Rozčarovaná Shiffrinová? Možno to rozpumpovali jej tréneri, ide im o krk

Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová.
Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|9. mar 2021 o 17:30

Tréner Šťastný hovorí o incidente Shiffrinovej v Jasnej.

Keď sme spolu telefonovali naposledy, bol ešte v Prahe. Teraz sme ho zastihli už v americkom Killingtone. O piatej ráno. „Vôbec nevadí, že ste ma zobudili. Aj tak idem čochvíľa na tréning,“ vravel lyžiarsky tréner PAVEL ŠŤASTNÝ.

Mikaela Shiffrinová po obrovskom slalome Svetového pohára v Jasnej obviňovala organizátorov, že jej náročky chceli uškodiť. Zachytili ste to?

Áno, hoci v USA sa to príliš nerozoberá. Na lyžiarskych pretekoch sa často stane, že ich prerušia pre pád či technický problém. Niekto sa zraní a príde helikoptéra. Špičkový lyžiar na to musí byť pripravený a vedieť sa s tým mentálne vyrovnať.

V Jasnej to bola len chvíľka. Vôbec nerozumiem, prečo bola Mikaela rozčarovaná. Nevidím do jej hlavy, ale je tak ostrieľaná, že by ju to nemalo rozhodiť. Petra Vlhová šla naplno, predviedla výbornú jazdu a Mikaela nešla tak, ako by mala ísť. To je všetko.

Američanka dovtedy všetko na Slovensku chválila. Bola spokojná, keď v sobotu zvíťazila v slalome. Keď však na druhý deň skončila tretia, hovorila o neprofesionalite. Čím si to vysvetľujete?

Každé víťazstvo je pre ňu dôležité. Ale túto sezónu neberie tragicky, keďže mala náročný rok. Dostala sa z rodinných ťažkostí, za čo jej patrí rešpekt.

Všetko to vzniklo preto, že bola tretia. Bolo to jej akési ospravedlnenie výsledku. Je to škoda. Áno, stala sa súhra určitých náhod, ale nie pre ne nevyhrala.

V krátkom období Shiffrinovej zomreli babka i otec. Môžu súvisieť jej emotívne slová s týmito udalosťami?

Jednoznačne. Jej prvé víťazstvo v Courcheveli, ktoré dosiahla po smrti otca, bolo emotívne. Je obdivuhodné, že sa dostáva do svojho tempa. To, čo sa stalo na Slovensku, by som nebral tragicky. Poznám však jej trénerov, ktorí mohli u nej rozpumpovať túto udalosť.

Ako to myslíte?

Viem, že spornú bránku opravovali chlapci z iných krajín. Rovnako ako hlavný rozhodca či riaditeľ Svetového pohára žien. Nikto nemá záujem poškodzovať Shiffrinovú. Šéfkou v tíme je však jej mama. Ona to celé riadi.

Dvaja tréneri, ktorí tam tancujú okolo nej, sú chlapci, ktorí mohli napumpovať takúto atmosféru. Ide im tiež o krk. Keď Mikaela nebude vyhrávať, mama ich vyhodí. Nechcem ísť do týchto vecí, ale oni musia urobiť všetko preto, aby bola v pohode a víťazila.

Keď sa stane takáto vec, samozrejme, že to použijú. Keď superstar nevyhrá, hľadá sa príčina. Mali ju však hľadať v jej jazdách.

Pavel Šťastný (vpravo) s Timotejom Zuzulom v Schladmingu 2012.
Pavel Šťastný (vpravo) s Timotejom Zuzulom v Schladmingu 2012. (Autor: TASR)

Tréner Livio Magoni v minulosti hovoril, že Američania nie sú zvyknutí prehrávať. A podobné veci, ktoré vyťahujú, považuje za taký americký štýl. Čo si o tom myslíte?

Nebral by som Magoniho v tejto veci úplne vážne. Nepozná toľko Američanov a berie to z pohľadu súperov. Nie je pravda, že nevedia prehrávať. Samozrejme, vedia sa napumpovať a chcú vyhrávať. Ale to každý.

Skôr Rakúšania sú naštvaní, keď nevyhrajú. Ale chápem, že ho štve, že medzi Vlhovou a Shiffrinovou sú naťahovačky. Už pred dvoma rokmi Američania vytiahli, že ich Livio špehuje na tréningu. Ale to sú také hlúposti, Petra to nepotrebuje.

Pavel Šťastný

Narodil sa v roku 1946 v Prahe, ale rozpráva po slovensky. Sám sa považuje za Čechoslováka. 

V minulosti trénoval Olgu Charvátovú a Janu Gantnerovú-Šoltýsovú. 

Od roku 1990 pracoval v USA a Kanade, sedemnásť rokov bol na súkromnej lyžiarskej univerzite vo Vermonte, tri roky viedol juniorský tím Kanady.

V rokoch 2010 až 2012 viedol českú lyžiarku Šárku Záhrobskú (teraz už Strachovú).

V súčasnosti vedie skupinu amerických chlapcov, ktorí skončili na strednej škole a snažia sa pripraviť na profesionálny tím alebo lyžovanie pre americké univerzity.

Je pre Američanov či alpské krajiny ponižujúce, že ich zdoláva dievča zo Slovenska?

Na Slovensku i v Česku je lyžovanie súčasťou kultúry a života od roku 1903, keď vznikol národný zväz. Lyžovanie bolo v oboch krajinách populárne. Sme malé krajiny, ale v lyžovaní sme vždy fungovali, každá generácia mala výborných pretekárov.

