Pick 6: Od nich by ste to nečakali. Patriots sú za babrákov týždňa

Chandler Jones prešiel cez Maca Jonesa a rozhodol o výhre Las Vegas Raiders.
Chandler Jones prešiel cez Maca Jonesa a rozhodol o výhre Las Vegas Raiders. (Autor: TASR/AP)
Vladimír Kurek|21. dec 2022 o 17:55

Pozrite si to najdôležitejšie z ďalšieho týždňa v NFL.

„Pick six“ je ultimátny výkon obrany v americkom futbale, kedy obranca nielenže prekazí prihrávku, ale ju rovno zanesie do súperovej endzóny pre šesť bodov.

Aj túto sezónu si prejdeme top okamihy každého hracieho kola. Už zostali len tri kolá do konca základnej časti. A liga nás stále vie prekvapiť.

Pick 1: Sobota snow

„Keby sa tak hrávalo v sobotu“, pomyslí si z času na čas každý európsky fanúšik amerického futbalu. Mali by sme čas sa pokochať, aj vyspať.

Tento týždeň vedenie ligy predsunulo tri zápasy na sobotu a minimálne v dvoch z nich sa bolo na čo pozerať.

Keď som sa pýtal fanúšikov na Twitteri, v ktorom zápase očakávajú niečo špeciálne, prirodzene sa pozerali na najneskorší zápas o čelo divízie AFC East. Lenže veci sa diali už v prvom zápase.

Autora tejto rubriky môžete poznať z podcastu Americký futbal s VLADOM KUREKOM.

Očakávalo sa, že Vikings s desiatimi výhrami a ponižujúcou prehrou od Lions na konte sa vyrútia na trápiacich sa Colts. Lenže opak bol pravdou.

Bielo-modrí s podkovou na prilbách odohrali polčas snov. Vďaka špeciálnemu tímu sa dostali do rýchleho vedenia 10:0 a polčas ukončili úžasným vedením 33:0. Zdalo sa, že mužstvu pod vedením Jeffa Saturdaya sa páči hrať v sobotu.

O zápase podrobne informujeme inde, tu len zhrniem, že sme najskôr zažili vtipné komentáre na prime-time neschopnosť Kirka Cousinsa, potom úžas nad rysujúcim sa comebackom a nakoniec čistý chaos.

Vikings naozaj otočili najväčší deficit v histórii NFL a poistili si postup do play-off ako víťaz divízie NFC North.

VIDEO: Colts mali takmer 100-percentnú šancu na víťazstvo

Aj v ďalšom zápase sa diali veci. V zasneženom Buffale sa miestni Bills tešili na odvetu proti Dolphins. V zápase išlo o veľa.

O divíznu korunu, o play-off, o vyrovnanie si účtov a o napravenie reputácie. Dolphins pricestovali zo slnečnej Floridy a čakala ich naozaj veľká skúška.

Pred pár týždňami podobná snehová búrka znamenala presun zápasu, teraz sa hralo a hralo sa výborne. Miami behový útok na začiatku diktoval tempo a Raheem Mostert bol ako blesk, ktorý si nachádzal každú skulinku.

Postupne sa však dostal do hry aj pasový útok Bills a keď bolo najhoršie, vytiahol opakovane behové hry. Či už Devina Singletaryho, Jamesa Cooka alebo Josha Allena. V závere zápasu sa rozsnežilo a hre domácich to pristalo.

Dolphins si pripísali ďalšiu prehru, tentokrát však po slušnom výkone.

Dokonca, keď v závere tretej štvrtiny išli dlhým touchdownom Jaylena Waddlea a následne ďalším Tyreeka Hilla do vedenia o osem bodov, zdalo sa, že sa zopakuje scenár z Miami.

Nakoniec sa to nestalo a som zvedavý, či Tua so sedemnástimi presnými prihrávkami z tridsiatich pokusov bude schopný otočiť kormidlo. Jeho posledné výkony nie sú márne, ale v kontraste s Joshom Allenom vidieť veľký rozdiel.

