Padla definitíva. Súťaže na OH v Tokiu budú bez divákov

Fotografia zo zasadnutia pred štartom OH v Tokiu 2020.
Fotografia zo zasadnutia pred štartom OH v Tokiu 2020. (Autor: TASR/AP)
SITA|8. júl 2021 o 16:20 (aktualizované 8. júl 2021 o 18:43)

Dôvodom je zavedenie výnimočného stavu.

TOKIO. Olympijské hry v Tokiu (23. 7. - 8. 8.) budú definitívne bez fanúšikov nielen zo zahraničia, ale aj z Japonska. Tento očakávaný verdikt oznámila guvernérka Tokia Juriko Koikeová po štvrtkovom stretnutí s predstaviteľmi MOV a organizátormi.

Zákaz pre fanúšikov prišiel iba niekoľko hodín po tom, čo v hlavnom meste Japonska opätovne vyhlásili výnimočný stav, ktorý potrvá do 22. augusta. Dôvodom je stúpajúci počet prípadov nákazy koronavírusom v japonskej metropole.

Zisk zabezpečia televízne práva 

Naplnili sa prognózy odborníkov, že Hry XXXII. olympiády v Tokiu budú čisto televíznou udalosťou. Keďže až 75 percent príjmov MOV z olympijských hier tvoria platby za televízne práva, napriek neúčasti fanúšikov môžu jeho predstavitelia rátať so ziskom vo výške 3 až 4 miliardy dolárov len z televízie.

"Mnoho ľudí sa tešilo na sledovanie hier priamo na športoviskách, ale bola by som rada, keby si ich všetci mohli vychutnať aspoň z domu v televízii.

Vzhľadom na výraznejšie šírenie vírusového kmeňa delta, museli sme podniknúť preventívne opatrenia," uviedla Koikeová.

Zatvorenie reštaurácii a barov

Japonci len pred dvoma týždňami oznámili, že kapacita jednotlivých športových stánkov sa počas hier bude môcť zaplniť do päťdesiatich percent až do maximálneho počtu 10-tisíc ľudí.

Avizované zavedenie núdzového stavu si však vyžiadalo zásadnú zmenu a zrušenie tohto predčasného rozhodnutia. Podľa japonských zdravotníkov je kľúčovým faktorom na zamedzenie šírenia novej verzie koronavírusu zatvorenie reštaurácií, barov a karaoke salónov, kde sa podáva alkohol.

V kombinácii s neúčasťou fanúšikov na OH 2020 by sa tak malo zamedziť organizovaniu väčších osláv športových úspechov na verejnosti.

"Potrebujeme dosiahnuť, aby si ľudia nekupovali alkohol a neoslavovali. Je to pre nás aktuálne kľúčová otázka," vyhlásil minister zdravotníctva Norihisa Tamura

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Padla definitíva. Súťaže na OH v Tokiu budú bez divákov