Ale Rakúšania, Švajčiari, Taliani i Francúzi do toho dávajú šialené peniaze. Sú to mašinérie. Aj preto sa to volá alpské lyžovanie. Je jasné, že sú nervózni, keď súkromný Vlha tím likviduje celý svet. Nie sú tým extra nadšení. A vždy budú podporovať viac Američanku ako Slovenku.

Prečo je to tak?

Slováci alebo Česi nemajú čo ponúknuť veľkým tímom. Keď je Svetový pohár v USA, veľké tímy sú závislé na tréningoch v USA, ale na oplátku im majú tiež čo ponúknuť. Pre nás to bolo vždy náročné.

Keď som trénoval československú reprezentáciu a naše dievčatá alebo chlapci nejazdili špičku, nemali problém nás zobrať na tréning. Keď však začali robiť výsledky, ihneď nás odkopli. Takto to funguje.

Vlhovej brat Boris priznal, že aj v lyžovaní je politika. Ako sa s tým treba vysporiadať?

Je to tak. Nechcem vyťahovať, čo všetko sme si zažili s rakúskym šéftrénerom. Vlha tím sa s tým musí naučiť žiť. Tréner Magoni to musí manažovať tak, aby sa nedostali do konfliktov. Zažil si to už so Slovinkou Tinou Mazeovou, keď bojoval proti veľkým krajinám. A to bola superstar, ako je teraz Petra.

Prešli si tým aj Kosteličovci. Ich otec veľké tímy nenávidí. To je náš život. Vidím to teraz, keď prídem s americkými chlapcami do Európy. Všade nás berú inak, ako keď som bol československý tréner.

Magoni povedal, že sa obáva finále Svetového pohára vo Švajčiarsku, lebo Lara Gutová-Behramiová bude mať doma za sebou vplyvnú federáciu. Sú v lyžovaní zákulisné hry?

Samozrejme. Na jednej strane niekto môže Petre znemožniť, aby trénovala v Kronplatzi, ale zase nemôžu zabrániť jej výkonnosti. Magoni to musí robiť tak, aby nevedela o žiadnych zákulisných veciach.

Magoni to musí manažovať tak, aby sa nedostali do konfliktov. Zažil si to už so Slovinkou Tinou Mazeovou, keď bojoval proti veľkým krajinám. A to bola superstar, ako je teraz Petra. Prešli si tým aj Kosteličovci. Ich otec veľké tímy nenávidí.


Pavel Šťastný, lyžiarsky tréner

Na samotných pretekoch už nemôžu urobiť nič. To sa nedá. Až tak by som to nenafukoval ako Magoni. Ale zo skúseností viem, že to nie je jednoduché.

Vlhová odjazdila v sezóne všetky preteky vo Svetovom pohári. O čom to vypovedá?

O tom, že najvšestrannejšou lyžiarkou na svete. Urobila obrovský fyzický i mentálny progres. Už jazdí aj rýchlostné disciplíny. Dôležité sú správne manažérske rozhodnutia, aby nestratila rýchlosť v pohybe, aby vedela trénovať aj slalom.

Je silná aj psychicky, čo ukázala doma v Jasnej. Mala nejaké ťažkosti s lyžami, hlásil ich aj Nór Henrik Kristoffersen. Ale zvládla to. Ak bude fyzicky fit a nebude uťahaná mentálne, tak veľký glóbus pôjde na Slovensko.

Čo to bude vo svete znamenať?

Nechcem sa vracať 40 rokov nazad, ale keď sme začali víťaziť, alpské krajiny sa čudovali, ako je to možné. Chceli spoznať naše tajomstvo. Bolo jednoduché, keďže sme mali minimálne možnosti na výjazdy. 

Postavili sme systém na tvrdej príprave, aby sme boli fyzicky nad všetkými. A keď sme trénovali na ľadovcoch, lyžovali sme aj vtedy, keď ostatní boli dávno v hoteli.

Petra bola už ako mladá pretekárka excelentná. Keď sa rozprávam s jej slovenskými trénermi, opakujú, že svoju výnimočnosť preniesla z detstva až do elity. 

Aj Vlhová to má postavené na extrémnej tréningovej záťaži, ktorú vyžaduje tréner Magoni. Je to vidieť?

Jednoznačne. Niektoré dievčatá majú väčší cit ako Petra, ale ona je fyzicky, mentálne i takticky nadupaná. Taktickú vyzretosť dokazuje v rýchlostných disciplínach. Je to komplexná lyžiarka. 

Prajú jej aj možnosti, lebo v súčasnosti nemá výrazné obmedzenia. Keď prišla do Svetového pohára, boli to finančné limity, ale tie už má vyriešené. Je v ideálnom veku a na vrchole môže byť niekoľko rokov.

Áno, môže prísť aj pokles výkonnosti. Aj Gutová-Behramiová šla dlho ako britva a v Jasnej skončila deviata. Ale pôjde ďalej – s úsmevom na tvári.

V budúcej sezóne bude zrejme hlavným cieľom tímu medaila z olympiády v Pekingu. V zbierke chýba Vlhovej i Magonimu.

Magoniho by som do toho nedával. Petra nemá medailu. Dúfam, že on to neberie tak, že používa Petru k svojej sláve. Na to nech sa vykašle. Olympijská medaila je o niečom inom.

Tam sú veľké tlaky. Pozná to aj fenomenálny Marcel Hirscher (bývalá rakúská lyžiarska hviezda - pozn. red.). Stále bol medailovým kandidátom, ale dlho sa mu na olympiáde nedarilo.

Tam je to veľká lotéria. U dievčat nie je až toľko veľkých súperiek, ale aj tak. Petra však bude jasnou kandidátkou na cenné kovy. 





Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Rozčarovaná Shiffrinová? Možno to rozpumpovali jej tréneri, ide im o krk