Športoviská v Pekingu? Vlhovej cesta za medailou bude strmá

National Alpine Ski Cente, dejisko súťaží v zjazdovom lyžovaní na ZOH v Pekingu 2022.
National Alpine Ski Cente, dejisko súťaží v zjazdovom lyžovaní na ZOH v Pekingu 2022. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|18. jan 2022 o 08:00

Kde budú súťažiť športovci na ZOH v Pekingu 2022?

BRATISLAVA. Kanadský Whistler, areál Laura v Červenej Poľane a Biatlonové centrum Alpensia boli miesta, ktoré na posledných troch zimných olympijských hrách najviac potešili slovenských športových fanúšikov.

Prebiehali tam totiž biatlonové súťaže, na ktorých hviezdila Anastasia Kuzminová. Nielenže v roku 2010 získala pre Slovensko vôbec prvé zlato zo zimných olympiád, ale celkovo si vybojovala až šesť medailí (3-3-0).

Okrem nej sa z cenného kovu tešil aj Pavol Hurajt. Rodák z Popradu skončil na treťom mieste v pretekoch s hromadným štartom na ZOH 2010.

Po dlhých rokoch však zrejme nebude na Slovensku počas zimnej olympiády hrať prím biatlon. Okrem zápasov hokejistov budú nepochybne najsledovanejšie súťaže Petry Vlhovej v zjazdovom lyžovaní. 

Jedna z najstrmších tratí

Šesťnásobnú medailistku z majstrovstiev sveta čakajú olympijské súboje v Jen-čchingu, teda približne 75 km severozápadne od hlavného mesta.

Konkrétne v novovybudovanom areáli National Alpine Ski Centre s kapacitou 8500 divákov. Má sedem odlišných tratí s najväčším prevýšením 900 metrov.

Keďže v regióne nie je veľa prírodného snehu, očakáva sa, že trate budú lemované najmä umelým snehom. Uvádzaná je tiež maximálna strmosť 68 stupňov, vďaka čomu ide o jednu z najstrmších pretekárskych tratí na svete.

Okrem toho bude Jen-čching dejiskom aj súťaží v ľadovom koryte - boby, sánkovanie a skeleton. Trať má šestnásť zákrut a pripomína mýtického čínskeho draka. Zaujímavosťou je netypická 360-stupňová zákruta. 

Zápasy NBA aj koncert Beyoncé

Okrem Jen-čchingu sa bude na ZOH 2022 súťažiť aj v ďalších dvoch zónach - v Pekingu a v zimnom stredisku Čchang Ťia-kchou.

V metropole Číny budú prebiehať najmä športy na ľade, ku ktorým sa ešte pridajú súťaže v disciplíne big air v akrobatickom lyžovaní a snoubordingu. 

Hokejový turnaj, na ktorom budú opäť chýbať hráči z NHL, sa odohrá v dvoch multifunkčných halách, ktoré boli pôvodne postavené pre OH 2008. 

Wukesong Sports Center hostilo debut klubu Červená hviezda Kchun-kun v KHL, hralo sa tu viacero basketbalových duelov v rámci NBA Global Games.

Tiež tu koncertovali známi speváci ako Beyoncé, Elton John, Bruno Mars, Justin Bieber či populárne skupiny Metallica alebo Backstreet Boys.

National Indoor Stadium má kapacitu až 18-tisíc divákov. Počas letnej olympiády v Pekingu sa tu odohrali hádzanárske turnaje, uskutočnili sa gymnastické súťaže a napríklad v roku 2015 hostila táto aréna MS v hokeji žien. 

Bazén vymenia curlingové kamene

Súťaže v krasokorčuľovaní a šortreku sa odohrajú v hale s názvom Capital Indoor Stadium. Tá bola postavená už v roku 1968.

Zaujímavosťou je, že na tomto mieste sa o tri roky neskôr odohrali stolnotenisové zápasy, ktoré sa neskôr podieľali na tzv. ping-pongovej dohode (normalizácia vzťahov medzi USA a Čínou, pozn. red.).

Na obmenenom štadióne sa odohrajú aj turnaje v curlingu. Ide totiž o prerobené Národné centrum pre plavecké športy, kde v roku 2008 získal legendárny Američan Michael Phelps osem zlatých medailí. 

Opäť vo Vtáčom hniezde

Záverečnou zónou je mesto Čchang Ťia-kchou. Tu budú prebiehať súťaže v biatlone, bežeckom lyžovaní, severskej kombinácii aj skokoch na lyžiach. 

Pripravené sú klasický aj veľký mostík, pričom pripomínajú tradičný čínsky talizman so zakriveným tvarom symbolizujúci šťastie.

Súťaže v akrobatickom lyžovaní a v snoubordingu (okrem big air, ktorý hostí Peking, pozn. red.) sa uskutočnia v Genting Snow Parku. Celkovo sa bude súťažiť na dvanástich športoviskách, kde sa dokopy rozdá 109 sad medailí. 

Známe je aj miesto, kde sa olympiáda začne a skončí. Podobne ako v roku 2008 sa tak stane na štadióne s názvom Vtáčie hniezdo. Doposiaľ žiaden štadión nehostil otvárací aj záverečný ceremoniál letnej i zimnej olympiády.

Športoviská počas ZOH 2022 v Pekingu

Zóna Peking:

  • Ľadový hokej: National Indoor Stadium, Wukesong Sports Center
  • Rýchlokorčuľovanie: National Speed Skating Oval
  • Krasokorčuľovanie, šortrek: Capital Indoor Stadium
  • Curling: National Aquatics Center
  • Akrobatické lyžovanie, snoubording (Big Air): Big Air Shougang

Zóna Jen-čching:

  • Zjazdové lyžovanie: National Alpine Ski Centre
  • Boby, sánkovanie, skeleton: National Sliding Centre

Zóna Čchang Ťia-kchou:

  • Biatlon: National Biathlon Centre
  • Skoky na lyžiach: National Ski Jumping Centre
  • Severská kombinácia: National Ski Jumping Centre
  • Beh na lyžiach: National Cross Country Centre
  • Akrobatické lyžovanie, snoubording: Genting Snow Park

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Športoviská v Pekingu? Vlhovej cesta za medailou bude strmá