Delegáti strčili hlavu do piesku. A Vlhovej hrozí megaprúser (komentár)

Juraj Berzedi|30. apr 2021 o 16:51

O šport im nejde, no možno im vrátia moc i peniaze.

Petra Vlhová je najlepšia lyžiarka na svete. Keď sa na to pozrie človek zo zahraničia neznalý pomerov, môže si povedať, že na tom Slovensku to robia výborne.

Ale nie je to tak.

Vlhová je produktom svojej rodiny. Nie systému, a tobôž nie Slovenskej lyžiarskej asociácie. Tá jej dlhodobo hádže polená pod nohy.

A nielen jej. Aj iným športovcom, trénerom či funkcionárom, ktorí nesúhlasia so stratégiou SLA postavenou na polopravdách, zákulisných hrách a rôznych formách zastrašovania.

Aj preto pred piatimi rokmi vznikla alternatíva – Zväz slovenského lyžovania (ZSL). Prešli doň viacerí nespokojní športovci, vrátane Petry Vlhovej.

Podporu novému zväzu vyjadril štát aj vedenie Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV). Už sa čakalo len na odsúhlasenie pléna SOŠV, v ktorom majú zastúpenie jednotlivé športové zväzy spadajúce pod SOŠV.

Predstaviteľom ZSL len mali odsúhlasiť, že sa môžu uchádzať o členstvo v Medzinárodnej lyžiarskej federácii (FIS). Neznamenalo to, že ZSL automaticky získa štatút národného športového zväzu, ktorý bol v decembri SLA odobratý.

Výsledok? Za bolo 40 hlasov, proti 18 a zdržalo sa 41.

Ľudia v športovom hnutí lyžiarsku zmenu nechcú. Potichu odobrili zvrátenosti, ktoré sa roky dejú v SLA a na ktoré poukazovali Zuzulovci, Žampovci, Vlhovci aj iní.

Prečo tak delegáti urobili? Možno o tejto kauze nemajú dostatok informácií. Možno sa len zľakli.

Delegáti vyslali stanovisko, že aj vďaka nim sa možno štatút národného športového zväzu vráti SLA. A moc do rúk sa vráti opäť tým, ktoré tu dlhé roky páchali rôzne svinstvá.

A možno sa obávali precedensu. Keď sa niekto postavil lyžiarskej asociácii, čo ak sa to stane aj nám? Prísť o teplé miestečká, to v žiadnom prípade. Nesúhlasíme. Radšej strčíme hlavu do piesku. Nech si to tí lyžiari vyriešia sami. Veď predsa nejde o nás.

Také slovenské.

Delegáti rozhodli, že aj vďaka nim sa možno štatút národného športového zväzu vráti SLA. Moc aj štátne peniaze by opäť získali tí, ktorí dlhé roky ukazujú, že o šport im vôbec nejde.

Čo bude s deťmi, ktoré chcú lyžovať, im je šumafuk.

A čo bude s Petrou Vlhovou, ktorá je členkou ZSL? Vráti sa do SLA, ktoré jej sústavne robí prieky? Takmer vylúčené.

A ak aj áno, pokojne sa môže stať, že jej zástupcovia ju nemusia prihlásiť na preteky. A až potom z toho bude megaprúser. A kto za to bude zodpovedný, páni delegáti?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Delegáti strčili hlavu do piesku. A Vlhovej hrozí megaprúser (komentár)