VIDEO: Touchdown Jamesa Cooka po pase od Josha Allena

Pick 2: Raiders za minútu vybrakovali Patriots

Las Vegas Raiders výrazne zaostávajú v tejto sezóne za očakávaniami.

Po tom, čo posilnili útok aj obranu, po tom čo prišiel na pozíciu hlavného trénera Josh McDaniels, legendárny dizajnér Bradyho ofenzív, je šesť výhier a osem prehier málo.

Strieborno-čierni však dostáli svojmu menu a ako nájazdníci lúpia šance iných. Výrazne sťažili cestu do play-off postupne Seahawks, Chargers a teraz Patriots.

V dueli učiteľa so svojím najslávnejším študentom (Belichick vs McDaniels) sa dalo čakať všeličo. Aj rozpačité podávanie rúk na záver, aj pekné akcie vzduchom (Raiders), aj nekompromisná obrana a behy (Patriots).

Ešte menej ako minútu do konca Patriots vyhrávali. Potom však prišlo vyrovnanie 32 sekúnd pred koncom v podaní Keelana Colea a potom toto:

VIDEO: Rozhodujúca akcia zápasu Raiders vs. Patriots

Patriots majú najnedisciplinovanejšie mužstvo za dlhé predlhé roky. Ich najväčšia sila je preč, ich trénerský zbor zdá sa nie je pripravený na svoje úlohy.

Mac Jones je tieňom seba samého z minulej sezóny.

Pre tridsaťjeden iných fanúšikovských skupín je to príjemné pomyslenie, že New England Patriots sa naozaj zaradili medzi bežné mužstvá.

Pick 3: Kayvon Prime Time?

Posledný zápas nedele, Sunday Night Football, bol vlastne neoficiálnym play-off zápasom. Giants a Commanders si dáli odvetu z remízového zápasu pred štrnástimi dňami s vedomím, že víťaz zápasu je jednou nohou v postseason.

Washington má talentovanejšie mužstvo a mal výhodu domácej odvety.

Commanders začali sériou presvedčivých behov, ústrednou postavou prvého polčasu bol nováčik Kayvon Thibodeaux. Počas MNF v septembri ešte nebol pripravený na svetlá reflektorov, teraz žiaril ako halogénka päťstovka.

Zastavoval behy, tackloval a pridal aj tento fantastický defenzívny touchdown.

VIDEO: Kayvon Thibodeaux skóruje defenzívny touchdown

Giants robili, čo mohli, aby brzdili súperove behy, no darilo sa im tak striedavo oblačno. A keď QB červených Taylor Heinicke namieril na svojich receiverov, Terryho McLaurina alebo Jahana Dotsona, tak sa rovno blýskalo a hrmelo.

Secondary modrých im jednoducho nevedela konkurovať.

Zápas rozhodlo niekoľko maličkostí a to, že aj Giants sa dokázali pozbierať k dvom dobrým drajvom. Tomu poslednému, keď štyrikrát po sebe získali po zemi prvý down, predchádzal asi rozhodujúci.

Ofenzíva v ňom dala dohromady 18 hier, prešla 97 yardov a ukončila ho touchdownom. Daniel Jones hral výborne, premenil dlhý štvrtý down a Saquon Barkley po čase opäť ukázal svoju neskutočnú schopnosť zastaviť sa, zmeniť smer a rýchlostne explodovať.

V závere boli Commanders právom nespokojní, pri poslednom zúfalom hode na Curtisa Samulea bol DPI, čo by im dalo ešte ďalšie pokusy na otočenie zápasu.

Pick 4: Herbert patrí do kategórie "Iba oni"

Z pohľadu čistého herného talentu, ruky, ktorá hodí čokoľvek a hlavy, ktorá sa vie vymotať z akejkoľvek situácie, sú úplne hore iba traja quarterbackovia - Patrick Mahomes, Josh Allen a Justin Herbert.

V predsieni ešte stále čaká dlhoročný kráľ Aaron Rodgers, ale tento rok mu nepatrí. Čo mám presne na mysli nám pripomenie táto akcia Herberta, menej ako minútu do konca zápasu.

