Oslávencovi to prestalo sypať, úroda minulosťou

Sportnet|4. dec 2004 o 00:00

Olomouc - Od včera vstúpil medzi tridsiatnikov aj slovenský futbalový reprezentant Ľubomír Reiter (na snímke). Keď sme takto pred rokom bilancovali,

naznačil, že čo nevidieť bude nosiť už tri krížiky na chrbte a ak má ešte prípadne zmeniť prostredie, tak je najvyšší čas. S odstupom dvanástich mesiacov je ale všetko rovnaké - stále zarezáva v Olomouci, hoci už mnohokrát počas jeho angažmán (kontrakt v Sigme má ešte na dva roky) sa okolo neho pohybovali lanári. Naposledy v lete Turci. "Teraz nemám nič také, čo by stálo za reč. Som tu a sústreďujem sa na svoje výkony. Iné zahraničie je síce lákavé, ale musím pozerať aj na svoj vek," poznamenal tradične otvorene, bez nejakého prikrášľovania skutočnosti stropkovský rodák a niekdajší hráč Tatrana Prešov i MŠK Žilina. Pravda, možno by aj prijal v súčasnej situácii nejaký šum, lebo v poslednom čase nevyčnieva tým, čím bol typický - gólmi.

Hoci celok z Hanej ešte čaká posledné vystúpenie v tomto roku proti Slovácku, predsa uplynulá bilancia je dosť problematická. A aj hrotový hráč nemá takú fazónu ako vlani v jeseni, keď dal jedenásť gólov a istý čas i viedol pelotón kanonierov (nakoniec s 15 zásahmi skončil druhý za Heinzom). "Privítal by som, keby v tomto ročníku to bolo opačne, a čo mi nevyšlo v jeseni, nech mi šťastena nadelí na jar." V príprave si poranil pravý postranný väz na kolene, len čo sa z toho vylízal, prišla ďalšia rana a počas párminútového pobytu v kvalifikačnom stretnutí v Rusku si zranil zase ľavý postranný väz. Dva razy preto maródoval po tri týždne a aj preto štatistika odohraných minút i zápasov je nezvyklo chudobnejšia. Zvládol iba jeden kompletný zápas proti Slavii, v piatich dueloch bol striedaný, štyri razy striedal. Vynechal nielen niektoré ligové duely, ale pauzoval i v národiaku. "I tak ale som sa celkom dobre rozbehol, konto Slavie som zaťažil dvoma zásahmi, v koncovke som sa uplatnil aj proti Ostrave. I v reprezentácii som sa presadil v zápase s Lotyšmi. To bol úspešný mesiac, no odvtedy ako keby uťal. Prestalo sa dariť mne i mužstvu." Hanáci v posledných piatich meraniach síl neskórovali a najlepším strelcom je ďalší Slovák Babnič s chudobnými štyrmi gólmi. "Vedno s Peťom sme boli najčastejšie striedanými hráčmi, čo predtým nebývalo. V uplynulom ročníku sme tvorili druhý najlepší útok v lige s dvadsiatimi gólmi, no v prvej časti súťaže sme nastúpili iba raz spolu." Príchodom "klokana" Bednářa došlo v Olomouci ku kolízii, keď on aj Reiter sú rovnaké typy hráčov. "Zavadzali sme si v útoku a brali sme si priestor, Babnič hral za nami v zálohe. Dalo sa čakať, že sa to negatívne prejaví." Predtým Sigma neraz aj so šťastím vyhrávala a zdalo sa, že všetko je v pohode. No nahromadené resty prepukli práve v závere. I preto Ľuboš prežíva azda tretiu krízovejšiu pasáž od svojho príchodu. Futbal je však i o výkyvoch a naháňaní lepších období a eliminovaní horších. Zrejme tiež zloženie kádra nie je bohvieaké. "Donedávna tréner Uličný kritizoval iba nás vpredu, no potom si uvedomil, že máme presilu defenzívnych futbalistov a iba troch ofenzívne ladených. A vtedy sa ťažko niečo kreatívne vymyslí vpredu, skôr je to hra na náhodu a spoliehanie sa na štandardky. Záložníci nám nepripravujú žiadne šance" Slovenskí legionári sa aj zhovárali s koučom a dosiahli aspoň to, že ich poslal naposledy vedno na zápas.

V minulom vydaní ligy Reiter bol vyhlásený za najlepšieho cudzinca. Naďalej je v pohode s odôvodnením, že nie je nespokojný v Olomouci. A to napriek tomu, že nateraz neexceluje. "Za tri roky som tu ale dal 31 gólov a to nie je vari zlá vizitka..." A keďže kanonier prešľapuje, i tím sa nedrží vysoko - na šiestom mieste. V klube však hovoria o obsadení druhej priečky. "Nakoniec budeme radi, ak zostaneme štvrtí." Pohár UEFA je však stále lákavý a to i preto, že Olomoučania dlhodobo patria medzi jeho účastníkov. V tomto roku ale v 1. kole zakopli s Realom Zaragoza (desať minút pred koncom mali postup ešte vo vrecku, no záver skatovali) a tak by čím skôr chceli výpadok zahladiť.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Oslávencovi to prestalo sypať, úroda minulosťou