Najskôr Vlhová, teraz Ryding. Britská senzácia je najlepším momentom sezóny

Dave Ryding.
Dave Ryding. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|13. apr 2022 o 14:48

Britský lyžiar sa prvýkrát postavil na sneh v dvanástich.

BRATISLAVA. Minulý týždeň priaznivci alpského lyžovania vybrali za najlepší moment sezóny 2021/2022 u žien dvojité víťazstvo Petry Vlhovej vo fínskom Levi. 

K Slovenke sa pridal britský slalomár Dave Ryding, ktorého fanúšikovia podporili najväčším počtom hlasov za víťazstvo v Kitzbüheli. Výsledky zverejnila na sociálnych sieťach Medzinárodná lyžiarska federácia FIS. 

Kým Vlhová v úvode roka v najtechnickejšej disciplíne dominovala, lyžiar z Ostrovov si pripísal na legendárnej rakúskej zjazdovke v Kitzbüheli premiérový triumf v kariére. Vo veku 35 rokov sa stal prvým Britom, ktorý v 55-ročnej histórii ovládol preteky Svetového pohára. 

Tréning na snehu až v dvanástich

Dave Ryding sa prvýkrát postavil na lyže ako šesťročný na umelom povrchu na miestnom svahu Pendle v Lancashire. Otec Carl bol blázon do zimných športov a deťom sľúbil, že ak sa zlepšia, zoberie ich do naozajstných hôr. 

Podarilo sa. Mladý športovec a jeho o dva roky mladšia sestra Joanna vstúpili do lyžiarskeho klubu Pendle a rodina každoročne absolvovala dovolenku v Alpách. 

Pre porovnanie, fenomenálny Marcel Hirscher z Rakúska si obul lyže už ako dvojročný v alpskom stredisku, kde jeho rodičia viedli lyžiarsku školu. 

Keďže Dave Ryding vyrastal v krajine, kde tento šport nemá veľkú tradíciu, bolo ťažké premeniť záľubu na kariéru. Prvýkrát sa dostal k pretekom na snehu v dvanástich rokoch. 

V súťažení na umelom povrchu pokračoval do veku 21 rokov. O rok neskôr vyhral britský šampionát a porazil svoj mládežnícky vzor Alaina Baxtera, ktorý sa lúčil s kariérou. 

Debut vo Svetovom pohári zažil v sezóne 2009/2010, ale nedokončil ani jedny preteky. 

Súťažila aj jeho mladšia sestra, ktorá pre zranenie ukončila kariéru v roku 2011. Jej vitrínu zdobia dve víťazstvá v slalome a v obrovskom slalome vo FIS-ových pretekoch. 

Prvá ambícia TOP 30

Ako to už býva u lyžiarov z krajín, ktoré nepatria v tomto športe k veľmociam, aj rodičia Rydingovci sa museli obracať, aby zafinancovali svoje deti. Otec Carl bol obchodník, ktorý sa rekvalifikoval na plynára, aby priniesol domov viac peňazí. Mama Shirley je kaderníčka. 

Dave Ryding si uvedomuje, akú úlohu v jeho úspechu zohrali rodičia. „Často premýšľam, či by som mohol urobiť to isté pre svoje deti? Zatiaľ si neviem odpoveď na túto otázku a preto im dlhujem obrovskú úctu a vďaku,“ uviedol v rozhovore pre Planet Ski.

Jeho detskou ambíciou bolo zaradiť sa medzi 30 najlepších lyžiarov na svete. V tom čase sa to mohlo zdať ako privysoký cieľ. Svoj sen si splnil v sezóne 2014/15.

V januári 2017 prvýkrát vstúpil na pódium Svetového pohára, keď v Kitzbüheli obsadil druhé miesto za legendárnym Marcelom Hirscherom. 

Bolo to prvé britské pódium v prestížnom seriáli od roku 1981. Naposledy sa druhou priečkou blysol zjazdár Konrad Bartelski vo Val Gardene. 

„Zo dňa na deň ma všade spoznávali. Mal som veľa telefonátov a bol som v televíznych správach,“ spomína si na svoj veľký úspech Ryding. 

Panebože, on to dokázal

Vrchol jeho kariéry prišiel na tej istej zjazdovke v Rakúsku. V januári 2022 v slávnom Kitzbüheli vyhral premiérové preteky Svetového pohára. 

Rydingov tím zaplavila obrovská vlna emócií. Servisman s trénerom pobehovali a kričali od radosti. Nakoniec sa technik Jai Geyer zvalil na kolená a plakal. „Panebože, on to dokázal,“ kričal so slzami. 

Britský lyžiar sa stal najstarším víťazom slalomu v prestížnom seriáli. 

„Už mám 35 rokov, ale nikdy som neprestal veriť. Nikdy som sa neprestal snažiť. Prvú výhru pre Veľkú Britániu som získal práve v Kitzbüheli. Neviem, či sny môžu byť ešte lepšie,“ tešil sa v cieli veterán.

Bláznivá sezóna

Víťazstvo Davea Rydinga potvrdilo bláznivú sezónu mužského slalomu v skončenom ročníku. Z malého glóbusu sa tešil nórsky reprezentant Henrik Kristoffersen.

Až do februárového podujatia v Garmisch-Partenkirchene nikto nevyhral technické preteky dvakrát. Podarilo sa to až neskoršiemu víťazovi disciplíny, ktorý svoj celkový triumf musel potvrdiť vo finále SP v Courcheveli. 

Slalomárska sezóna napísala rôzne príbehy. V Adelbodene vyhral prvé preteky v kariére Johannes Strolz s vysokým číslom 38. Svoju formu gradoval, hoci nebol súčasťou rakúskeho A-tímu. Prijal prácu policajta, aby zarobil viac peňazí. 

Počas pretekov si lyže pripravoval sám. Jeho snaženie vyvrcholilo ziskom zlatej medaily v alpskej kombinácii na zimných olympijských hrách v Pekingu. Rovnakú získal pred 34 rokmi jeho otec Hubert Strolz.

Vo Wengene sa tešil z premiérového slalomového víťazstva Lucas Braathen. Nebolo by na tom nič nezvyčajné, keby sa na čelo pretekov nekatapultoval z 29. pozície po prvom kole.

A samozrejme emotívny triumf Davea Rydinga, ktorý ocenili aj priaznivci alpského lyžovania.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Najskôr Vlhová, teraz Ryding. Britská senzácia je najlepším momentom sezóny