Vlhová dostala len taký fleš. Aké sú teraz jej šance na veľký glóbus?

Petra Vlhová so striebornou medailou zo slalomu na MS v Cortine.
Petra Vlhová so striebornou medailou zo slalomu na MS v Cortine. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|17. mar 2021 o 14:20

Čo zmení zrušený zjazd v Lenzerheide?

LENZERHEIDE, BRATISLAVA. Už len tri preteky je Petra Vlhová od svojho cieľa – získať veľký glóbus.

Pre alpských lyžiarov znamená toľko ako pre futbalistov Zlatá lopta. A priviesť niečo takéto na Slovensko je fenomenálne, až zázračné.

Uvedomujú si to aj fanúšikovia. Aké je počasie v Lenzerheide? To je téma, ktorá sa rozoberá posledné dni či hodiny.

Sneh, hmla a vietor. Zjazd vo finále Svetového pohára v Lenzerheide je aj preto zrušený. Sto bodov, o ktoré mohli lyžiarky bojovať, je zrazu fuč.

Na prvý pohľad je to obrovská nevýhoda pre Švajčiarku Latu Gutovú-Behramiovú, ktorá si robila zálusk na plnú porciu bodov.

Vlhová mala byť skôr pozícii: každý bod v zjazde bude dobrý. Najmä na trati, na ktorej doteraz rýchlostné disciplíny nikdy nejazdila.

„Vlhová je o čosi bližšie k veľkému glóbusu. Má väčšiu istotu a čiastočne menší tlak. Ale ešte sa nič nekončí,“ približuje česká lyžiarska expertka Eva Kurfürstová.

Vlhová dostala len taký fleš

„Je to taký fleš, blesk, pri ktorom si poviete fajn. Odškrtnúť si môže jednu zo štyroch úloh, ktoré má v Lenzerheide. Musí ostať naďalej koncentrovaná,“ upozorňuje Kurfürstová.

Posledné dni organizátori vo švajčiarskom stredisku hlásia problémy s počasím. Pretekárky museli nútene meniť lyžiarske tréningy za posilňovňu.

„Američanka Breezy Johnsonová sa bola cez víkend pozrieť na trati, kde sa nič nedialo. Nebol tam žiadny človek z technickej čaty, čo nasvedčovalo, že sa prvý tréning neuskutoční. Neskôr organizátori mali snahu, ale počasie im to nedovolilo,“ tvrdí Kurfürstová.

Eva Kurfürstová v štúdiu Eurosportu.
Eva Kurfürstová v štúdiu Eurosportu. (Autor: archív E. K.)

Informácie dostáva z tímu svojej krajanky Ester Ledeckej, ktorá sa v Lenzerheide tiež pripravovala na obe rýchlostné disciplíny.

Malý glóbus za zjazd získal u mužov Švajčiar Beat Feuz, u žien Sofia Goggiová, ktorá v Lenzerheide chcela súťažiť napriek nedávnemu zraneniu.

„Jej návrat je obdivuhodný a malý glóbus úplne zaslúžený. Bolo by trochu nefér, keby ho nezískala,“ dodala bývalá česká lyžiarka.

V super-G je Švajčiarka favoritkou

Naspäť k Vlhovej. V Lenzerheide má v pláne ísť ešte troje preteky. Vo štvrtok super-G, v sobotu slalom a v nedeľu obrovský slalom.

V celkovom hodnotení Svetového pohára má pred druhou Gutovou-Behramiovou zo Švajčiarska náskok 96 bodov.

Pred zjazdom mala teoretickú šancu na celkové prvenstvo aj jej krajanka Michelle Gisinová, ktorá strácala na Slovenku 327 bodov. V hre už však ostalo len 300 bodov. 

Lara Gutová-Behramiová.
Lara Gutová-Behramiová. (Autor: TASR/AP)

Gutová-Behramiová bude v super-G absolútnou favoritkou. Už v predstihu v tejto disciplíne získala malý glóbus.

Zo šiestich super-G vo Svetovom pohári vyhrala túto sezónu štyri. Okrem toho bola druhá a piata. Navyše domácu zjazdovku v Lenzerheide dokonale pozná.

Aj preto je reálne, že v super-G získa sto bodov. Vlhovej cieľom bude skončiť v elitnej pätnástke, ktorá vo finále Svetového pohára získava body.

Za pätnáste miesto je konkrétne 16 bodov. Za šestnáste miesto sa už body vo finále Svetového pohára nedávajú.

Zrušili preteky, ktoré nemuseli

Po super-G sa môže Vlhovej náskok aj celý zmazať. Skôr je však pravdepodobné, že Slovenka bude mať pár bodov k dobru.

V hre je aj alternatíva, že si udrží aj aktuálny náskok. A to nielen v prípade, že Gutová-Behramiová preteky nedokončí. V Lenzerheide stále hrozí aj zrušenie super-G.

