Osemfinálová fáza by nemala uniknúť

Sportnet|8. jún 2009 o 00:00

Američanka Dana "Pokey" Chatmanová si lepší trénerský debut na basketbalových ME ani nemohla želať. Slovenské reprezentantky vo svojom úvodnom vystúpení v Liepaji zdolali obávanú Ukrajinu rozdielom 22 bodov 77:55 a sú jednou nohou v osemfinálovej fáze.



LIEPAJA. Chatmanová počas mesačného tréningového kempu v Nitre svojim hráčkam neustále zdôrazňovala, že v dnešnom basketbale je alfou a omegou dobrá obrana a práve výborná defenzíva bola proti Ukrajine základom úspechu.

"Prvý zápas na šampionáte je veľmi dôležitý a som veľmi rada, že ho dievčatá takto bravúrne zvládli. Bolo to zrejme rozhodujúce stretnutie z hľadiska postupu do ďalšej fázy ME. Úvod bol trochu rozpačitý, no hráčky sa rýchlo upokojili a ukázali to, čo nás zdobilo v príprave - rýchly basketbal založený na veľmi dobrej obrane. Všetky hráčky odviedli maximum. Verím, že v priebehu šampionátu sa budeme stále zlepšovať a dnes proti Česku podáme ešte kvalitnejší výkon," povedala Chatmanová.

Úvodne vystúpenie Sloveniek na ME si pochvaľovala aj bývalá trénerka národného tímu Natália Hejková, ktorá v Lotyšsku pôsobí v úlohe športovej riaditeľky slovenskej reprezentácie. "Vďaka víťazstvu nad Ukrajinou sme na 90 percent v osemfinále, čo bol náš základný cieľ, s ktorým sme cestovali do Lotyšska. V prvom polčase sme hrali veľmi dobre smerom dopredu, rýchlo. Dali sme 50 bodov a ukázali sme pekný basketbal. V druhom polčase to trochu začalo škrípať, čo sa v ďalších zápasoch nesmie stať," zdôraznila Hejková.

V prípade úspechu s Českom by Slovenky začali klopať na štvrťfinálové brány, Hejková však úvahy o postupe medzi najlepšiu osmičku zatiaľ považuje za predčasné. "Dôležité je, aby hrali dievčatá ešte lepšie a uvoľnenejšie ako s Ukrajinou. Dnes dostalo šancu všetkých 12 hráčok a ani jedna nesklamala, čo je veľmi dobrý signál," dodala Hejková, ktorá bola pred dvomi rokmi v Taliansku pri ruskom triumfe na ME ako asistentka trénera Igora Grudina.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Osemfinálová fáza by nemala uniknúť