Ostali všetky Košičanky, Kubatovej sa 'flek' neušiel

Nové dresy. V takejto novučičkej kolekcii sa Slovenky prezentujú na ME.
Nové dresy. V takejto novučičkej kolekcii sa Slovenky prezentujú na ME. (Autor: sita)
Sportnet|2. jún 2009 o 00:00

Slovensko už pozná mená dvanástich hráčok, ktoré o česť krajiny budú bojovať na majstrovstvách Európy v basketbale žien. Na poslednú chvíľu vypadli Kubatová a Ružičková. Čaro šampionátu okúsia štyri hráčky košickej Maximy Broker, ako príjemné prekvapenie

poletí do Lotyšska aj Popradčanka Tetemondová.

KOŠICE. Slovenky vstúpia do turnaja ME už v nedeľu zápasom proti Ukrajine. Včera absolvovali posledný prípravný duel, v ktorom porazili Izrael 75:51 a po tejto úspešnej generálke trénerka Pokey Chatmanová určila konečnú nomináciu na šampionát.

Zadosťučinenie za kuvičie hlasy

Zo štrnástky, ktorá ostala v záverečnej príprave, si nepríjemný ortieľ vypočuli pivotka Marie Ružičková z talianskeho Livorna a tiež rozohrávačka Nitry Gabriela Kubatová, rodáčka z Kežmarku. Pred týmito dvoma basketbalistkami sa dvere na ME pribuchli tesne pred nosom. Na majstrovstvá pocestujú až štyri hráčky majstrovskej Maximy Broker - Jalčová, Jurčenková, Hricková aj Čarnoká. Nevypadla teda ani jedna z tých, ktoré boli v príprave, čo teší aj Ivana Benninghausa, ktorý plní manažérsku funkciu nielen v reprezentácii, ale aj v košickom klube. "Je to akési zadosťučinenie. V minulých rokoch tvorili 90 percent realizačného tímu reprezentácie ľudia z Košíc, vrátane trénerov, a boli hlasy, že hráčky z tohto klubu sú preferované. Teraz som tu z Košičanov v športovej časti realizačného tímu ostal len ja a nemohol som nijak presviedčať ani pani Hejkovú (športová riaditeľka národného tímu - pozn. aut.), ani dve americké trénerky. Teší ma, že napriek tomu všetky štyri naše hráčky boli vybrané, čo ukazuje na dobrú úroveň práce v klube," uviedol I. Benninghaus. Ten už po prvých dňoch prípravy na ME pre náš denník prezradil, že preňho je spomedzi adeptiek na účasť na ME príjemným prekvapením výkonnosť mladej popradskej pivotky Kataríny Tetemondovej, debutantky v seniorskej reprezentácii. A naozaj, podobný názor asi zdieľala aj trénerka Chatmanová, keďže túto Podtatranku ponechala v tíme. Je to zrejme najprekvapujúcejšie meno v konečnej nominácii. "Je to skutočne hráčka, ktorá je do budúcnosti prínosom. Som preto rád, že trénerka sa ju rozhodla zobrať."

Dávno to nešlo tak hladko

Veľkým pozitívom pred šampionátom je, že príprava prebehla bez rušivých vplyvov, čo v posledných rokoch nie vždy platilo. "Už dávno nebola taká pohodová príprava. Najmä sa nám vyhýbali zranenia, ktoré sa na nás napríklad vlani lepili až absurdným spôsobom. Aj hráčky, ktoré mali problémy, sa z nich stihli zotaviť, takže máme to najlepšie, čo je schopné a ochotné reprezentovať. Finálový turnaj ME bol dostatočnou motiváciou, ale treba poďakovať aj hráčkam, ktoré postup vybojovali z kvalifikácie a niektoré z nich museli z nominácie vypadnúť," prízvukuje generálny manažér reprezentácie.

Pri Baltickom mori

Základnú skupinu v konkurencii Španielska, Česka a Ukrajiny odohrá náš národný tím v Liepaji, ďalej postupujú prvé tri tímy. "V Liepaji je nová hala postavená minulého roku. Je to pekné kúpeľné mesto pri Baltickom mori. Veríme, že po štyroch dňoch sa odtiaľ presťahujeme do hlavného mesta Rigy, k čomu by došlo v prípade postupu. Oň sa zrejme pobijeme s Ukrajinou, keďže Česko a Španielsko sú favoritmi," dodal I. Benninghaus.

FAKTY

Nominácia Slovenska na ME

Rozohrávačky: Bronislava Borovičková (Seat Foton Györ/Maď.), Jana Čarnoká, Ivana Jalčová (obe Maxima Broker Košice). Krídla: Katarína Hricková (Maxima Broker Košice), Katarína Tetemondová (ŽBK Whirlpool Poprad), Zuzana Žirková (Gambrinus Sika Brno/ČR), Martina Gyurcsi-Luptáková (Challes-Les-Euax Basket/Fr.), Lucia Kupčíková (MBK Ružomberok). Pivotky: Lucia Lásková (La Rouche-Sur Lion/Fr.-II. liga), Anna Jurčenková (Maxima Broker Košice), Regina Palušná (Ros Casares Valencia/Šp.), Romana Vyňuchalová (Flying Foxesport SV Viedeň/Rak.).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Ostali všetky Košičanky, Kubatovej sa 'flek' neušiel