Oravec ´čiernym panterom´ - prestúpil do Boavisty Porto

Sportnet|10. jan 2006 o 00:00

Košice - Kariéra futbalistu Tomáša Oravca nabrala v posledných mesiacoch poriadne na obrátkach. Odchovanec 1. FC Košice najprv prestúpil do

Ružomberka, neskôr jeho kroky viedli do Viktorie Žižkov a odvtedy za krátky čas vymenil tri kluby. Z Česka prestúpil do rakúskej Admiry Viedeň. Dlho sa tam neohrial a jeho kroky viedli do Grécka, kde si do Panioniosu Atény vytypoval vtedajší český tréner Jozef Csaplár. Klubu sa však nedarilo a strelecky nežiaril ani Tomáš, preto sa v zime dohodli s predstaviteľmi Panioniosu na rozviazaní kontraktu. Stal sa voľným hráčom a jeho agent Jozef Tokoš mu hľadal nové pôsobisko. Dnes je už známe, že pôjde o ďalšie zaujímavé angažmán, v kariére Tomáša Oravca určite najatraktívnejšie.

"Tomáš bude čiernym panterom," zvestoval nám novinku po menšom naťahovaní licenčný agent FIFA Jozef Tokoš, ktorý zastupuje Oravca a pridal podrobnosti: "Tomáš podpísal zmluvu s Boavistou Porto do konca tejto sezóny s opciou na ďalšie dva roky. Zmluva sa uzavrela vo štvrtok večer s tým, že až v pondelok večer ho predstavitelia Boavisty oficiálne predstavili na tlačovej konferencii klubu. Zmluvu sme uzavreli vo štvrtok večer priamo na štadióne Boavisty." T. Oravec tak bude obliekať tradičný šachovnicový dres Boavisty. Tá sa zatiaľ dosť trápi. Po 17. kolách, čo je presne polovica súťaže, je na 7. mieste, keď získala 23 bodov. Naposledy cez víkend prehrala v derby na ihrisku FC Porto 0:1. V Portugalsku však až tri najlepšie kolektívysi zabezpečia účasť v Lige majstrov a ďalšie dva plus víťaz Portugalského pohára sa predstavia v Pohári UEFA. Boavista však na šiesty Sporting stráca až 7 bodov. "V klube však v odvetnej časti súťaže plánujú útok na popredné miesta, kam klub historicky patrí. Veľmi dôležitý bude zápas počas najbližšieho víkendu, v ktorom by už mal nastúpiť aj Tomáš," poznamenal J. Tokoš. Boavista sa v ňom predstaví na ihrisku v Setúbale, teda tímu, ktorý je na 5. mieste a má rovnaký počet 30 bodov, ako šiesty Sporting.

Medzi najväčšie hviezdy klubu patrí útočník Joäo Pinto. Najväčšie nádeje sa vkladajú do ofenzívneho talentovaného záložníka Diega Valenteho. Mimochodom, podľa súpisky pred začiatkom tejto sezóny by Tomášovi Oravcovi mali robiť konkurenciu v útoku až šiesti hráči. Okrem spomínaného Pinta aj Zé Manuel z Portugalska a legionári Guga, William Souza (obaja Brazília), Fary (Senegal) a Cafú (Kapverdské ostrovy). Mužstvo hrá atraktívny útočný futbal, no so žalostnou koncovkou, keď skórovalo len 21-krát. Aj preto chce klub posilniť útok. Trénerom tímu je Carlos Brito. Inak, rodák z Hanisky pri Košiciach sa môže tešiť na krásny domovský stánok Estádio do Bessa Séc. XXI, ktorý prešiel pred EURO 2004 veľkou rekonštrukciou a v súčasnosti má kapacitu 30 000 miest. "Na Tomáša čakajú krásne na novo zrenovované štadióny. Zatiaľ býva v hoteli, asi 200 metrov od Atlantického oceána. Do týždňa by mal dostať byt priamo pri štadióne," dodal J. Tokoš.

KTO JE BOAVISTA

Boavista Futebol Clube patrí do najlepšej štvorky portugalských klubov, spolu s Benficou, FC Portom a Sportingom. Stal sa miléniovým majstrom Portugalska, keď v sezóne 2000/01 získal jediný titul (3-krát sa stal vicemajstrom 75/76, 98/99, 01/02). Zahral si aj v Lige majstrov. V sezóne 2001/02 skončil v skupine B za FC Liverpool a pred Dortmundom a Dynamom Kyjev. V osemfinálovej A-skupine však už nestačil na postupujúce tímy Manchester United a Bayern Mníchov. Skončil však pred FC Nantes. Azda ešte viac sa tento tím preslávil v Pohári UEFA v edícii 2002/03, keď sa prebojoval až do semifinále. Tam už nestačil na Cetic Glasgow, ktorý postúpil po výsledkoch 1:1 a 1:0. Mimochodom, v druhom semifinále sa predstavil slávnejší klub z Porta - FC. Ten si poradil s Laziom a neskôr v sevillskom finále aj so Celtikom. Boavista má na svojom konte 5 víťazstiev v Portugalskom pohári (74/75, 75/76, 78/79, 91/92, 96/97) a 2 v portugalskom Superpohári (91/92, 96/97). Boavista patrí medzi najstaršie kluby v krajine s vyše 100-ročnou tradíciou. Založili ho 1. augusta 1903.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Oravec ´čiernym panterom´ - prestúpil do Boavisty Porto