Správy o zike sú nafúknuté. Miestnych trápia iné choroby, tvrdí Škantár

Ladislav a Peter Škantárovci sa do Ria už veľmi tešia.
Ladislav a Peter Škantárovci sa do Ria už veľmi tešia. (Autor: SITA)
Miloslav Šebela|1. jún 2016 o 19:12

Po šestnástich rokoch bude v olympijskej súťaži deblkanoistov reprezentovať Slovensko nová loď.

BRATISLAVA. Vodný slalom je najúspešnejší slovenský šport na olympijských hrách. A špeciálne deblkanoisti sa z posledných štyroch olympiád nevrátili bez medaily.

V Riu sa však miesto bratov Hochschornerovcov predstavia bratranci Peter a Ladislav Škantárovci. Deblkanoisti pochádzajúci z Kežmarku boli dlho v tieni slávnejších rivalov. Hoci sami sú trojnásobní majstri Európy a trojnásobní víťazi celkového hodnotenia Svetového pohára.

Najťažšou súťažou boli ME

Hochschornerovcov zdolali v náročnej slovenskej olympijskej kvalifikácii.

 Na olympijských hrách v Riu de Janeiro budú medzi deblkanoistami Slovensko reprezentovať Ladislav a Peter Škantárovci.
Na olympijských hrách v Riu de Janeiro budú medzi deblkanoistami Slovensko reprezentovať Ladislav a Peter Škantárovci. (Autor: TASR)

„Posledné preteky, kde sme si vybojovali postup, boli pre nás najťažšie v celej kariére. Uvedomovali sme si, že je to pre nás asi posledná šanca dostať sa na olympiádu. Zväzovalo nám to ruky,“ opisoval Ladislav Škantár. Trojnásobných olympijských víťazov však zdolali veľmi presvedčivo.

Olympiáda bola vždy ich veľkým snom. „To sa nám splnilo, ale to je iba jeden z dvoch krokov, ktoré sme si predsavzali. Nechcem hovoriť dopredu o medailách, pretože by to bolo trúfalé. Ale ideme tam s najvyššími cieľmi. To, že sme v boji o olympiádu zdolali štvornásobných olympijských medailistov, hovorí za všetko.“

V Riu môžu trať poprehadzovať

Kanál v Riu si mali možnosť vyskúšať v rámci troch prípravných kempov. Z posledného sa vrátili iba nedávno. Organizátori na ňom urobili pár zmien.

„Je to iný kanál ako naše slovenské. Sú v ňom umelé prekážky a organizátori ich môžu presúvať a meniť ich umiestnenie. Je to dobré, pretože môžu kanál doladiť. Aj teraz urobili niekoľko dobrých zmien.“

V Brazílii využili všetok čas na tréning. Chcú byť pripravení na všetko.

„Už vieme, kde sú rizikové úseky. Kde si máme dať pozor, ale slalom je nevyspytateľný. Nevieme, ako bude postavená trať na olympiáde. To je však na tomto športe krásne. Dobrí jazdci musia vedieť reagovať na všetko.“

Slovenskí slalomári trávili takmer všetok čas v časti Deodoro, ktorá je vzdialená až 25 kilometrov od centra mesta. Blížiacu sa olympiádu tu nie je cítiť.

„Tá časť je aj dosť nebezpečná. Je to vidieť na prostredí, v okolí sú slumy. Radšej sme ani nevyhľadávali výlety do blízkeho okolia. Ale samotné centrum mesta má dobrú energiu. Krátko sme boli pri soche Krista aj na Copacabane. To bolo nádherné.“

Kanál v Deodoro, kde trénujú Škantárovci.
Kanál v Deodoro, kde trénujú Škantárovci. (Autor: SITA/AP)

Žiadnu výraznejšiu negatívnu skúsenosť počas troch návštev nemali. „Známi však mali problémy s dopravou a niektoré výpravy zažili aj prepady. Treba si dávať pozor. Nenosiť so sebou cenné veci,“ radí Škantár.

Zika nie je takou hrozbou

Niekoľko zdravotníckych expertov pred pár dňami odporučilo presunúť hry z obáv o ďalšie šírenie vírusu zika. Podľa slovenských deblkanoistov to však nie je tá vážna hrozba.

„Je to trochu nafúknuté. Správy o šírení ziky najviac prepukli počas nášho druhého kempu v Riu. No vtedy sme tam nevideli ani jedného komára. A to sme šli k soche krížom cez les,“ vraví Ladislav Škantár.

„Aj miestni nám hovorili, že ich trápia skôr iné choroby, no o tých sa toľko nehovorí ako o zike. Sú tam isté zdravotné riziká, ale nemyslím, že by to bolo do takej miery, že by mali olympiádu preložiť.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Správy o zike sú nafúknuté. Miestnych trápia iné choroby, tvrdí Škantár