Ak by sa zrušilo aj super-G, v boji o veľký glóbus už bude hotovo. Matematická možnosť ostane, ale už by sa musela stať športová tragédia, aby ho Vlhová nezískala.


Eva Kurfürstová

„Ak by sa to stalo, v boji o veľký glóbus už bude hotovo. Matematická možnosť ostane, ale už by sa musela stať športová tragédia, aby ho Vlhová nezískala,“ naznačila Kurfürstová.

Stále však počítame s možnosťou, že super-G sa odjazdí. Po ňom nasledujú technické disciplíny – v sobotu slalom a v nedeľu obrovský slalom.

„Toto poradie disciplín Vlhovej vyhovuje. Počula som špekuláciu, keby boli prehodené a Gutová-Behramiová by bola na čele, Švajčiari by urobili všetko pre to, aby zrušili slalom,“ tvrdí česká expertka.

„Opakujem, je to len špekulácia, ale v minulosti sa už v Lenzerheide čosi podobné stalo Lindsey Vonnovej i Tine Mazeovej. Zrušili preteky, ktoré sa rušiť nemuseli,“ dodala.

Švajčiarka vie zhodnotiť možnosti

V slalome má Slovenka šancu výrazne odskočiť. Aj preto, že Švajčiarka najtočivejšiu disciplínu vôbec nejazdí.

Naposledy v nej štartovala vo Svetovom pohári pred štyrmi rokmi vo Flachau a vypadla už v prvom kole. Celkovo dokončila vo Svetovom pohári v kariére iba dva slalomy. Jej najlepším výsledkom je 14. miesto z pretekov v Are ešte v roku 2009.

Vlhovej program v Lenzerheide

Štvrtok 18. marec: super-G (9.30)

Sobota 20. marec: slalom (prvé kolo 10.30, druhé kolo 13.30)

Nedeľa 21. marec: obrovský slalom (prvé kolo 9.00, druhé kolo 12.00)

Švajčiarske médiá špekulujú, že tentoraz by v slalome mohla štartovať. Vo finále Svetového pohára má totiž právo štartu v každej disciplíne len 25 najlepších lyžiarov v danej sezóne.

Plus lyžiari, ktorí majú v celkovom hodnotení aspoň 500 bodov, čo spĺňa aj Gutová-Behramiová. Švajčiarka sa môže spoliehať aj na to, že viaceré jej súperky vypadnú, čím by sa mohla dostať na bodované pozície.

„Lara je bystrá a vyspelá. Vie zhodnotiť svoje možnosti. Slalomy netrénuje a od elitnej pätnástky je riadne vzdialená. Pred obrovským slalomom nebude míňať energiu,“ myslí si Kurfürstová.

Získa Vlhová aj malý glóbus?

V slalome sú tri najväčšie favoritky. Okrem Vlhovej je to Mikaela Shiffrinová a Katharina Liensbergerová.

Ak sa nestane nič nepredvídateľné ako naposledy v Are, tieto tri lyžiarky by sa mali dostať na pódium. Znamená to, že Vlhová si pripíše 100, 80 alebo 60 bodov.

V slalome však pôjde aj o malý glóbus. Slovenka je v ňom priebežne prvá. Na Liensbergerovú má náskok 22 bodov a na Shiffrinovú 37 bodov.

Znamená to, že druhé miesto Vlhovej za každých okolností zabezpečí malý glóbus. Ak by skončila tretia, nemôže vyhrať Liensbergerová a ani Shiffrinová.

„Som presvedčená, že Petra to zvládne aj v boji o malý glóbus. V Are ukázala veľkú psychickú silu,“ priznala Kurfürstová.

Akú trať potrebuje Shiffrinová?

Rozhodovať ešte môžu aj podmienky. Každá z týchto troch lyžiarok je inak stavaná a preferuje odlišné typy tratí.

„Shiffrinová potrebuje číry ľad, Petra má rada tvrdú pistu, aká bola v Jasnej. Môže byť ľadová, ale nie totálne. Liensbergerovej vyhovuje mäkšia trať,“ tvrdí česká expertka.

Podmienky môžu byť kľúčové aj v obrovskom slalome. Gutovej-Behramiovej napríklad výrazne pomohli na majstrovstvách sveta v Cortine, kde získala v tejto disciplíne zlato.

„Mala stúpajúcu formu, ale výrazne jej pomohol svah v Cortine, ktorý bol pre ňu ako vyšitý,“ načrtla Kurfürstová.

V obrovskom slalome má Slovenka so Švajčiarkou v tejto sezóne približne vyrovnanú bilanciu. Naposledy v Jasnej Vlhová zvíťazila, kým Gutová-Behramiová bola až deviata.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová dostala len taký fleš. Aké sú teraz jej šance na veľký glóbus?