Okysličovanie mladou krvou

Richard Pánik. Pre 19-ročného útočníka sú MS veľká výzva.
Richard Pánik. Pre 19-ročného útočníka sú MS veľká výzva. (Autor: čtk)
Sportnet|5. máj 2010 o 00:00

Dnes by mala byť na svete už oficiálna verzia konečnej nominácie Slovenska na nastávajúce majstrovstvá sveta v hokeji, ktoré sa začnú tento piatok v Nemecku.

Navonok sa však už dostali mená tých, ktorí by na šampionáte nemali chýbať a je zrejmé, že podoba tohto neoficiálneho zoznamu by sa nemala odlišovať od toho, čo odobrí SZĽH. Nevieme, načo bolo dobré robiť takéto prieťahy, keď už v pondelok bolo jasné, ktorí hráči si môžu baliť veci na predĺženie sezóny a ktorí sa vrátia domov. Bezpochyby nominácia vyvolá rôzne reakcie medzi priaznivcami a budú iste aj polemické hlasy nesúhlasiace s výrokom trénera Glena Hanlona a celého realizačného tímu. Je však vždy zložité niekomu povedať áno a inému zase nie. Hlavne pokiaľ ide o približne rovnako hodnotných adeptov. Potom sa do úvahy berú i detaily, ktoré sa našincovi ani nepodarí vždy dešifrovať. V každom prípade niektorí zostali zaskočení od radosti, iní zase trošku nepríjemne šokovaní.

Milé prekvapenie

Tomáš Bulík a Peter Frühauf: Útočník a obranca s prešovskými koreňmi sú tiež príkladom, že i z extraligy sa dá dostať na vrcholné podujatie. Obaja s tým nerátali ani vo sne, pričom Frühauf aj v rozhovore pre náš denník pred pár dňami naznačil, že sa tým nezaťažuje, lebo k dispozícii je dosť súcich bekov, ktorí prichádzajú od úvahy. Poctivá práca a svedomité plnenie pokynov zo striedačky však našli odozvu v podobe vytúženej miestenky u oboch jednotlivcov, ktorí si premiérovo odkrútia takéto veľkolepé zápolenie.

Richard Pánik: To, že patrí medzi najväčšie talenty nášho hokeja v ostatných rokoch, umocnil predtým účasťou na MS do 20 rokov a teraz aj prienikom medzi seniorskú elitu. Pravdaže, podiel má na tom i to, že mnohí zvučnejší hráči odmietli prísť, ale to neznižuje kvalitu a elán mladého dravca, ktorý sa v príprave presadil aj gólovo. Iste nie nepodstatné bolo i to, že tento Martinčan sa pohybuje v zámorí v AHL a osvojuje si návyky, na ktoré si tréner potrpí. To je i prípad ďalšieho devätnásťročného bažanta Tomáša Tatara (už vlani bol v kempe národiaku pred MS), hoci jeho nominácia nebola až taká prekvapivá. Je však dobré, že národiak je okysličovaný mladou krvou.

Diskutabilný rezultát

Július Hudáček: Jeden zo strojcov majstrovského titulu HC Košice nedostal pozvánku na zraz národiaku. Bolo okolo toho veľké haló. Následne prezentoval svoje počínanie práve kouč Slovenska, ktorý poznamenal, že telefonicky hovoril s gólmanom východniarov a vraj by do Nemecka určite necestoval, takže ho nechcel vytrhávať z osláv v Košiciach. Konrád - jeho finálový konkurent - pozvánku vraj dostal preto, aby robil sparingpartnera a mal možnosť nasiaknuť atmosféru i metódy nového kouča. Prečo aj túto rolu neprisúdil komidelník Hudáčkovi, už nevysvetlil. Bolo to naozaj podivné zdôvodnenie absencie, necitlivé voči tomuto talentovanému gólmanovi. Nehovoriac o tom, že možno by prevýšil Hamerlíka v priamej konfrontácii a vybojoval by si minimálne post. č. 3 na MS v Nemecku.

Tomáš Záborský: Tento 22-ročný útočník sa prezentoval dvoma gólmi v prvom prípravnom zápase proti Česku a vyhlásili ho za najlepšieho hráča slovenského tímu, no napriek tomu sa už nedostal na záverečný kemp. Pritom hokejista v službách fínskeho mužstva Ässät Pori predtým pôsobil nejaký čas v zámorí a tvrdý štýl hokeja má v krvi. No zrejme ani to nepresvedčilo Hanlona o tom, aby ho nominoval.

Tomáš Slovák: Hoci pochodil za pukom kus sveta a naozaj ovláda európsky i zámorský hokej (naposledy pôsobil v Jekaterinburgu v KHL), predsa sa nedostal do Nemecka. Ktovie, možno jeho forma nebola optimálna a tak prepadol cez riečicu. To sa vzťahuje i na Ivana Švarného, legionára z českej extraligy. Ani to, že bol vlani na MS pod Alpami, mu nepomohlo presadiť sa a vytlačiť niekoho z očakávaného zoznamu.

Kto odmietol pozvánku?

Hoci tréner Hanlon, jeho asistenti i manžér Bondra či konzultant Nedomanský rozhodili siete už dávnejšie, predsa niektoré ryby (hoci boli už bez klubových povinností) v nej neuviazli. V závislosti od momentálnej situácie, únavy, zranenia, frustrácie z neúspechov v klube, rodinných a osobných dôvodov, či preto, lebo by museli bojovať o miesto v zostave na MS, viacerí adepti, čo prichádzali pôvodne do úvahy, neprijali napokon pozvánku.

  • Spoza mora svoje negatívne stanovisko prezentovali Gáborík, Višňovský, Meszároš, Valábik.
  • Útočník Los Angeles Kings Handzuš po váhaní tiež neposilnil slovenskú reprezentáciu.
  • Jurčinu z Washingtonu vyradili z hry v závere sezóny slabiny.
  • Z európskych súťaží nereflektovali na zrazy Somík, Kolník, Zedník, Stümpel, Radivojevič, Cibák, Obšut, Ružička, Marcel Hossa, Baranka.
  • Zo slovenskej extraligy už po ZOH vo Vancouveri Pálffy oznámil, že to bola jeho rozlúčka so štátnym dresom.
  • Aj historický rekordér v počte zápasov za Slovensko Štrbák avizoval už dávnejšie, že olympiáda bola jeho labutia pieseň na reprezentačnej úrovni.
  • Neurčito reagoval Bartečko, ktorý najprv naznačil rodinné priority, ale neskôr si zobral čas na rozmyslenie.
  • Zásadový postoj zaujal Chára, ktorý riekol, že v prípade vypadnutia z bojov o Stanleyho pohár bude reprezentovať Slovensko na MS v Nemecku.
Štefan Kúšik

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Okysličovanie mladou krvou