Vlhová urobila v cieli čosi nezvyčajné. Bol to výkrik šťastia, tvrdí

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová po zjazde v Crans Montane.
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová po zjazde v Crans Montane. (Autor: SITA/AP)
Juraj Berzedi|22. jan 2021 o 15:55

V zjazde obhájila svoj najlepší výsledok.

CRANS MONTANA, BRATISLAVA. Po svojich jazdách má zväčša Petra Vlhová neutrálny výraz v tvári. Veľké emócie prejaví len vtedy, keď vie, že preteky vyhrala.

Tentoraz to však neplatilo. Po príchode do cieľa zjazdu Svetového pohára v Crans Montane hlasno vykríkla. Akoby dala von všetko, čo ju posledné dni či týždne trápilo.

Bolo vidieť, že slovenská lyžiarka bola maximálne spokojná. Aj napriek tomu, že so štartovým číslom dvanásť bola priebežne tretia.

„Jej reakcia hovorí za všetko. Vlhová zašla famóznu jazdu,“ vyhlásil komentátor na Eurosporte Dominik Kárník.

„Bol to výkrik šťastia. Keď som prišla do cieľa, veľmi som sa tešila. Hovorila som si, že aj keď to nevyjde na pódium, bude to výborný výsledok,“ priznala Vlhová pre slovenské médiá.

Na pódium jej chýbalo 32 stotín

Napokon z toho nebolo jej premiérové pódium v rýchlostných disciplínach. Predbehla ju ešte Američanka Breezy Johnsonová.

Slovenka tak skončila vo švajčiarskom stredisku rovnako ako vlani štvrtá. Zároveň vyrovnala svoje kariérne maximum v zjazde.

„Dnes to vyšlo výborne, aj keď mi kúsok chýbalo k pódiu,“ naznačila 25-ročná Slovenka pre RTVS.

Zároveň sa potvrdili aj slová jej brata Borisa Vlhu, že je nepociťuje žiadne tlaky ani únavu. A na preteky v Crans Montane je pripravená.

Piatkový zjazd vyhrala Talianka Sofia Goggiová, druhá skončila Češka Ester Ledecká a tretia spomínaná Američanka Johnsonová.

Na víťazku Vlhová stratila 89 stotín sekundy, na tretiu priečku 32 stotín.

Začiatok trate nemala ideálny

Keďže v noci v Crans Montane napadol sneh, organizátori preteky posunuli o tri hodiny neskôr. Hoci trať pripravili výborne, vo švajčiarskom stredisku fúkal silný vietor.

Pred jazdou Slovinky Ilky Štuhecovej, ktorá išla pred Vlhovou, dokonca preteky na niekoľko minút pre nárazy vetra prerušili. Slovenku to však nerozhodilo.

„Stáli sme dlho na štarte. Fúkal silný a nárazový vietor, ale snažila som sa ostať koncentrovaná,“ priznala Vlhová.

Využila aj to, že štart zjazdu posunuli o 350 metrov nižšie na miesto, kde je v nedeľu naplánovaný štart super-G.

Už po dvoch meraných tréningoch Vlhová opakovala, že technická zjazdovka v Crans Montane jej vyhovuje. A dokázala to aj v pretekoch. Hoci vo svojej jazde našla aj chybičky.

„Začiatok som nemala ideálny. Hneď na prvom medzičase som stratila štyri desatiny, ktoré som si viezla až do cieľa,“ skonštatovala.

Zo zvyšku trate už mala dobrý pocit. Na obľúbenej zjazdovke sa snažila púšťať lyže, čo sa jej darilo. „Robila som to, čo mi povedal Livio (tréner Magoni, pozn. red.),“ dodala.

Rozbalila som sa ako taký dement

Liptovská rodáčka pochválila aj svojich servismanov Pierlugiho Parraviciniho a Mattea Baldissarutiho. „Mala som výborne pripravené lyže,“ naznačila.

Zjazdársku dominanciu v sezóne potvrdila Goggiová, ktorá si upevnila prvé miesto v hodnotení disciplíny. Skvelú jazdu zašla aj Ledecká, hoci nebola úplne spokojná.

„Som sa rozbalila do roviny ako taký dement,“ odkázala Ledecká do vysielačky zrejme svojmu trénerovi Tomášovi Bankovi. Netušila, že ju práve snímajú kamery.

„Keď zvíťazí, bude to fantastické, keď skončí na pódiu, bude to dobré, a ak bude v prvej sedmičke, bude to normálne,“ tlmočil komentátor Eurosportu slová Banka pred pretekmi.

Vlhovej najväčšie rivalky v boji o veľký glóbus vôbec nebodovali. Švajčiarka Michelle Gisinová skončila na 33. mieste a Talianka Marta Bassinová ešte o dve priečky nižšie.

Vlhová za štvrté miesto získala 50 bodov a zvýšila náskok v celkovom hodnotení Svetového pohára. Na konte má 825 bodov.

Pred druhou Gisinovou vedie o 110 bodov a pred treťou Bassinovou o 202 bodov. Štvrtá Američanka Mikaela Shiffrinová v Crans Montane nesúťaží.

Petra Vlhová (vľavo) a Ester Ledecká.
Petra Vlhová (vľavo) a Ester Ledecká. (Autor: SME - Jozef Jakubčo, TASR)

Vlhová chce ostať koncentrovaná

Vo švajčiarskom stredisku sú na programe ešte ďalšie dva preteky - v sobotu o 10.00 zjazd a v nedeľu o 12.00 super-G (obe vysielajú RTVS 2 i Eurosport).

A je veľký predpoklad, že Vlhová môže na obľúbenej technickej trati dosiahnuť ďalšie kvalitné výsledky.

„Musím ostať koncentrovaná. Cítim sa dobre a ešte tu mám dva dni. Dám do toho všetko, aby som dosiahla čo najlepšie výsledky,“ naznačila Slovenka.

Ak by sa aj sobotňajší zjazd išiel z rezervného štartu, môže to byť pre ňu výhoda. V prípade, že sa bude štartovať z klasického štartu, musí byť obozretná.

„Hneď od zníženého štartu je jedna bránka, kde som chybovala v oboch tréningoch. Ak sa pustím, na ňu si musím dať pozor,“ upozornila.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová urobila v cieli čosi nezvyčajné. Bol to výkrik šťastia, tvrdí