Voda v Seine je zdraviu škodlivá. Majú v nej bojovať o olympijské medaily

Voda v Seine je znečistená a nespĺňa normy pre usporiadanie súťaží.
Voda v Seine je znečistená a nespĺňa normy pre usporiadanie súťaží. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|27. feb 2024 o 15:00

Zákaz kúpania v Seine platí už 100 rokov.

BRATISLAVA. Grand Palais, múzeum d’Orsay, Most Alexndra III., Eiffelova veža sú len zlomkom pamätihodností Paríža. Mesto na Seine má desiatky slávnych miest, tieto však spája to, že sú v tesnej blízkosti rieky.

Nábrežie Seiny je takým ikonickým miestom, že od roku 1991 je zapísané ako súčasť kultúrneho dedičstva UNESCO.

Práve tu sa na prelome júla a augusta uskutočnia olympijské hry. Už samotný otvárací ceremoniál sa bude konať v okolí Seiny a jednotlivé výpravy sa budú prepravovať na miesto loďami.

Seina však bude aj dejiskom piatich športových disciplín – diaľkového plávania na 10 km a triatlonových súťaží.

Zákaz kúpať sa platí už 100 rokov

Trate sú navrhnuté tak, aby viedli okolo pamätihodností. Zároveň majú byť súťaže zlomom.

Od roku 1923 totiž platí zákaz kúpania v Seine. Od deväťdesiatych rokov však starostovia Paríža sľubujú, že rieku znovu pre verejnosť otvoria. Za viac ako tri desiatky rokov sa to však nepodarilo.

Problémom je dlhodobé znečistenie rieky. Kvalita vody sa ani nepribližuje európskym štandardom pre plávanie.

Problémom sú najmä fekálne baktérie, ktoré do rieky zanášajú dažde z kanalizácie a z odpadov.

Paríž testuje kvalitu vody na 14 miestach a hoci sa na niektorých miestach kvalita vody zlepšila, stále nie je vhodná na plávanie.

Plán B nehľadajú

Olympijské testovacie podujatie, ktoré sa mali vlani v Seine uskutočniť, museli organizátori zrušiť. Hladina baktérií e.coli prekročili limit Svetovej plaveckej federácie šesťnásobne.

Zvýšené hladiny vraj spôsobila porucha ventilu na kanalizácii.

Francúzi investovali 1,4 miliardy eur na zlepšenie kvality vody v Seine. Zatiaľ však tieto programy priniesli len malý pokrok.

Riziko, že voda nebude vhodná na plávanie pretrváva naďalej. Napriek tomu organizátori nemajú pripravený žiadny plán B a ani ho neplánujú hľadať.

„Súťaže nemáme kam presunúť. Triatlon aj diaľkové plávanie sa uskutočnia na Seine,“ povedal vlani po zrušení testovacích podujatí šéf organizačného výboru Tony Estanguet.

Znečistená voda je pri plaveckých súťažiach neustále rizikom. Plavci protestovali proti kvalite vody po testovacom podujatí pred OH v Tokiu 2020 a splašky v zálive Guanabara dostali Rio de Janeiro na titulné stránky.

V prípade triatlonu nie je vylúčené, že by plaveckú časť vypustili a súťažilo by sa v duatlone. V diaľkovom plávaní sú len dve možnosti. Buď sa bude súťažiť, alebo preteky zrušia.

„Ľudia majú obavy, ale plávanie na takom historickom mieste bude neuveriteľné. Samozrejme, mnohých budú podmienky vo vode (znečistenie) trápiť, ale ak budeme môcť plávať, nebude žiadny problém,“ tvrdí francúzsky plavec Marc-Antoine Olivier.

Zo slovenských športovcov má veľkú šancu na štart v Paríži triatlonistka Ivana Kuriačková, ktorá je aktuálne držiteľkou miestenky New flag pre krajinu, ktorá je najvyššie spomedzi nekvalifikovaných.

Ale teoreticky ju do konca kvalifikácie ešte môžu preskočiť Zuzana Michaličková alebo Romana Gajdošová.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Voda v Seine je zdraviu škodlivá. Majú v nej bojovať o olympijské medaily