VIDEO: Justin Herbert a jeho skvelý pas tesne pred koncom

V mimoriadne napínavom a vyrovnanom súboji hrala obrana Titans vynikajúco a celý čas si držala talentom nabitý útok súpera od tela.

Problémom, ako celú sezónu, je ofenzíva Tennessee. Vlastne stála iba na nohách Henryho (104y a 1TD) a na poranenom členku Tannehilla. Titans sú stále v play-off rebríčku ako líder divízie, ale už počujú vrčanie Jaguárov za chrbtom.

Chargers, hoci majú o výhru viac, ešte nemajú nič isté. O wild card pozíciu bude ešte veľká bitka. Iste im však dobre padli prehry Dolphins, Jets a Patriots.

No najmä je vidieť, ako dôležitý je pre passový útok návrat Mikea Williamsa. Spolu s Keenanom Allenom a Austinom Ecklerom majú v tejto chvíli zásadný podiel na play off šanciach mužstva z mesta anjelov.

Pick 5: Trevor Lawrence sa zlepšuje

Hráči Jacksonvillu mali iba 6-percentnú šancu na výhru v tretej štvrtine za stavu 10:27. To, že to dotiahli do predĺženia a k výhre by každý iný týždeň trónilo všetkým zápasom.

Druhoročný quarterback Trevor Lawrence mal ďalší veľmi dobrý deň. Hodil síce aj interception, ale pasáž, kedy v troch driveoch po sebe hodil TD, jasne ukázala, že toto je naozaj veľký talent.

Z tohto pohľadu sa trénerská zmena od Urbana Meyera k Dougovi Pedersenovi (víťaza Super Bowlu s Eagles) javí ako obrat v hodine dvanástej.

Ak ste počúvali môj podcast viete, že som tento zápas považoval za veľkú hrozbu pre Cowboys. Vraví sa tomu trap game. Pred týždňom Dallas nakoniec vyhral nad najslabším mužstvom ligy, teraz však na súpera nakoniec nestačil.

Štatisticky pritom hráči ako Tony Pollard (75y), Ezekiel Elliot (1TD), CeeDee Lamb (126y) mali slušný zápas. Boli schopní vytvoriť si vedenie, aj otočiť zápas. Nakoniec to však nestačilo. Zápas ukončila naša obľúbená pick six.

VIDEO: Rayshawn Jenkins rozhodol o víťazstve nad Dallasom

Pick 6: Čo sa ešte udialo?

Seattle Seahawks si pripísali štvrtú prehru v piatich zápasoch. Možno ich to bude stáť miesto v play off, ale to by nemalo byť pre fanúšikov veľmi bolestivé.

Toto mužstvo hrá obrovský nadplán, s dvoma vysokými pickmi v ďalšom drafte môže dúfať v rýchly obrat. Geno Smith hrá naďalej dobre, čo je snáď rovnako fascinujúce, ako pokles kvality Rodgersa, Bradyho a Wilsona.

Panthers a Falcons nevyužili prehru Buccaneers a nedotiahli sa na špičku divízie. V najslabšej divízii sezóny vyhrali tentokrát iba New Orleans Saints, ktorí rozhodli po fatálnom drope Drakea Londona.

Falcons v posledných dvoch draftoch investovali do dvojice nádejných pass catcherov, ale ani Kyle Pitts ani Drake London túto sezónu zatiaľ nežiaria.

Bears síce prehrali 20:25 s Eagles, ale vzdorovali nad očakávanie. Justin Fields pokračuje vo veľmi dobrých výkonoch. Tentokrát ukázal, že vie k nohám pridať aj ruky a môže byť veľkou nádejou pozerať do budúcej sezóny.

Pochopiteľne, že v zápase sa toho udialo omnoho viac.

Navyše univerzitná liga čaká na vianočné play off. O jednom aj druhom hovorím v najnovšom podcaste. Dajte si ho, hrá sa najlepší futbal sezóny.

Tabuľka NFL

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Pick 6: Od nich by ste to nečakali. Patriots sú za babrákov týždňa