože Jalen Hurts má nováčikovský kontrakt.

Čaká ho však nový a poriadne veľký a tým pádom veľké rozhodovanie pre generálneho manažéra. Navyše hráči ako Bradberry, Gardner-Johnson, Sanders, Kelce, Hargrave a ďalší sú voľní agenti. Rozpadne sa tento dream team?

Ak by som si v tejto chvíli mal tipnúť, tak GM Howie Roseman pôjde agresívne za svojim snom, postaviť Super Bowl mužstvo. Podľa mňa sa pokúsi podstatnú časť hráčov vrátiť do mužstva, takpovediac „kopne“ ich platy do budúcnosti.

Pravda, veľkou otázkou bude, či napríklad Jason Kelce neukončí kariéru.

Mužstvo z Kansas City (ktoré sa nenachádza v Kansase, mimochodom) je úplne v inej situácii. Dokázalo vyhrať hoci ma v zostave polmiliardového Mahomesa a bolo v prvom roku prestavby. Odišiel Hill, odišli veľké mená zo secondary.

Práve na pozícii kornerov hrali traja nováčikovia. Vďaka tomu sú vo výbornej situácii veriť v zopakovanie triumfu aj o rok. Jednou úplne zásadnou otázkou je ako vyriešiť pozíciu ľavého tackla, kde nemajú podpísaného Orlando Browna Jr.

Pick 5: Halftime Show

Po mnohých rokoch skončila spolupráca značky Pepsi so Super Bowlom a novým partnerom polčasovej show sa stal streamovací gigant Apple Music. Za päťročné partnerstvo zaplatil 250 miliónov dolárov.

Tak veľkolepo, ako sa rozlúčila Pepsi (koncert Dr. Dre, Snoop Dogga, Eminema a spol.), tak sa chcel uviesť nový partner. Výber padol na speváčku Rihannu.

K hudobnej stránke sa neviem vyjadriť, priznám sa, že toto nie je vôbec hudba, ktorej by som rozumel. Faktom však je, že koncert mal fantastický setdizajn a že bol divácky mimoriadne úspešný.

Sólo koncert Rihanny videlo ešte o niečo viac ľudí, ako zápas samotný.

A keďže sa venujem aj marketingu, stratím pochopiteľne vetu, či dve aj o reklamách. Tento rok bol jedným z tých, ktoré išli tak trochu na istotu. Zábavný bol Paramout so Stallonem, bavili ma odkazy na Pomádu a Breaking bad.

Najzaujímavejšou bol tento kvázi hack vysielania od Tubi. Respektíve reklama, ktorý vyzerala ako prepnutie programu.

Pick 6: Pozbierané na sideline

Poďme sa rýchlo pozrieť aj mimo posledný zápas sezóny. Kolobeh NFL sa totiž v skutočnosti nezastavuje ani na sekundu. Možno aj preto zoznam najsilenejších športových značiek vyzerá takto:

Pred Super Bowlom boli otvorené ešte dve trénerské miesta a v oboch patrili ku kandidátom koordinátori z „mojich“ New York Giants. Utešoval som sa, že si Colts a Cardinals vyberú inde a že čakajú na niekoho z finalistov.

To sa ukázalo ako správny odhad. Novým trénerom Colts je Shane Steichen, donedávna ofenzívny koordinátor Eagles, a Cardinals si vybrali Jonathana Gannona, defenzívneho koordinátora toho istého mužstva. Philadelphia tak nielen prehrala finále, ale prišla aj o dvoch dôležitých trénerov.

Treťou veľkou témou je, kam pôjde QB Derek Carr.

Čakalo sa, že Raiders ho niekam vymenia za druhodňový draftpick a veľa sa hovorilo najmä o Jets a Saints. Musím povedať, že som naozaj prekvapený vývojom situácie. Je jasné, že faktorom sú peniaze.

Carrovi sa o pár dní mala aktivovať časť peňazí a stať sa garantovanými. To je iste nemilá záťaž pre rozpočet, ale stále som si myslel, že draftpicky stoja za to.

Či už Carr pritlačil klub k múru, alebo klub má naozaj problémy s hotovosťou, ako sa hovorí, faktom je, že Carr bol v utorok prepustený. Ako voľný agent si bude vyberať medzi množstvom tímov. Okrem spomínaných to isto sú aj Commanders, Panthers a mnohí ďalší.

Na záver sa ešte vrátim k Super Bowlu a k bratskému súboju Travisa a Jasona Kelceovcov. Jeden človek na štadióne nemohol ani prehrať, ani vyhrať. Vedel, že sa bude tešiť a smútiť zároveň.

Ďakujem vám všetkým, ktorý ste spolu so mnou odtiahli plnú porciu sezóny NFL. Stalo sa to prvýkrát v histórii našich celospoločenských médií, aby si tento šport dokázal vytvoriť takýto priestor.

Veľká vďaka všetkým ľuďom v Sportnete a najmä vám čitateľom. Ak vás to bavilo, ak by ste niečo podobné chceli aj ďalšiu sezónu, dajte vedieť. A určite si dajte podcast, ten ide nonstop ďalej. Čaute, čaute.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Pick 6: Jeden z bratov sa smial, druhý plakal. A čo bude s Eagles?